Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind situația din Ucraina s-a încheiat, iar la finalul acesteia, președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă.
În discursul său de după ședința CSAT, Klaus Iohannis a condamnat în termeni duri atacul Rusiei asupra Ucrainei.
„Din păcate, în această dimineață, Federația Rusă a ales calea reprobabilă și complet ilegală a violenței armate masive împotriva unui stat independent și suveran.
Astăzi, la eforturile comunității internaționale pentru menținerea păcii și dialog, Rusia a răspuns cu rachete care lovesc orașele și obiectivele militare ucrainene. Astăzi, Federația Rusă a ales forța tancurilor în detrimentul vieților cetățenilor. Rusia este agresorul, nu victima, cum încearcă să acrediteze Kremlinul, și întreaga planetă vede astăzi limpede acest adevăr incontestabil.
România condamnă ferm agresiunea complet nejustificată, ilegală și neprovocată a armatei ruse împotriva Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieți omenești.
În ultimele săptămâni, Statele Unite ale Americii, NATO, Uniunea Europeană și întreaga comunitate a statelor democratice au făcut tot posibilul ca diplomația să prevaleze.
România a fost puternic implicată în adoptarea tuturor deciziilor la nivel aliat și european și a pledat întotdeauna pentru continuarea dialogului în vederea detensionării situației de la granițele Ucrainei”, a spus Iohannis.
De asemenea, președintele a adăugat că România nu va fi atrasă în conflictul din Ucraina și a dat asigurări că țara noastră este apărată, inclusiv prin calitatea sa de stat membru NATO.
„Știu că sunteți îngrijorați de conflictul care are loc nu departe de granițele țării noastre, dar vă asigur: Niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale!
România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile. Statutul de membru NATO și al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă.
Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni.
Vreau să subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina! Mai mult, vă asigur că voi lua absolut toate măsurile care se impun, împreună cu Guvernul, Parlamentul României și aliații noștri internaționali, pentru ca securitatea și siguranța cetățenilor români să nu fie sub nicio formă afectate”, a mai spus Iohannis.
Știrea inițială:
Consiliului Suprem de Apărare a Țării se reunește joi, de la 11:00, într-o ședință de urgență pe tema războiului din Ucraina, transmite Administrația prezidențială într-un comunicat de presă. De asemenea, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina, a transmis Executivul într-o informare de presă.
Astfel, la ședința CSAT care va avea loc la Cotroceni, pe ordinea de zi „este inclusă tematica privind implicațiile asupra securității euroatlantice în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. La finalul ședinței CSAT, Președintele României, Klaus Iohannis, va susține o declarație de presă”, se arată în comunicatul de pe presidency.ro.
La ședința de urgență de la Guvern, „principalele responsabilități sunt legate de monitorizarea situației și coordonarea măsurilor la nivelul structurilor guvernamentale pentru asigurarea funcționării tuturor serviciilor publice.”
Din acest grup de lucru fac parte ministrul Apărării, Vasile Dîncu, Externelor, Bogdan Aurescu, Finanțelor, Adrian Câciu, Internelor, Lucian Bode, Energiei, Virgil Popescu, Transporturilor, Sorin Grindeanu, Sănătății, Alexandru Rafila, Muncii, Marius Budăi, Secretarul General al Guvernului, Marian Neacșu, și șeful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean.
Programul premierului:
Ora 11.00 Participare la ședința Consiliul Suprem de Apărare a Țării – Palatul Cotroceni
Ora 13.00 Întrevedere cu lideri ai asociațiilor militare – Palatul Victoria
Ora 18.00 Convorbire telefonica cu prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmihal