Prima pagină » Economic » Administratorul special al Oltchim a demisionat

Administratorul special al Oltchim a demisionat

Administratorul special al Oltchim a demisionat
Costreie a fost numit administrator special la începutul lunii iulie, prin ordin al Ministrului Economiei, după ce Guvernul a decis intrarea combinatului în administrare specială.

Administratorul special al Oltchim, Toma Bogdan Costreie, a demisionat la două luni după ce a fost numit în funcție de către Ministerul Economiei, unde ocupă postul de director general adjunct.

„Societatea informează acționarii și investitorii că în data de 30.08.2012 a fost notificată de către domnul Toma Bogdan Costreie, administrator special, cu privire la faptul că în data de 23 august 2012 și-a depus demisia din această funcție”, se arată într-un comunicat transmis de Oltchim, vineri, Bursei de Valori București (BVB).

Costreie a fost numit administrator special la începutul lunii iulie, prin ordin al Ministrului Economiei, după ce Guvernul a decis intrarea combinatului în administrare specială.

Mandatul administratorului special al Oltchim cuprinde, printre altele, identificarea activelor neutilizate care pot fi vândute sau transferate, notificarea creditorilor bugetari pentru neînceperea executării silite și solicitarea către furnizorii de utilități pentru eșalonarea datoriilor.

Administratorul special al Oltchim a primit mandat pentru inventarierea datoriilor, a creanțelor și a activelor care ar putea fi revendicate și va solicita furnizorilor de utilități ai Oltchim să reeșaloneze datoriile combinatului. Mandatul prevede notificarea creditorilor bugetari în vederea neînceperii sau supendării de către aceștia a măsurilor de executare silită.

În funcția de analiza financiară a combinatului, în mandatul administratorului special pot fi adăugate alte „măsuri excepționale”, înainte de anunțul ofertei de privatizare a combinatului. Printre aceste măsuri se numără divizări, fuziuni, vânzări de active, restructurarea combinatului cu sau fără disponibilizări de personal, externalizarea unor activități sau conversia în acțiuni a unor creanțe.

În mandatului lui Costreie a fost publicat anunțul de privatizare a Oltchim. Prima variantă prevedea privatizarea după majorarea capitalului social al Oltchim cu până la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia în acțiuni a creanței AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, și prin emiterea de acțiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere acționarilor minoritari.

Săptămâna trecută însă Guvernul a decis să schimbe strategia de privatizare, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acțiuni deținut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, și a creanțelor Autorității pentru Valorificarea Aactivelor Statului (AVAS) și Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Data licitației pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie.
Statul deține, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.
Potrivit celor mai recente date, în acționariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) și fondul de investiții Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deține prin Nachbar Services 14,02% din titluri.
 

Citește și