TVR începe miercuri CONCEDIERILE COLECTIVE

TVR începe miercuri CONCEDIERILE COLECTIVE
Publicat: 03/09/2012, 20:54
Actualizat: 25/06/2013, 15:18

Conducerea SRTv va solicita, miercuri, deschiderea dialogului cu partenerii sociali, consultările urmând să vizeze „diminuarea consecințelor concedierilor colective și stabilirea echitabilă a criteriilor de selecție” a personalului necesar funcționării TVR în noua structură organizatorică.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, conducerea executivă a Societății Române de Televiziune (SRTv) a stabilit, luni, primele acțiuni din calendarul de punere în aplicare a Programului de redresare economică a TVR. Acesta a fost aprobat de Consiliul de Administrație (CA) al Televiziunii Române în data de 28 august și a stat la baza memorandumului adoptat în ședința Guvernului din data de 1 septembrie.

Astfel, în data de 5 septembrie, conducerea SRTv va solicita deschiderea dialogului cu partenerii sociali. Consultările vor viza diminuarea consecințelor concedierilor colective și stabilirea echitabilă a criteriilor de selecție a personalului necesar funcționării SRTv în noua structură organizatorică, se spune în comunicat.

De asemenea, începând din 5 septembrie, conducerea executivă a Televiziunii Române va definitiva componența comisiilor de selecție, care vor include specialiști din interiorul și din afara TVR și reprezentanții sindicatelor, în vederea ocupării posturilor din noua organigramă, se mai spune în sursa citată.

SRTv își propune finalizarea acestui proces de evaluare și analiză până la jumătatea lunii octombrie. Toate informațiile necesare participării salariaților la procesul de selecție vor fi puse la dispoziția acestora, după finalizarea consultărilor cu partenerii sociali, se precizează în comunicatul TVR.

„Claudiu Săftoiu, președintele-director general al SRTv, asigură salariații că, pe parcursul procesului de restructurare, va fi respectată cu strictețe legislația în vigoare și vor fi puse pe primul plan calitățile profesionale ale angajaților. În spiritul transparenței decizionale, acțiunile privind implementarea programului de restructurare vor fi comunicate neîntârziat și cu maximă deschidere”, se mai spune în comunicat.

Totodată, Claudiu Săftoiu a declarat, luni seară, pentru MEDIAFAX că procesul de redresare a TVR trebuie să treacă „printr-un calendar strict”, cu respectarea legislației muncii și a Contractului Colectiv de Muncă din Televiziunea Română.

Până când va duce la îndeplinire primul și cel mai important obiectiv – redresarea economică a TVR, Săftoiu spune că are în vedere „economii lunare de 50% și o selecție a programelor și a personalului din SRTv pe criterii profesionale, de eficiență și performanță, care să nu dezamăgească exigențele telespectatorilor români”.

„Sunt deschis dialogului cu partenerii sociali și am încredere că înțelepciunea și civilitatea vor prevala în fața unor atitudini umorale de natură sindicală”, a spus Săftoiu.

El a precizat că, în câteva zile, va fi stabilită componența comisiilor de selecție în vederea ocupării posturilor din noua organigramă. Potrivit lui Săftoiu, vor fi constituite opt comisii a câte cinci membri fiecare.

Pe de altă parte, potrivit lui Claudiu Săftoiu, odată cu eșalonarea pe șapte ani a datoriilor fiscale ale SRTv, aprobată pe 1 septembrie de Guvern, mediul bancar privat s-a relaxat în ceea ce privește relațiile cu SRTv. „În mai puțin de două luni, asist cu o satisfacție de moment, dar meritată, la o deschidere a atractivității TVR în relațiile sale bancare”, a spus Claudiu Săftoiu, precizând că această atitudine pozitivă a băncilor permite TVR să angajeze, într-un plan strict de eșalonare a plăților, împrumuturi, astfel încât să fie dus la îndeplinire programul de redresare economică a televiziunii publice.

Guvernul a aprobat, în ședința din 1 septembrie, memorandumul referitor la eșalonarea pe șapte ani a datoriilor fiscale ale Societății Române de Televiziune.

Programul de redresare economică a TVR, elaborat de Claudiu Săftoiu, este redactat în acord cu rigorile dispozițiilor Ordonanței nr. 33/2012, emisă în contextul situației financiare critice a SRTv, care, în lipsa unor măsuri urgente de redresare, s-ar afla în imposibilitatea de a funcționa, afectând astfel accesul neîngrădit la informare al cetățenilor români, prevăzut de Constituția României.

La următoarea ședință, Parlamentul va dezbate extinderea eșalonării datoriilor fiscale ale SRTv de la șase luni, fixată prin Ordonanța 33/2012, la șapte ani, potrivit unui comunicat al TVR remis MEDIAFAX pe 1 septembrie.

Consiliul de Administrație al TVR a adoptat, pe 29 august, Programul de redresare economică a televiziunii publice, care prevede și modificarea organigramei Televiziunii Române și reducerea personalului la 2.340, fapt care implică concedierea a aproape 980 de angajați, după cum a declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu.

Programul de redresare economică a întrunit, alături de cele 10 voturi de susținere, două voturi împotrivă (Valentin Nicolau și Sorin Burtea) și o abținere (Romina Gabriela Surugiu).

Tot în 29 august, Dragoș Bocanaciu, președintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaților din TVR (SPUSTV), a declarat pentru MEDIAFAX că angajații nu sunt vinovați pentru „catastrofa financiară” în care se află TVR, precizând că ar trebui ca administrația să se gândească la oamenii care vor suferi.

El a precizat că SPUSTV a prezentat „un contraplan prin care costurile sociale puteau fi diminuate”. „Conducerea TVR trebuia să se gândească și la oamenii care vor suferi, dar care nu au nicio vină pentru situația în care se află acum TVR. De ce să plătească doar angajații TVR pentru incompetența și pentru bunul plac al unora care au avut în vedere doar propriile interese? Noi înțelegem că este o situație complicată, din care trebuie să ieșim, dar trebuie să plătim numai noi, numai 980 de angajați? De ce nu plătesc și cei șapte membri din actualul CA, care au făcut parte și din fostul CA, când la conducerea TVR se afla Alexandru Lăzescu. Dacă în perioada Lăzescu nu se făcea nicio angajare, poate acum ar fi trebuit să fie concediați doar 600 de angajați, cu 980 (…) În CA încă predomină o majoritate care a păstorit dezastrul din TVR. Eu nu acuz actuala administrație, dar sunt șapte oameni din actualul CA care au fost și în fostul CA”, a mai spus Dragoș Bocanaciu, referindu-se la Anne Jugănaru, Claudiu Brînzan, Cristian Nițulescu, Lucia Hossu Longin, Nicoleta Nicolicea și Raico Cornea.

TVR are în momentul de față o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenției MEDIAFAX în 10 august și publicat în data de 11 august.

Conducerea Societății Române de Televiziune a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administrație al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal și plata datoriilor fiscale în șase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanțe a Guvernului.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care prevede că TVR Info și TVR Cultural trebuie să își înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) și de TVR 3.

TVR Info și-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59. Pe de altă parte, conducerea TVR nu a anunțat momentul în care TVR Cultural își va suspenda emisia.

De asemenea, reprezentanții administrației TVR au informat, în 23 august, membrii Adunării Generale a Sindicatului pentru Unitatea Salariaților din Televiziunea Română (SPUSTV) că, în urma procesului de restructurare, vor recurge la concedieri colective, iar prevederile actualului Contract Colectiv de Muncă vor fi respectate. În prezent, Televiziunea Română are circa 3.400 de angajați.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe dexonline, în noaptea alegerilor, la diferență notabilă...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Celulele stem crescute în spațiu au un avantaj surpriză