Prima pagină » Știri politice » PRIMUL DISCURS al lui Băsescu după revenirea la Cotroceni: În iulie, o majoritate parlamentară a considerat că poate face țăndări statul de drept

PRIMUL DISCURS al lui Băsescu după revenirea la Cotroceni: În iulie, o majoritate parlamentară a considerat că poate face țăndări statul de drept

PRIMUL DISCURS al lui Băsescu după revenirea la Cotroceni: În iulie, o majoritate parlamentară a considerat că poate face țăndări statul de drept
.

Președintele Traian Băsescu a reluat, în prima sa ieșire oficială după revenirea la Cotroceni, criticile dure la adresa USL, cerându-le însă ambasadorilor români să transmită că momentul de „furie politică” din luna iulie s-a consumat, iar instituțiile au fost cele care au contribuit la „restabilirea statului de drept”. Șeful statului a taxat, fără a nominaliza însă, declarațiile comisarului european pentru Justiție, Viaviane Reding, susținând că „își arogă salvgardareaa României”.

„Din păcate în luna iulie, o majoritate parlamentară a considerat că poate face țăndări statul de drept. (…)  Restabilirea statului de drept s-a făcut pentru că instituții au rămas în picioare chiar în fața acestei furii din 3-6 iulie. (…) Credința unor politicieni e că odată ajunși la guvernare trebuie să-și anexeze intituțiile statului, nu la guvern, ci la partid. Ce s-a întâmplat din 3 iulie până astăzi ne arată că acest lucru nu e posibil. CSM, Parchetul, serviciile, CCR nu s-au înclinat în fața acestei furii politice. Acesta este mesajul pe care vă cer să-l transmiteți„, le-a spus șeful statului amabasadorilor, adăugând „nu a venit niciun politician din afara țării să voteze la CCR”.

Președinte a susținut că toată criza din luna iulie a dovedit că România a reușit să răspundă cerințelor UE privind consolidarea instituțiilor care să garanteze funcționarea statului de drept, iar în acest context țara noastră nu ar trebui penalizată nici în privința aderării la Schengen, nici când vine vorba de banii care vin de la Bruxelles pentru programele operaționale.

Aliații și prietenii noștri nu au motive să ne respingă intrarea în Schengen. Proba este că instituțiile statului de drept au funcționat chiar dacă politicienii și-au asumat acțiuni ilegale. Este un punct de vedere pe care vă rog pe toți ambasadorii să îl susțineți„, a spus președintele.

Băsescu afirmat că un alt mesaj important pe care diplomații români trebuie să-l transmită este că „proiectul național este absorbția sumelor alocate” de UE. În context, președintele a spus că Bucureștiul vrea o prelungire cu un an a termenului limită în privința absorbției fondurilor europene.

Pe de altă parte, Băsescu le-a cerut ambasadorilor din țările cu care România are parteneriate strategice raportări trimestriale.

Gândul a transmis LIVE TEXT cele mai importante declarații ale șefului statului:

– „Aș vrea să vă fac un scurt tablou a ceea ce s-a întâmplat în luna iulie și să vedem ce avem de făcut în continuare. Din păcate în luna iulie, o majoritate parlamentară a considerat că poate face țăndări statul de drept. Aici vizez ce s-a întâmplat în perioada 3-6 iulie”

– „Statul de drept, atacurile continue la adresa justiției au fost un alt element care a fost încălcat de majoritatea parlamentară”, a  spus Băsescu, adăugând că s-au încălcat și drepturile minorităților, cu referire aici la anularea HG privind înființarea facultății de medicină și farmacie în limba maghiară la Târgu Mureș.

– „Aceste lucruri au făcut ca România să fie pusă sub lupa aliaților, în special al Comisiei Europene. A fost surprinzător că politicieni de vârf nu au recunoscut CE un drept dat de tratat de a veghea la respectarea criteriilor politice în statele membre. Știu că sunt capitale în care se întâlnesc amabasadorii statelor membre fără a invita ambasadorul României”

– „Restabilirea statului de drept s-a făcut pentru că instituții au rămas în picioare chiar în fața acestei furii din 3-6 iulie„, a spus președintele, comentând că sunt politicieni din afară care își arogă „salvgardarea României”.

– „Credința unor politicieni că odată ajunse la guvernare trebuie să-și anexeze intituțiile statului, nu la guvern, ci la partid. Ce s-a întâmplat din 3 iulie până astăzi ne arată că acest lucru nu e posibil. CSM, Parchetul, serviciile, CCR nu s-au înclinat în fața acestei furii politice. Acesta este mesajul pe care vă cer să-l transmiteți. Nu a venit niciun politician din afara țării să voteze la CCR”.

– Băsescu a apreciat că instituțiile statului au trecut „o probă de foc”. Șeful statului a spus că evenimentele politice din iulie nu au schimbat agenda de politică externă. „Direcția este vest”, a spus Băsescu, precizând că UE poate garanta obiectivul de creștere a nivelului de trai, iar NATO obiectivul de securitate.  

– Președintele a trecut în revistă țările cu care România are parteneriate strategice și le-a cerut ambasadorilor raportări trimestriale în acest sens.

– Referindu-se la Republica Moldova, Băsescu a spus că România se limitează la integrarea Republicii Moldova în UE, cerându-le diplomaților români să nu meargă pe ideea aderării Chișinăului la NATO, indiferent de ce politician român susține asta, deoarece acest lucru ar fi contrar Constituției Moldovei.

– Pe de altă parte, Băsescu a reluat ideea Statelor Unite ale Europei, susținând că „Europa nu are șanse de supraviețuire dacă procesul de integrare nu se accelerează. Avem nevoie de integrare fiscală, economică, politică”.

„Această clasă politică trebuie să dovedească că vrea să meargă alături de aliații lor. Spre est avem toată amiciția, dar drumul nostru este sper Vest. Dacă clasa politică nu vrea, UE o va abandona. Nimeni nu poate să-i tracteze pe banii lor pe cei care nu vor”

– „Nu știu cum își poate imagina cineva o Românie izolată”

– „Instituțiile au rămas în picioare”.

– „Mai avem de educat clasa politică și, de ce nu, populația că avem instituții care nu pot fi atinse de clasa politică”.

– „România este în pericolul de a pierde bani și mă uit cu compătimire că politicienii din opoziție și putere își aruncă care e vinovat. În loc să pună osul la treabă e mai ușor să te cerți la televizor. Proiectul său național este absorbția sumelor alocate”,

– „Instituțiile au funcționat chiar dacă politicienii și-au asumat acte ilegale. Faptul că instituțiile statului au reușit să pună sub control faptele politicului nu justifică o sancționare a României, nici în cazul Schengen, nici în cel al derulării programelor operaționale”

 

Autor
Autor