Conducerea Poliției Covasna respinge acuzațiile Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI), conform cărora oamenii legii au dat dovadă de exces de zel în cazul celor șase tineri care au fost duși, sâmbătă, la sediul Poliției, înaintea începerii protestului în cazul Colegiului „Székely Mikó”.
Șeful Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Covasna, Ion Popa, a respins, marți, într-o conferință de presă, acuzațiile Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI), conform cărora polițiștii au dat dovadă de exces de zel în cazul celor șase tineri care au fost duși la Poliție, înaintea începerii protestului care a avut loc, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, față de sentința dată în cazul Colegiului „Székely Mikó”, deoarece au avut, potrivit IJP, „lanțuri și bare metalice”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ion Popa a afirmat că tinerii au fost duși la Inspectorat pentru verificări și că, imediat după sosirea la Poliție, au fost sesizați cei de la Asistența Socială pentru a fi prezenți la audieri.
„Am făcut o analiză asupra celor care au făcut verificările celor șase tineri, a fost o operațiune normală, de rutină a Poliției, fără să existe evenimente deosebite. Noi am respectat exact legea. (…) Tinerii au venit cu trenul la Sfântu Gheorghe, de acolo s-au manifestat și s-a auzit de faptul că au o rangă de metal ascuțită și, normal, am fost obligați să îi identificăm și să luăm măsuri”, a explicat șeful IJP Covasna.
Potrivit sursei citate, tinerii aveau în suportul steagurilor, pe care le țineau în mână, bare metalice și lanțuri.
„Nu au fost împinși nici măcar cu un deget, iar după ce s-au făcut verificările și au fost luate declarațiile în prezența celor de la asistența socială, li s-a dat drumul. Chiar nu avem a reproșa cuiva ceva. Tinerii nu au fost sancționați contravențional. Având în vedere modul în care s-au comportat ei, într-un mod civilizat, la Poliție, am decis să nu luăm măsura sancționării”, a spus Popa.
Întrebat despre declarația purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Covasna, care susținea, sâmbătă, că tinerii au fost sancționați, Ion Popa a răspuns: „Probabil a fost un scurtcircuit de comunicare între mine și purtătorul de cuvânt”.
Tinerii Maghiari din Transilvania (EMI) acuză, într-un comunicat de presă transmis luni seară, polițiștii de exces de zel în cazul celor șase tineri care au fost duși la Poliție, înaintea începerii protestului care a avut loc, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe.
În comunicat se arată că cei șase tineri, cinci din Miercurea Ciuc și unul din Sfântu Gheorghe, membri EMI, au fost opriți de polițiști, în timp ce se îndreptau de la gară spre locul protestului, și au fost duși la sediul Poliției deoarece „mânerele steagurilor au fost considerate drept arme, iar lanțul de decor al unui tânăr, care este un iubitor al muzicii rock, drept periculos”.
EMI susține că tinerii au fost întrebați la Poliție, printre altele, „ce organizație i-a obligat să participe la protest”, iar un polițist l-ar fi întrebat pe unul dintre ei dacă „îi e frică”, iar după răspunsul „nu” ar fi strigat la acesta.
Tinerii Maghiari din Transilvania apreciază această acțiune drept un exces de zel din partea polițiștilor, transmițând, de asemenea, un mesaj puterii române: „Nu ne temem! În 2012, în Uniunea Europeană nu poate fi nimeni intimidat cu mijloace comuniste”.
Purtătorul de cuvânt al Poliției din Covasna, Iulia Grigoraș, declara că sâmbătă dimineață polițiștii au identificat șase tineri care se îndreptau spre locul în care urma să aibă loc protestul față de sentința dată în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó”, din centrul municipiului Sfântu Gheorghe.
Potrivit sursei citate, în urma controlului polițiștii au găsit lanțuri și bare metalice ascunse în interiorul suporturilor steagurilor pe care tinerii le țineau în mână.
Conform aceleiași surse, cei șase tineri au fost duși la sediul Poliției, unde au fost verificați și sancționați contravențional pe baza Legii nr.61 din 1991, privind încălcarea unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
Grigoraș a afirmat că nu au fost înregistrate alte incidente în timpul protestului.
Aproximativ 25.000 de maghiari, între care sute de preoți, au participat, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, la protestul organizat față de sentința în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó” din municipiu, scopul acțiunii fiind acela de a semnala că decizia instanței ar putea fi un precedent periculos.