BBC scrie că persoanele care partajează ori descarcă fișiere audio sau video prin BitTorrent, fără a avea drepturi de autor asupra lor, sunt monitorizate.
Datele obținute prin monitorizare ar putea fi apoi folosite împotriva făptașilor, sugerează BBC.
Descoperirea a ieșit la iveală după ce angajații Universității din Birmingham (Marea Britanie) au creat un program similar BitTorrent-ului și au înregistrat toate adresele care s-au conectat la el. Astfel, ei au putut observa că la program s-au conectat și mai multe firme de monitorizare online.
Citește și Lumea după ACTA. Prima țară care ar putea interzice THE PIRATE BAY, unul din cele mai mari site-uri de torente din lume
Citește și Efectul ACTA: un nou site pentru descărcare de filme A FOST ÎNCHIS. LISTA celor mai populare site-uri de torente folosite de români
Studiul sugerează că monitorizarea nu ține cont de „vechimea” utilizatorilor: cei care încarcă sau descarcă pentru prima dată un fișier riscă la fel de mult să fie prinși precum cei care au încărcat sau descărcat mii de fișiere.
BBC scrie că multe dintre firmele din Europa și SUA folosesc IP-urile strânse de firmele de monitorizare pentru a-i da în judecată pe posesorii acestora.
Cu toate acestea, conducătorul studiului, dr. Tom Chothia, nu este sigur dacă datele strânse de firmele de monitorizare ar putea constitui probe în justiție. „Aceste firme colectează doar IP-urile celor care partajează fișiere, nu și fișierele în sine”, a declarat dr. Chothia.
Citește și BIBLIOTECA DIGITALĂ. Unde poți să descarci GRATUIT fascicule din cărțile preferate direct pe telefonul mobil sau pe tabletă