Departamentul american de Justiție a dat în judecată compania petrolieră BP, acuzând „neglijență gravă și abateri intenționate de la regulile de siguranță”, circumstanțe care au dus la dezastrul de pe platforma Deepwater Horizon care a explodat în 2010, provocând moartea a 11 persoane, scrie BBC.
Acuzațiile au fost depuse la tribunalul federal din New Orleans. Platforma Deepwater Horizon era exploatată de BP. Explozia s-a produs pe 20 aprilie. Incendiul nu a putut fi stins, iar platforma s-a scufundat producând cele mai mari scurgeri petroliere marine din istoria SUA.
În cazul în care guvernul american reușește să dovedească în justiție faptul că BP a dat dovadă de neglijență, suma pe care compania va trebui să o plătească în daune s-ar putea tripla, ajungând la circa 21 de miliarde de dolari.
Dosarul este programat să fie prezentant judecătorilor în ianuarie 2013, însă guvernul a început deja negocierile cu reprezentanții BP pentru a ajunge la o înțelegere.
BP a negat acuzațiile aduse de autoritățile americane. „BP susține că nu a fost vorba despre neglijență și speră să poată prezenta toate dovezile care susțin această afirmație în ianuarie, la proces”, au precizat reprezentanții companiei într-un comunicat.
Transocean, compania elvețiană care deținea platforma, a refuzat să comenteze.
Guvernul are drept principal argument erorile făcute de Transocean și BP în timpul testelor de presiune făcute asupra puțului.
„Faptul că un test atât de simplu, însă fundamental important și critic în ceea ce privește siguranța, a fost făcut de mântuială în numeroase modalități și de către numeroase persoane, acest lucru demonstrează neglijență gravă”, se arată în documentul oficial.