Femeile care fumează în timpul sarcinii își expun copiii la riscul de a fi obezi atunci când ajung la vârsta adolescenței, avertizează oamenii de știință de la Spitalul de Pediatrie, din Toronto, Canada.
Cercetătorii sunt de părere că micuții ale căror mame au fumat în timpul sarcinii prezintă anumite variații ale structurii creierului încă de când sunt în mediul intrauterin, variații care ar putea fi responsabile de preferința acestora pentru alimente bogate în grăsimi.
Fumatul în timpul sarcinii este, deja, asociat cu nașterile premature și cu faptul că nou-născuții cu mame dependente de nicotină au o greutate mai mică, scrie Daily Mail. Dacă studiile precedente au asociat fumatul din timpul sarcinii cu riscuri pe termen scurt, cercetarea recentă arată că fumatul în timpul sarcinii afectează sănătatea copiilor pe termen lung.
„Expunerea la fumat încă din stadiul embrional reprezintă un factor de risc în ceea ce privește apariția obezității la vârsta adolescenței. Datele obținute de noi arată o stânsă legătură între cele două, mai ales că micuții preferă o dietă bazată mai mult pe grăsimi, alimente asociate cu obezitatea”, a declarat dr. Amirreza Haghighi, coordonatorul studiului.
Estimările oamenilor de știință arată că doi din trei copii ar putea suferi de obezitate infantilă până în anul 2050, în condițiile în care incidența acestei boli este în continuă creștere. Statisticile arată că, în prezent, un copil din cinci este obez.
Pentru a ajunge la această concluzie, savanții au monitorizat un grup de 378 de adolescenți cu vârsta cuprinsă între 13 și 19 ani, dintre care aproape jumătate erau copii unor femei care au fumat în timpul sarcinii.