Un scriitor de marcă și-a anulat vizita în România, spunând că a fost insultat de un consul român

Un scriitor de marcă și-a anulat vizita în România, spunând că a fost insultat de un consul român
Publicat: 05/09/2012, 20:21
Actualizat: 03/07/2013, 23:27

Amitah Ghosh, un multipremiat scriitor indian stabilit în SUA, și-a anulat vizita pe care o avea programată în octombrie în România, unde are de altfel rude, spunându-i editorului său de aici că a fost insultat de un consul al României de la New York când a solicitat viza.

Vizia la București a scriitorului indian Amitav Ghosh, programată în perioada 12 – 13 octombrie, a fost anulată în urma solicitării vizei de către autor la Consulatul României de la New York. Scriitorul indian este stabilit în SUA, unde are drept de ședere, și urma să plece în turneu pentru lansarea celui mai recent roman al său, „Un fluviu de fum”, tradus și în română la Editura Taj, la sfârșitul lunii septembrie. Turneul ar fi inclus Cehia, Olanda, Norvegia și România, pe care scriitorul a mai vizitat-o, el având rude în Transilvania. De această dată, urma însă să își lanseze la București cel mai recent roman, publicat la Editura Taj.

Editorul său Adelina Patrichi de la Editura Taj a relatat pentru MEDIAFAX de ce scriitorul și-a anulat vizita în România. Pentru a-i obține viza pentru România, ea s-a adresat mai întâi Ambasadei României de la Washington, care a îndrumat-o către Consulatul de la New York. De pe 3 iulie, a început un schimb de e-mailuri între editor și unul din consulii de la New York – Simona Boșcăneanu. Au fost șapte e-mail-uri de fiecare parte, consulul dând dovadă de foarte multă amabilitate, până ce a fost finalizat dosarul cu actele necesare de la editură, a spus Patrichi. Astfel, în data de 10 iulie, totul era pus la punct pentru obținerea vizei, scriitorul urmând să se prezinte la consulat cu alte câteva documente, ca asigurarea medicală și pașaportul, ceea ce s-a întâmplat pe 13 august. Viza ar fi trebuit eliberată în mod normal în două zile, a mai precizat Patrichi.

Deși până atunci ea comunicase cu Ghosh doar prin intermediul agentei acestuia, după întrevederea cu consulul Simona Bocșăneanu, scriitorul a contactat-o personal pentru a o anunța că nu i-a fost acordată viza și că nu mai revine la consulat cu o nouă solicitare.

„Ca veteran al vizelor, tocmai am avut cea mai urâtă experiență”, i-a spus acesta, numind-o pe Bocșăneanu „really insulting” (foarte insultătoare), a povestit Patrichi. Consulul ar fi țipat la el în continuu în timpul întrevederii în care a căutat tot felul de nereguli la dosar, în cele din urmă întrebând: „Unde-i cartea? Cum să dau viză fără să văd cartea?”.

Motivul invocat pentru neacordarea vizei a fost legat de asigurarea medicală cu care scriitorul a călătorit până acum, și ar fi putut reveni cu o alta care să corespundă și pentru România și să solicite din nou viza, dar nu a mai dorit să se întoarcă la Consulatul de la New York, a mai spus Patrichi.

În trecut, când a mai venit în România pentru a-și vizita rudele, a obținut fără probleme viza din India, a mai precizat Patrichi.

Agenția MEDIAFAX a solicitat un punct de vedere al Ministerului Afacerilor Externe, acesta nefiind comunicat până la ora difuzării acestei știri.

Amitav Ghosh a fost finalist al premiului Man Booker în 2008, cu romanul „O mare de maci”, avându-l alături pe lista lungă pe Salman Rushdie. În prezent, se află pe lista lungă a premiului Man Asian, cu romanul „Un fluviu de fum”, concurând cu Haruki Murakami. Cele două cărți reprezintă primele două părți dintr-o trilogie ce prezintă, pornind de la o istorie romanțată a opiului, un ghid al lumii orientale, în care vorbește și despre o „aroganță a albilor”, a mai spus pentru MEDIAFAX Adelina Patrichi.

„Ghosh tocmai declarase la BBC că are rude în Transilvania. Și să nu uităm că Amitav Ghosh locuia în Calcutta pe cînd Maitreyi era în viață”, a mai menționat editorul pe pagina sa de Facebook.

Unul dintre cei mai mari romancieri actuali ai lumii, Amitav Ghosh s-a născut la Calcutta în 1956. A crescut în India, Bangladesh și Sri Lanka. După studii în Delhi, Alexandria și Oxford și o carieră de profesor, s-a dedicat scrisului, împărțindu-și timpul între New York și India natală. Amestecul profund original de calitate literară și un stil abordabil de către toate categoriile de cititori nu a întârziat să aducă scrierilor sale recunoașterea internațională.

În afară de intrarea romanului „O mare de maci” pe lista scurtă a premiului Man Booker Prize în anul 2008, toate cărțile lui Ghosh, scrise în limba engle­ză, au primit o sume­denie de distincții literare, de la Arthur C. Clarke, (premiul decernat celor mai bune romane SF, pentru „Cromozomul Calcutta”) și Prix Médicis etranger, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din Franța (1990, pentru „The Circle of Reason”), până la Sahitya Akademi Award, premiul național al Indiei (pentru romanul „Linii de umbră”, cuprins în ambițioasa enciclopedie „1001 de cărți de citit într-o viață”, editată de Peter Boxall).

În prezent, romanul „Un fluviu de fum”, a doua carte din trilogia „IBIS” a intrat pe lista lungă a premiului Man Asian Lite­ra­ry Award, urmând ca în 2012 să se anunțe lista scurtă și câștigătorul.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună