Tarifele la cazare pe litoral vor crește anul viitor în medie cu 7%, după trei ani de stagnare și un sezon foarte bun în acest an, hotelierii invocând scumpirea utilităților și a combustibilului în 2012 și 2013.
„Tarifele la cazare pe litoral vor crește în 20013 cu 7%. Tarifele pe litoral sunt nemodificate de trei ani, de la începerea crizei. Hotelierii au sacrificat profiturile pentru a menține circulația turistică, iar toate majorările de prețuri ale utilităților și alimentelor din ultimii trei ani au fost suportate de hotelieri. Creșterea TVA de la 19% la 24%, devalorizarea euro, majorarea prețului combustibilului pentru încălzirea apei, creșterile salariale, toate acestea au fost suportate de hotelieri”, a declarat agenției MEDIAFAX Dragoș Răducan, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
FPTR solicită Guvernului să reducă TVA de la 24% la 9% și la serviciile de masă vândute la pachet cu cazarea, așa cum se practică în toate țările europene. „Această măsură va duce la creșterea vânzărilor de pachete de servicii, extindere duratei sejurului, dezvoltarea sistemului all-inclusive, mărind astfel încasările hotelierilor și, implicit, taxele și impozitele colectate”, a mai spus Răducan.
În prezent, serviciile de cazare cu mic dejun au TVA redus la 9%. Pentru masa de prânz și cea de seara din hoteluri, taxa pe valoare adăugată este 24%.
În acest an, tarifele medii practicate de agențiile de turism în vârf de sezon pentru un loc în cameră dublă în Mamaia pe noapte au fost de 108 lei pentru un hotel de două stele, 150 lei pentru trei stele și 216 lei pentru patru stele. În extrasezon, camera la două stele a costat 48 de lei pe noapte, la trei stele 72 de lei și la patru stele 144 de lei.
În Eforie Nord, în vârf de sezon, un loc într-un hotel de două stele a putut fi cumpărat cu 90 de lei, la trei stele a costat 120 de lei și la patru stele 182 de lei.
Un loc într-o cameră dublă într-un hotel de două stele din Saturn, în vârf de sezon, a costat 78 de lei, în medie, într-o unitate de trei stele prețul s-a ridicat la 110 lei, iar la patru stele tariful a urcat la 144 de lei.
Oficialul FPTR a mai spus că pentru ca România să fie competitivă pe plan extern, soluția este recunoașterea incoming-ului ca export de servicii.
„Este mult mai profitabil pentru România să restituie TVA sau să dea prime de export agențiilor care aduc străini în țara noastră decât celor care exportă cereale, lemn sau fier vechi. MDRT ar trebui să susțină aceste demersuri, care sunt mult mai importante din punct de vedere economic decât spionarea turiștilor prin sistemul SIET”, a încheiat oficialul federației.
Peste 1,5 milioane de turiști români au mers în această vară pe litoralul românesc, în creștere cu peste 15% față de anul trecut, și au cheltuit aproximativ 270 de milioane de euro, potrivit datelor FPTR.
Numărul de turiști pe litoral în structurile clasificate a crescut cu peste 15% față de anul trecut, de la 736.000 la aproximativ 850.000. În stațiunile românești au ajuns și turiști străini, aproximativ 38.000, în urcare cu 30% față de 2011.
Federația estimează că numărul turiștilor cazați la negru pe litoral a depășit în acest an 660.000.