Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a precizat, vineri, într-o declarație remisă MEDIAFAX, că președintele Traian Băsescu încearcă să intimideze USL prin chemarea lui Liviu Dragnea la DNA, el arătând că această acțiune este una „securistoidă”.
Hrebenciuc precizează că USL nu se va lăsa intimidată de această acțiune „securistoidă” a lui Traian Băsescu. El se arată „aproape sigur” că vor urma și alte audieri, întrucât „Băsescu încearcă să conducă prin teroare”.
„Din punctul meu de vedere, domnul Dragnea a făcut exact ceea ce trebuia să facă – adică să mobilizeze oamenii la vot – iar acum e chemat la audieri pentru că și-a făcut datoria. Sunt aproape sigur că vor urma și alte audieri, pentru că Băsescu încearcă să conducă prin teroare. Întâi și-a asmuțit procurorii asupra oamenilor care au votat, iar acum încearcă să intimideze USL prin chemarea lui Dragnea la DNA. USL nu se va lăsa intimidată de actiunile securistoide ale lui Traian Băsescu”, a precizat Hrebenciuc.
Potrivit acestuia, Liviu Dragnea a fost învinuit de procurorii DNA pentru că este unul dintre oamenii care a obținut cel mai bun scor pentru USL și cel mai prost pentru Traian Băsescu. „Liviu Dragnea a fost chemat la DNA pentru că oamenii din Teleorman, mai mult decât în alte județe, nu îl iubesc pe Traian Băsescu”, a arătat Hrebenciuc.
El a menționat că singura vina a lui Dragnea este aceea că și-a dorit ca Traian Băsescu să plece de la Palatul Cotroceni și că i-a îndemnat pe oameni să voteze pentru demiterea lui. „Ancheta procurorilor DNA împotriva lui Liviu Dragnea ne arată cât se poate de clar că Liviu Dragnea și toți cei care cred la fel ca el au dreptate. Băsescu trebuie să plece pentru că a întors România înapoi cu 20 de ani”, precizează Hrebenciuc.
Deputatul PSD arată, de asemenea, referindu-se la chemarea la DNA a secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, că, pentru prima dată dupa 20 de ani, se vede cum oamenii sunt „hăituiți” din nou de procurori pentru convingerile lor politice.
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, președintele Consiliului Județean Teleorman, s-a prezentat, joi, la Direcția Națională Anticorupție (DNA).
Ulterior, DNA a transmis un comunicat de presă în care informa că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală față de Nicolae Liviu Dragnea, secretar general al unui partid politic, pentru: folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secției de votare ori de către alte persoane, instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.
Liviu Dragnea, în calidate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, și-ar fi folosit autoritatea și influența în scopul obținerii unei prezențe de minimum 60% la votul de la referendum, pe listele de alegători figurând minori și persoane cu drept interzis de a vota.
Liderii USL Victor Ponta și Crin Antonescu au declarat, joi, că se autodenunță că l-au instigat pe Liviu Dragnea să cheme lumea la referendum.
Întrebată, joi seară, la Gândul Live, dacă cei doi lideri politici au vreo calitate în dosarul referendumului, în care este cercetat de procurorii anticorupție Liviu Dragnea, președintele Consiliului Județean Teleorman, procurorul general Kovesi a declarat că nu s-a început urmărirea penală față de cei doi în vreun dosar investigat de procurori.
„În acest moment nu s-a început urmărirea penală față de domnii Ponta și Antonescu. Alt comentariu nu pot să fac. Dacă va fi trimis un astfel de autodenunț, îl vom înregistra și îl vom trata ca atare. Domnul Ponta, ca fost procuror, ar trebui să știe că un autodenunț trebuie să vizeze o faptă penală. Or, din moment ce noi nu cercetăm pe nimeni pentru că a votat sau pentru că a instigat lumea să meargă la vot, rămâne ca dumnealui să aprecieze dacă dorește să facă un astfel de autodenunț sau nu”, a declarat procurorul general al României.