Americanii au comemorat marți 11 ani de la atentatele din 11 septembrie într-o atmosferă de relativă sobrietate, care reflectă o cicatrizare progresivă a rănilor provocate de această tragedie, relatează AFP.
gândul a transmis live text și live video.
UPDATE 17.12 Continuă rostirea numelor celor care au pierit în tragedia de la 11 septembrie 2001.
UPDATE 16.51 Președintele Barack Obama a susținut un discurs: „Ne războim cu al-Qaida, nu cu islamismul. În urma atentatelor de la 11 septembrie, nu am rămas cu frică, am rămas cu o țară mai puternică și mai sigură ca oricând”.
UPDATE 16.39 Secretarul Apărării Statelor Unite, Leon Panetta, susține un discurs.
UPDATE 16.32 În acest moment se intonează imnul Statelor Unite, în memoria victimelor atentatului de la 11 septembrie 2001, urmat de un moment de reculegere.
UPDATE 16.31 Barack Obama și soția sa, Michelle, au comemorat la Casa Albă 11 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001.
sursa foto Huffington Post
UPDATE 15.54 Ceremonia de comemorare a 11 ani de la atentatele teroriste din New York și Washington, de pe 11 septembrie 2001, a început în SUA. În acest moment sunt rostite numele tuturor celor 2.977 de victime ale atentatelor.
Principala ceremonie este prevăzută la Ground Zero, locul în care se aflau la New York turnurile gemene ale World Trade Center. Ca în fiecare an de la producerea tragediei, aici vor fi citite numele celor aproximativ 3.000 de persoane care au murit la New York, Washington și Shanksville, în Pennsylvania.
Ca de fiecare dată, vor fi respectate mai multe minute de reculegere care vor marca momentele în care cele două avioane de linie au lovit turnurile World Trade Center și ora la care acestea s-au prăbușit.
În acest an totuși, nici primarul orașului New York, Michael Bloomberg, nici o altă personalitate politică de prim-plan nu va lua cuvântul, așa cum s-a întâmplat în 2011, când s-au comemorat zece ani de la aceste atentate.
Președintele american Barack Obama și soția sa, Michelle, se vor reculege în liniște în exteriorul Casei Albe, după care vor vizita memorialul de la Pentagon. Vicepreședintele Joe Biden va merge în Shanksville, în Pennsylvania, locul în care s-a prăbușit zborul 93 al United Airlines, ai cărui pasageri le-au rezistat celor care au deturnat avionul.
Luni, la Shanksville, secretarul Apărării Leon Panetta a cerut la rândul său ca soldații americani „care luptă și mor în Afganistan” să nu fie uitați.
„Mă rog pentru ca în momentul în care ne amintim de 11 septembrie, să ne acordăm timp pentru a ne aminti de sacrificiile suportate de cei care au luptat și au murit pentru ca astfel de evenimente să nu se mai producă”, a declarat el.
Fapt notabil, campania electorală pentru alegerile prezidențiale nu va fi abandonată marți. Fostul președinte Bill Clinton, al cărui discurs la convenția democrată în favoarea lui Obama a înregistrat un succes răsunător, va merge la Miami în Florida pentru a-l susține pe președintele în exercițiu care se va confrunta, la 6 noiembrie, cu republicanul Mitt Romney.
Pentru numeroși americani, împlinirea a zece ani de la atentate, în 2011, care s-a bucurat din partea presei de o atenție ieșită din comun, a constituit punctul culminant al acestor comemorări.
În plus, moartea lui Osama bin Laden, ucis de un comando american în mai 2011 la decizia lui Barack Obama, a contribuit la desprinderea de deceniul precedent.
La New York, un nou zgârie-nori care va atinge 541 de metri, respectiv 1.776 de picioare, cifră simbolică pentru anul independenței Statelor Unite, este în ultima fază a construcției. Acesta va fi cea mai înaltă clădire din New York și Statele Unite, așa cum erau turnurile gemene.