Prima pagină » Știri » Șeful Vămii Călărași, suspectat într-un dosar de evaziune fiscală cu combustibil, dus la DIICOT

Șeful Vămii Călărași, suspectat într-un dosar de evaziune fiscală cu combustibil, dus la DIICOT

Șeful Vămii Călărași, suspectat într-un dosar de evaziune fiscală cu combustibil, dus la DIICOT
Șeful Vămii Călărași, Ion Voicu, a fost scos, marți, din locuința sa, de polițiști de la Serviciul de Intervenție Rapidă al Poliției, fiind dus la sediul Vămii Călărași, unde au loc percheziții într-un dosar de evaziune fiscală cu combustibil, cu un prejudiciu de aproximativ cinci milioane de euro.

UPDATE Șeful Vămii Călărași, suspectat într-un dosar de evaziune fiscală cu combustibil, dus la DIICOT

Șeful Vămii Călărași, Ion Voicu, suspectat că face parte dintr-o grupare specializată în evaziune fiscală cu combustibil și care a produs un prejudiciu de aproximativ cinci milioane de euro, a fost dus la DIICOT Călărași, marți după-amiază, în urma perchezițiilor care au avut loc la sediul vămii.

La intrarea la sediul DIICOT Călărași, Voicu a refuzat să facă declarații jurnaliștilor prezenți.

Până la ora transmiterii acestei știri, la DIICOT Călărași au mai fost aduse pentru audieri alte 11 persoane, în urma perchezițiilor făcute la sediul Vămii Călărași și la locuințe ale suspecților.


Șeful Vămii Călărași, Ion Voicu, a fost scos, marți, din locuința sa, de polițiști de la Serviciul de Intervenție Rapidă al Poliției, fiind dus la sediul Vămii Călărași, unde au loc percheziții într-un dosar de evaziune fiscală cu combustibil, cu un prejudiciu de aproximativ cinci milioane de euro.

Ion Voicu a fost dus la sediul Vămii Călărași pentru a lua parte la perchezițiile care au loc în instituție.

Șeful Vămii Călărași a refuzat să facă declarații jurnaliștilor prezenți la locuința sa, el acoperindu-și fața cu o haină.

La ora transmiterii acestei știri, perchezițiile sunt în desfășurare, la Vama Călărași fiind sigilate mai multe birouri.

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au găsit la locuințele și la firmele percheziționate până acum un adevărat parc cu mașini de lux.

Un număr de 33 de percheziții au loc la locuințe și la sediile mai multor societăți comerciale din municipiile Constanța, București, Călărași și județele Sibiu, Giurgiu, Prahova, Alba și Vâlcea, fiind vizat un grup infracțional organizat specializat în activități de evaziune fiscală cu combustibili.

Conform unui comunicat al DIICOT, gruparea era constituită din opt persoane care sunt acuzate că au achiziționat peste 11.000 de tone de motorină Euro 5 în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, respectiv combustibil lichid greu și motorină Navo, prin antrepozitul fiscal situat în municipiul Călărași, însă în realitate au revândut motorina prin stații de distribuție a carburanților, fără să plătească taxele aferente.

„În realitate, motorina era comercializată prin intermediul unor societăți comerciale care dețineau stații de distribuție a carburanților, pe circuitul comercial fiind interpuse și societăți comerciale tip «fantomă», fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal că au fost achitate accizele”, se arată într-un comunicat de presă al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Potrivit procurorilor DIICOT, activitatea infracțională a fost sprijinită de către funcționari vamali din cadrul Direcției Județene de Accize și Operațiuni Vamale Călărași, care făceau controale formale la societățile comerciale implicate și le asigurau spații necesare funcționării.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat de către membrii grupării a fost estimat la cinci milioane de euro.

Conform unor surse judiciare, perchezițiile au legătură cu dosarul în care fostul șef al ANAF Sorin Blejnar a fost trimis în judecată în dosarul „Motorina”.

Sorin Blejnar a fost trimis în judecată în dosarul „Motorina” alături de alte 16 persoane și șase firme, fiind acuzați de procurorii DIICOT Brașov de constituire sau sprijinire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Brașov în 7 septembrie, iar printre inculpați sunt și doi șefi din cadrul Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Brașov, Monea Claudiu și Ciobanu Dorel, dar și fostul deputat brașovean Vasile Bran.

DJAOV Brașov și Direcția Generală a Finanțelor Publice Brașov s-au constituit parte civilă în acest dosar pentru un prejudiciu de peste 22 milioane de lei din evaziune cu produse petroliere.

Fostul consilier al lui Blejnar, Codruț Marta, care a fost și el audiat în acest dosar, nu se află printre inculpați.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov au dispus, în 1 august, începerea urmăririi penale față de Sorin Blejnar și Codruț Marta, pentru sprijinire a unui grup infracțional organizat și complicitate la evaziune fiscală.

„În fapt, se reține că, în perioada martie – iulie 2010, inculpații Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel și Cuccina Salvatore au constituit un grup infracțional organizaț cu legături transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetățeni români, italieni și maghiari, specializat în activități de evaziune fiscală cu produse energetice – combustibili”, se arată într-un comunciat al DIICOT Brașov.

Membrii grupării sprijinite de Blejnar și Marta ar fi inițiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziționate în regim suspensiv și comercializate pe piața internă.

Grupul infracțional a fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Direcția Județeană de Accize și Operațiuni Vamale Brașov, care fie au făcut controale formale, fie au împiedicat verificările firmelor implicate.

Citește și