Plenul Parlamentului European a dezbătut timp de o oră și jumătate, la Strasbourg, situația politică din România, creată de deciziile legislative ale guvernului USL și de suspendarea președintelui Traian Băsescu. O mare parte din europarlamentari au lipsit de la dezbateri. Europarlamentarii USL au acuzat-o vehement pe Viviane Reding, comisarul european pentru Justiție, că a intervenit brutal în situația politică din România, că nu a fost imparțială, ajungându-se chiar să fie acuzată că este „agent electoral” al lui Traian Băsescu (europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a făcut această asociere legându-se de vestimentația de culoare portocalie a vicepreședintei CE).
Europarlamentarii s-au împărțit politic după taberele politice din România, astfel că liberalii și socialiștii au ținut partea USL, în timp ce popularii au fost de partea PDL. Unii dintre europarlamentari s-au declarat surprinși și iritați de acest fapt, care ar pune la îndoială eficiența și echilibrul Parlamentului European.
Cel mai important anunț a fost făcut de Viviane Reding, în încheierea dezbaterii. Ea va propune PE și miniștrilor de justiție din statele membre un nou mecanism de verificare a stării justiției din toate statele membre UE, prin care să se stabilească eficiența funcționării sistemului judiciar.
Gândul a transmis LIVE TEXT. Iată mai jos cele mai importante declarații din plenul Parlamentului European.
UPDATE 17.38 Andreas Mavroyiannis, din partea consiliului UE, îl parafrazează pe Socrate: „Democrația vine din neschimbarea regulilor democratice în funcție de oportunismul politic”. Dezbaterea privind situația politică din România s-a încheiat.
UPDATE 17.30 Viviane Reding: „Dezbaterea de astăzi a fost condusă foarte mult de atitudini de interes politic. Atunci când se atacă statul de drept, indiferent de culoarea politică a guvernului, CE trebuie să rămână fermă în acțiunile pe care le întreprinde. Și în trecut a fost așa. În 2009, eram comisar pentru telecomunicații și am înceut o procedură infringement împotriva României. Pe atunci era o coaliție de dreapta care dăduse o OUG pentru a-l îndepărta din funcție pe președintele autorității telecom”.
„Vreau să trag două învățăminte. În primul rând avem nevoie de o abordare independentă a acestor probleme. Respectarea statului de drept nu are nicio legătură cu partidele aflate la putere. Justiția trebuie să fie oarbă, trebuie să reacționeze numai la statul de drept și la punerea sa în pericol. Vedem că nu avem mecanisme eficiente în UE pentru a îmbunătăți funcționarea statului de drept mai eficient. Haideți să fim sinceri: suntem foarte stricți în legătură cu criteriile de la Copenhaga, cele de pre-aderare. Odată ce un stat a aderat la UE, se pare că nu mai avem niciun instrument de a verifica dacă toate aceste valori mai rămân în picioare. Procedurile de infringement sunt prea tehnice și complicate”, a mai spus Reding.
„Doresc ca împreună cu PE și miniștrii de Justiție să instaurăm un mecanism intermediar de măsurare și comparare a eficienței sistemelor judiciare din toate statele membre. Experții dezvoltă acum un fel de tablou de bord pentru justiție, care să fie aplicabil la toate statele membre”, a anunțat comisarul european pentru Justiție.
UPDATE 17.27 Corneliu Vadim Tudor: „Felicitări doamnă Reding și aveți dreptate. Eu îmi iubesc țara și sunt foarte îngrijorat. Nu țin nici cu domnul Băsescu, nici cu domnul Ponta. Să știți că toate alegerile sunt fraudate. Eu am fost candidat în turul doi la alegeri și rezultatele au fost inversate de mafie. Toate alegerile sunt controlate de serviciile secrete și de CIA. România este o colonie americană. Vă rugăm să ne ajutați”.
UPDATE 17.25 Renate Weber, europarlamentar PNL: „Doamnă Reding, ați reacționat exagerat și ați făcut acuzații false, ignorând o parte a adevărului. Președintele Băsescu s-a întors în funcție fără niciun fel de legitimitate”
UPDATE 17.12 Corina Crețu, PSD: „Acum, CE s-a situat pe poziția de aliat politic al președintelui Băsescu, și nu ca un arbitru neutru. Nu v-am văzut, doamnă comisar Reding, la dezbaterea privind încălcarea democrației în Ungaria, dar acum încercați să trasați o paralelă între cele două țări. Ați vorbit de două OUG ale guvernului Ponta, fără să pomeniți nimic de sutele de OUG ilegale ale guvernului PDL. Nu este de mirare că încrederea românilor în UE scăzut cu 10 % doar într-o lună”.
UPDATE 17.08 Monica Macovei, PDL: „Noi românii am intrat în UE ca să respectăm regulile, să consolidăm democrația și să avem o justiție dreaptă, independentă, imparțială. Avem acest lucru acum. Ce s-a întâmplat în România a fost pentru luarea justiției captivă în curtea unor partide politice. În acete momente procurorii cercetază dosare privind fraude la referenudum. Este vorba despre 1,5 milioane de voturi furate, într-unul dintre dosare. Trebuie văzut rezultatul acestei anchete”.
„Ce vedeți acum este dovada halucinantă a intervenției unui europarlamentar în justiția din țara mea. De unde are date în acest dosar?”, a intervenit europarlamentarul Victor Boștinaru.
Macovei a răspuns că cifra o știe din presă.
UPDATE 17.00 Ulrike Lunacek, Austria, membră a Verzilor Europeni: „Este un motiv de surprindere și enervare să văd cum fiecare grup politic din acest Parlament își susține partidele și aruncă acuze asupra celorlalți, fără să arate de fapt ce se întâmplă aici. Mi se pare mare păcat că domnul Ponta nu este astăzi aici”.
UPDATE 16.49 Norica Nicolai, europarlamentar PNL, i s-a adresat pe un ton răstit Vivianei Reding, acuzând-o că a intervenit pentru a schimba voința unui popor: „Intervenția dvs brutală nu a făcut decât să dezbine. Ca liberală, sunt pentru mai multă Europă”.
UPDATE 16.46 Cătălin Ivan, PSD: „Trebuie să spuneți de ce votul a 8,4 milioane de cetățeni europeni nu a contat deloc în această vară. V-ați purtat exact ca un agent electoral al lui Traian Băsescu, ați arătat exact ca și astăzi, cu haina portocalie, ca un membru PDL. Poate ne explicați cum un referendum a devenit peste noapte lovitură de stat. Ați creat un precedent foarte periculos în UE. Ați reușit să impuneți un președinte împotriva voinței unui popor”.
UPDATE 16.42 Cristian Preda, PDL: „Ce pot face europenii atunci când o majoritate dintr-o țară devine tiranică și îi destituie pe ombudsman, pe șefii parlamentului și pe președinte, în doar trei zile? Cum să reacționezi când cetățenilor din România care muncesc sau studiază în statele membre li se contestă dreptul de a vota”.
„Victor Ponta, premierul român acuzat de plagiat de către Universitatea care i-a acordat acest titlu, nu a avut astăzi curajul să vină aici, nu vede lucrurile așa. Îi cer demisia”, a mai spus Preda.
UPDATE 16.35 „Mi-ar fi părut bine ca doamna Reding să fi reacționat la fel și în cazul Ungariei”, a spus vicepreședintele grupului Verzilor, Rebecca Harms.
UPDATE 16.28 Graham Watson: „Niciuna dintre părți nu iese foarte curată din ce s-a întâmplat. Nu este vorba de o lovitură de stat. O majoritate parlamentară l-a suspendat pe un președinte care a încercat să abuzeze de puterea sa pentru a transforma republica într-una prezidențială”.
„Cel mai bun lucru pentru România ar fi noi alegeri parlamentare și prezidențiale”, a mai spus Watson.
UPDATE 16.24 Hanes Swoboda, președintele PES: „Sarcina unui președinte este ca oamenii să fie uniți, toată lumea trebuie să contribuie în acest sens. Eu nu văd care este contribuția lui Băsescu în acest sens, pentru că 7,4 milioane de oameni sunt împotriva sa. Acel om nu și-a asumat sarcinile pe care le avea ca președinte.
Europarlamentarul Petru Luhan, PDL, către Swoboda: „Socialiștii au fost la putere și au trebuit să organizeze referendumul. Apoi tot ei au contestat referendumul. Înțelegeți că 7,4 milioane de oameni nu înseamnă 50% plus unu din alegători?”.
„În orice caz sunt mai mulți decât 3,5 milioane”, i-a răspuns Swoboda.
UPDATE 16.18 Lui Pașcu i se permite să intervină, prin procedura cartonașului albastru.
„Atunci când sistemul judiciar devine actor politic și se implică în jocul politic, cum putem noi să revenim la situația inițială, în care nu se întâmpla așa ceva?”, întreabă Pașcu pe Viviane Reding și pe Manfred Weber.
„Domnul Pașcu știe foarte bine că nici eu, nici el nici premierul Victor Ponta nu avem dreptul să spunem dacă o decizie a Curții Constituționale este politică sau nu”, i-a răspuns Weber.
UPDATE 16.17 Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pașcu încearcă să intervină din sală, dar nu i se permite pentru că este împotriva regulamentului.
UPDATE 16.08 „La începutul verii am asistat la o serie de acțiuni în România care au pus la îndoială funcționarea statului de drept. Noi am construit Europa pe independența justiției și pe respectarea statului de drept. Comisia are datoria de a veghea că toată lumea respectă aceste principii. Era vorba despre respectarea normelor constituționale, a statului de drept. În România, au fost adoptate legi pentru a impune anumite limite Curții Constituționale. Magistrații au făcut obiectul unor presiuni și intimidări. Nu contează din ce parte a spectrului politic provin ele”, a spus Viviane Reding, viceopreședintele CE și comisarul european pentru Justiție.
„După referendum, criza politică din România nu s-a încheiat și s-au făcut din nou presiuni asupra magistraților, s-a încercat modificarea rezultatului referendumului”, mai spune Reding.
„Eu sper că în următoarele luni vom vedea că toți actorii politici sunt hotărâți să respecte statul de drept și democrația. Situația din România rămâne una fragilă”, spune Reding.
„În următoarele zile, președintele Barroso și eu însumi ne vom întâlni cu președintele Băsescu, domnul Barroso îl va primi pe premierul Ponta, iar eu mă voi întâlni cu noul ministru al Justiției, doamna Pivniceru”.
UPDATE 16.00 Primul care ia cuvântul este cipriotul Andreas Mavroyiannis, din partea Consiliului UE. Ciprul deține președinția UE. Sunt prezenți Valentin Zgonea, președintele Camerei Deputaților, și Dan Șova, ministrul pentru Relația cu Parlamentul.
Europarlamentarii dezbat astăzi, la Strasbourg, începând cu ora 16.00, situația politică din România. Consiliul UE și Comisia Europeană vor prezenta pozițiile privind ce se întâmplă în România, prin vocile Vivianei Reding, comisarul european pentru Justiție, libertăți fundamentale și cetățenie, și a reprezentantului președinției Consiliului UE.
Gândul va transmite live cele mai importante declarații.
Eurodeputații români din PSD, PDL, PNL și UDMR s-au pregătit pentru dezbaterea care va avea lor miercuri în Parlamentul European, de circa 40 de minute, privind situația politică din România, cu discursuri, întrebări, poziții scrise, precum și cu mobilizarea grupurilor din care fac parte.
Dezbaterea nu se va încheia cu o rezoluție a PE, iar timpul pentru dezbatere va fi de aproximativ 30-40 de minute, în funcție de numărul de întrebări care vor fi adresate oficialilor CE.
Din partea PDL vor lua cuvântul europarlamentarii Monica Macovei și Cristian Preda, de la PSD vor vorbi în plen Cătălin Ivan, Corina Crețu și Ioan Enciu, din partea PNL va lua cuvântul Norica Nicolai. Cei doi eurodeputați UDMR, Iuliu Winkler și Sogor Csaba, vor adresa o intervenție scrisă.