Cercetătorii români din străinătate acuză Ministerul Educației că nu a mai numit în Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare niciun om de știință care lucrează la universități străine.
„Faptul că s-a renunțat complet la membrii din străinătate prezenți în vechile comisii, cercetători de o valoare recunoscută internațional, contrazice în chip flagrant declarațiile oamenilor politici în legătură cu necesitatea integrării României în circuitul științific mondial și anunță o nouă perioadă de izolare a cercetării românești”, se arată într-un comunicat al Asociației Ad Astra, din care fac parte cercetători care lucrează la universități din România și din străinătate .
Universitarii susțin că din noile comisii numite de Ministerul Educației fac parte mai mulți membri cu performanță științifică extrem de scăzută, calculată după criterii precum : factor de influență sau număr de citări în reviste de top.
„Considerăm că stimularea excelenței în cercetarea românească nu se poate realiza fără sprijinul efectiv al colegilor din diaspora, fără implicarea lor directă în procesul de reformă a cercetării românești”, arată cercetorii Ad-Astra.
Ei solicită ministrului Educației reintroducerea în comisii a unor membri din diaspora, iar numirile să aibă loc pe baza unor criterii clare de valoare profesională.
Componența Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) – for care a dat primul verdict de plagiat în cazul premierului Victor Ponta -, a fost publicată vineri în Monitorul Oficial (MO), numărul de membri fiind mărit de la 21 la 44.
Organizarea și funcționarea CNATDCU sunt astfel reglementate printr-un ordin emis la 5 septembrie de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.
În Consiliul General al CNATDCU se află, în continuare, Marius Andruh (Universitatea București, Academia Română), care se se regăsea în componență, în calitate de președinte, și la anunțarea primului verdict de plagiat referitor la teza de doctorat a premierului.
Consiliul General îl are printre membri și pe Mircea Dumitru, rectorul Universității București – instituție a cărei Comisie de Etică a stabilit, de asemenea, că premierul a plagiat.
Noul Consiliu General al CNATDCU are reprezentanți de la instituții de învățământ superior din București, Iași, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Timișoara, Sibiu, Ploiești și Târgu Mureș, precum și de la Academia Română. Printre membri se mai numără Răzvan Teodorescu, Ionel Haiduc, Eugen Simion, Nicolae Zamfir, Florian Popa, Vlad Nistor și Alexa Visarion.