Guvernul de la Budapesta intenționează să desființeze 10.000 de locuri de muncă din sectorul de stat, în încercarea de a atinge ținta de deficit bugetar pentru anul următor, scrie cotidianul Magyar HÃrlap, citat de Portfolio.
Pentru a atinge totalul de 10.000 de posturi, executivul nu va mai ocupa pozițiile vacante și va concedia câteva mii de angajați din aparatul guvernamental și municipalități.
Costurile salariale vor fi, de asemenea, înghețate până în 2015.
În sectorul public din Ungaria lucrează circa 660.000 de angajați, iar o reducere de 10.000 de posturi ar economisi statului 40-50 de miliarde de forinți (142-177 milioane de euro) pe an.
Analiștii financiari estimează o „gaură” de 600 de miliarde de forinți (2,1 miliarde de euro) în bugetul pe anul următor. Potrivit Magyar HÃrlap, guvernul a admis în fața unor jurnaliști străini că cifrele importante ale proiectului de buget pe anul următor vor trebui modificate.
Ungaria a început în iulie discuțiile cu FMI și CE pentru un acord financiar estimat la circa 15 miliarde de euro. Budapesta vrea ca înțelegerea să aibă un caracter preventiv. Statul ungar a fost salvat de la colaps financiar în 2008 cu un pachet de 20 de miliarde de euro, de la FMI, UE și Banca Mondială.
Potrivit presei locale, FMI așteaptă de la guvernul ungar următoarele măsuri: scăderea pensiilor și a alocației pentru familii, creșterea vârstei de pensionare și a impozitului pe venitul personal, privatizări, reducerea birocrației, o taxă generală bazată pe valoare reală în tranzacțiile imobiliare, reducerea cheltuielilor autorităților locale, eliminarea taxei bancare și fonduri pentru sectorul bancar.
Lista de cerințe ale FMI și chiar unele dintre acestea au fost confirmate de premierul Viktor Orban. Premierul a respins condițiile, afirmând că Ungaria are nevoie de un acord cu Fondul, însă nu cu astfel de costuri.