Persoanele care au un loc de muncă stresant prezintă un risc crescut de a se îmbolnăvi de afecțiuni cardiovasculare. La această concluzie au ajuns oamenii de știință de la Colegiul Universitar din Londra, care susțin că predispoziția la un atac de cord este cu 23% mai mare în cazul celor care au un loc de muncă stresant.
Cercetătorii au analizat 13 studii realizate în Europa în care au fost implicate în jur de 200.000 de persoane, scrie BBC. „Datele obținute de noi arată că există o strânsă legătură între o slujbă stresantă și apariția unei afecțiuni cardiovasculare care ar putea duce la apariția unui atac de cord, chiar dacă riscul este unul relativ mic”, spune prof. Mika Kivimaki, unul dintre coordonatorii studiului.
Experții britanici de la Colegiul Universitar din Londra sunt de părere că persoanele care ar renunța la o slujbă pe motiv că este stresant pot preveni apariția unei astfel de afecțiuni.
Prof. Kivimaki a precizat că stresul nu este singurul factor care predispune la bolile de inimă. De cele mai multe ori persoanele care lucrează într-un astfel de mediu obișnuiesc să aibă vicii care le agravează și mai mult starea de sănătate, printre care se numără fumatul. „Este cunoscut faptul că fumătorii care au o slijbă stresantă au tendința de a fuma mai mult decât în mod obișnuit atunci când se confruntă cu situații neplăcute. Mai mult, aceste persoane au tendința de a fi sedentare, fapt ce predispune la apariția obezității, afecțiune implicată în predispoziția la boli de inimă”, a punctat coordonatorul studiului. Prof. Kivimaki este de părere că impactul asupra organismului a unei slujbe stresante ar putea fi diminuat printr-un stil de viață sănătos.