Ministerul Justiției lansează selecția procurorilor șefi pentru DNA și Parchetul General. Care vor fi criteriile de alegere

Ministerul Justiției lansează selecția procurorilor șefi pentru DNA și Parchetul General. Care vor fi criteriile de alegere
Publicat: 17/09/2012, 15:12
Actualizat: 07/07/2016, 05:15

Ministerul Justiției a anunțat luni lansarea procedurii de selecție a procurorilor pentru posturile de șefi ai Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și a Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Selecția va dura din 18 septembrie până pe 4 octombrie, după care ministrul Mona Pivniceru va selecta, dintre cei admiși, propunerile pentru cele două posturi de conducere.

Pe lângă documentele cerute de lege, procurorii care vor participa la selecție trebuie să depună un cv, cel puțin 10 lucrări judiciare întocmite de procuror și ultimul raport de evaluare profesională. Procurorii trebuie să depună și un proiect de 30 de pagini cu privire la modul în care vor exercita funcția de conducere.

Procurorii vor fi evaluați și printr-un interviu, care va dura aproximativ o oră și jumătate. Pe lângă susținerea proiectului, candidații vor fi testați pentru următoarele aptitudini: capacitatea de organizare, asumarea responsabilităților, rapiditatea în luarea deciziilor, rezistența la stres, autoperfecționarea, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie și planificare pe termen scurt, mediu și lung,inițiativa în modernizarea managementului unității/structurii, capacitatea de adaptare rapidă, capacitatea de relaționare și comunicare, capacitatea și disponibilitatea de a lucra în echipă și de a colabora cu colegii.

Pentru seelectarea celui mai bun candidat ministrul Justiției va fi consiliat de câte un procuror de la DNA și de la Parchetul General dar și de un psiholog. În final ministrul Justiției va decide care sunt cele două nume pe care le va transmite CSM.

La CSM cele două propuneri sunt verificate în prima fază de către Inspecția Judiciară care deterimina buna reputație și integritatea candidaților, inclusiv opinia colegilor procurori, judecători, polițiști și avocați. Este prezentat un raport cu privire la reclamațiile împotriva candidatului existente la Inspecție și la Parchet, și modul lor de soluționar. CSM verfică mapa profesională a celor doi candidați. Tot la CSM cei doi procurori propuși de MJ vor susține un interviu. În final CSM emite un aviz care este transmis președintelui României care emite decretul de numire sau refuzul de instalre în funcție a celor doi procurori.

Ministrul Mona Pivniceru a avut mai multe întâlniri în cursul săptămânii trecute cu procurorii Parchetului General, DIICOT și DNA. Într-un interviu pentru gândul, procurorul general a transmis că la discuții procurorii au solicitat ca noii șefi ai PG și DNA să aibă posibilitatea să-și creeze o echipă. Ministrul Justiției pare că a admis acestă propunere având în vedere că nu vor fi scoase la concurs și celalte funcții de conducere din cadrul Parchetului General și DNA.

Atât președintele Comisiei Europene dar și raportul pe Justiției al CE solicită ca procedura de numire pentru cele două funcții să fie cât mai transparentă. „Proceduri publice și transparente și liste deschise pentru oricine, selecții bazate pe criterii de profesionalism și integritate și de palmares în domeniul luptei anti-corupție”, este unul din punctele menționate în raportul pe Justiție. Ministrul Justiției nu are programată nici o întâlnire cu reprezentanții Comisiei Europene în următoarea perioadă pe tema numirilor la Parchetul General și DNA. În schimb CE va primi o informare despre procedurile de numire a procurorului general și șefului DNA.

Daniel Morar: „Nu am de gând să particip la o farsă”

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Daniel Morar, a declarat la Realitatea TV, că lucrurile nu depind de el în ce privește eventualitatea unei nominalizări pentru funcția de procuror general al României, precizând însă că nu are de gând să participe la o farsă.”Trebuie să vedem dacă există o procedură clară și corectă. Nu am de gând să particip la o farsă. Adică să ne depunem candidaturile în condițiile în care numele se știu”, a afirmat Daniel Morar.

El a continuat râzând că „nu crede că îl propune cineva procuror general, tocmai datorită activității DNA din ultimii șapte ani”.”M-am convins: oamenii politici, parțial dintre ei, nu vor o magistratură puternică și independentă”, a spus șeful DNA.Întrebat dacă noul ministru al Justiției, Mona Pivniceru, își dorește o magistratură puternică, Daniel Morar a spus că rămâne de văzut ce va face. „Am observat că declarațiile pot fi foarte frumoase (…) Am văzut că domnia sa are păreri despre activitatea DNA, că dosarul Năstase este un dosar politic și alte lucruri pe care nu trebuia să le spună. Dar acum e ministru al Justiției și vom vedea ce va face”, a conchis Morar.

Laura Codruța Kovesi a declarat în cadrul unui interviu pentru gândul că nu s-a decis încă dacă își dorește să mai „candideze” pentru una din cele două funcții. „O să analizez dacă voi mai dori să candidez pentru un nou mandat. Doresc să rămân în sistem, cred că experiența mea ar fi benefică sistemului. După expirarea mandatului mă întorc de unde am fost detașată. Și pentru mine este important să văd cine va fi următorul procurorul general. Mă preocupă cum va fi ales procurorul general și cine va fi el”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

Presa a vehiculat până în prezent două nume pentru cele două funcții: Procuroarea Alina Bica – fost secretar de stat în Ministerul Justiție pentru funcția de Procurorul General și procurorul Marian Drilea. O variantă vehiculată încă din 2011 este și aceea ca actualul șef DNA să candideze pentru funcția de Procuror General iar Laura Codruța Koveși să candideze pentru funcția de procuror șef DNA. Legal nu există nici un impediment ca cei doi să facă această rocadă. Un alt nume vehiculat pentru șefia DNA este și cel al lui Codruț Olaru actualul șef al DIICOT. Nici una din aceste variante nu a fost confirmată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Cât plătește Australia pentru modernizarea submarinelor?