Prima pagină » Sănătate » Berea consumată cu moderație ajută memoria – STUDIU

Berea consumată cu moderație ajută memoria – STUDIU

Berea consumată cu moderație ajută memoria - STUDIU
Persoanele care consumă bere cu moderație prezintă un risc cu 54% mai redus de a dezvolta afecțiuni degenerative și de a suferi pierderi de memorie, potrivit mai multor cercetări desfășurate în mediile academice internaționale și publicate în Jurnalul Asociației Americane a medicilor.

Persoanele care consumă bere cu moderație prezintă un risc cu 54% mai redus de a dezvolta afecțiuni degenerative și de a suferi pierderi de memorie, potrivit mai multor cercetări desfășurate în mediile academice internaționale și publicate în Jurnalul Asociației Americane a medicilor.

Cercetările au arătat că berea consumată în cantități moderate – doza zilnică recomandată în cazul femeilor este 330 mililitri de bere și în cazul bărbaților, de 660 mililitri de bere – poate reduce riscul de declin cognitiv și demență, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Concluziile unui studiu desfășurat pe o perioadă îndelungată, pe un eșantion de 6.000 de subiecți, au fost că persoanele care consumă moderat bere au performanțe vizibil mai bune la testele de memorie. Rezultatele cercetării au fost completate de cele ale unui alt studiu, desfășurat pe aproximativ 8.000 de persoane, cu vârsta de peste 55 de ani, care a arătat că oamenii care consumă între unul și trei pahare de bere pe zi prezentau un risc mai scăzut de a se îmbolnavi de orice tip de demență, inclusiv Alzheimer.

Un alt studiu („Nurses’ Health Stud”), demarat în 1980 și realizat de specialiștii Școlii de Sănătate Publică Harvard, a demonstrat că femeile care consumă o cantitate moderată de alcool în mod regulat sunt cu 20% mai puțin predispuse să experimenteze pierderi de memorie și o activitate cerebrală mai slabă. Aceasta este cea mai amplă cercetare efectuată vreodată pe această temă, având ca subiecți 12.480 de femei, cu vârste cuprinse între 70 și 81 ani.

În același timp, un studiu desfășurat pe 1.000 de femei și bărbați, monitorizați pe o perioadă de 23 de ani, a demonstrat că lipsa consumului de alcool sau un consum exagerat cresc riscul incidenței bolilor cognitive. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în Jurnalul de medicină britanică.

„Există foarte multe studii care au cercetat sau cercetează efectele consumului de alcool în general și de bere în particular asupra memoriei și capacității cognitive. Rezultatele au condus spre o unică concluzie: un consum moderat de alcool poate avea efecte pozitive pe termen lung în ceea ce privește reducerea riscului de apariție a afecțiunilor degenerative și pierderilor de memorie. Aceste rezultate trebuie însă interpretate cu atenție, pentru că un consum abuziv de alcool nu poate avea decât efecte negative”, spune Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Citește și