Liderul deputaților PNL, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, a susținut, marți, la o dezbatere privind imaginea României, că în prezent sunt chestiuni elementare care nu sunt respectate de instituțiile de reprezentare, iar conținutul discuțiilor dintre demnitari „se îngroapă la o șuetă”.
Tăriceanu a susținut, în cadrul unei dezbateri despre promovarea imaginii României, că problema este generată în primul rând de lucrurile elementare de comunicare, în principal între instituțiile din subordinea Guvernului sau a Parlamentului.
Liderul deputaților PNL a susținut că în prezent nu se mai respectă cutuma ca la discuțiile dintre oficialii români și cei străini să fie o persoană care să ia notițe și să întocmească memorandumuri de informare. De asemenea, el s-a arătat nemulțumit de calitatea traducătorilor folosiți în întâlnirile oficiale, care nu stăpânesc limbajul de specialitate.
„Cred că trebuie recăpătată o anumită pricepere administrativă pentru că asta este premisa pe care putem să discutăm după aceea mai departe, altfel discuția de astăzi rămâne un fel de apă de ploaie”, a susținut Tăriceanu.
El a argumentat că discuțiile dintre oficiali „se îngroapă” din cauza unei lipse de comunicare între instituțiile din România. „Nu se iau note, aceste întâlniri practic dacă ministrul se mai întâlnește cu cineva sau eu știu, responsabilul instituției se mai întâlnește cu cineva și are prilejul unei șuete, s-ar putea să mai spună ceva. În rest, tot conținutul respectiv se îngroapă acolo și nu are niciun fel de urmare, nimic din ceea ce s-a discutat și eventual din ceea ce s-a convenit. Toți partenerii noștri se plâng că după întâlnirile pe care le au de foarte multe ori cu oficiali români, cu instituții, nu există ceea ce se numește un follow-up”, a afirmat Tăriceanu, precizând că este vorba de reguli minimale de comunicare.
La rândul său, președintele Comisiei de politică externă din Senat, Mircea Geoană, a susținut că România riscă să devină o „verigă slabă” în zona europeană și să fie ocolită de investitori.
„Suntem în fața unui risc mai sever decât în alți ani, și în alte poate decenii pentru România, pentru că piețele caută veriga slabă, pentru că această competiție globală nu ia prizonieri. La această dublă periferie a zonei euro și a celor noi veniți în Europa, România riscă să devină această verigă slabă (…) Dacă nu vom încerca să facem cu toții un efort mai credibil și mai consecvent și mai integrat riscăm ca România să fie ocolită de investiții, de rute de comerț, și să aibă o problemă la reașezarea geopolitică pe care o observăm în fiecare zi. Este zgomot de război în Orient, este zgomot de scandal și de război în Extremul Orient”, a declarat Geoană.