Sucul de roșii accelerează eliminarea alcoolului din organism. La această concluzie au ajuns oamenii de știință japonezi, care su studiat timp de mai mulți ani efectele consumului de fructe și legume asupra metabolismului alcoolului.
Datele acestei cercetări au fost prezentate la un congres al Societății japoneze de nutriție, scrie Agerpres.
Constatările observate pe parcursul cercetării sunt unele destul de surprinzătoare. În cadrul unuia din experiemente s-a măsurat evoluția alcoolemiei în cadrul unui grup de voluntari, cărora li s-a dat să bea 50 centilitri de apă plată și 10 centilitri de shochu, o băutură alcoolică locală cu un conținut de alcool de 25%. După câteva zile, participanții la studiu au primit aceeași cantitate de shochu, însoțită însă de 50 centilitri de suc de roșii.
Astfel, s-a constatat că, în cazul sucului de roșii, alcoolemia din sânge a scăzut cu 30% mult mai repede. În medie, alcoolul din organism dispare total după cinci ore cu apă și după patru ore cu suc de roșii, mai arată datele cercetării.
Viteza de eliminare a alcoolului de către ficat este în principiu constantă și proprie fiecărui individ, reperul fiind de 0,15 grame pe litru de sânge și pe oră.
În cadrul unui alt experiment, specialiștii au injectat unor șoareci molecule specifice sucului de roșii, precum și o cantitate mică de alcool, constatând că activitatea unor enzime cheie produse de ficat s-a accentuat, accelerând eliminarea alcoolului din organismul cobailor.