Circulația feroviară pe o cale ferată uzinală a Complexului Energetic Oltenia a fost blocată și miercuri de localnicul care a devenit proprietar al unei porțiuni din teren, iar cei 860 de angajați ai Exploatării Miniere Jilț Nord, județul Gorj, nu pot lucra, pierderile fiind de sute de mii de lei.
Conform directorului Exploatării Miniere Jilț Nord, Ion Paraschiv, activitatea unității, care este parte a Complexului Energetic Oltenia, a fost complet blocată, minerii neputând să intre la lucru întrucât sunt oprite livrările de cărbune.
El a menționat că o garnitură de tren cu 40 de vagoane este blocată de marți în punctul de alimentare al exploatării miniere, punct situat pe terenul aflat în litigiu cu bărbatul care a obstrucționat circulația pe calea ferată, precum și pe un drum de carieră, punând un gard din plasă peste șine și asfalt.
„Zilnic aveam o producție de 14.500 de tone, iar acum producția noastră este zero pentru că nu putem face nicio livrare. Marți, până când dumnealui și-a început protestul, aveam o producție realizată de 4.000 de tone. Dumnealui ne blochează și un transportor aferent haldei de steril și, ca urmare, nimeni nu poate lucra”, a spus Paraschiv.
Șeful exploatării miniere din cadrul CE Oltenia a declarat că unitatea analizează posibilitatea de a-l da în judecată pe bărbatul care a oprit circulația trenurilor de marfă și a blocat drumul din interiorul carierei.
„Pagubele pentru ziua de marți sunt de 787.803 lei, iar pentru astăzi vom avea pierderi calculate la 813.462 lei. Evident că în zilele următoare ne vom îndrepta împotriva dumnealui pentru a ne recupera prejudiciul”, a mai afirmat directorul Ion Paraschiv.
Ion Paraschiv a precizat că, cel mai probabil, activitatea exploatării miniere va rămâne blocată și în următoarele zile, neexistând o soluție pentru rezolvarea problemelor ce au dus la blocarea căii ferate și a drumului din carieră.
Reprezentanții Poliției Județene Gorj au anunțat, miercuri, că a fost deschis un dosar penal în care este cercetat proprietarul terenului respectiv pentru distrugere și semnalizare falsă pe calea ferată, pedeapsa pentru fapta respectivă fiind de până la 15 ani de închisoare.
Proprietarul terenului, Vasile Brădescu de 75 de ani, din Mătăsari, localitate pe raza căreia se află și Exploatarea Minieră Jilț din cadrul CE Oltenia, a venit, marți, cu un executor judecătoresc și și-a delimitat proprietatea de 8.800 de metri pătrați cu ajutorul unui gard din plasă. Pe parcursul nopții de marți spre miercuri, bărbatul a rămas la fața locului, într-un autoturism, pentru a se asigura că plasa nu va fi dată la o parte, iar circulația reluată.
Circulația feroviară pe o cale ferată uzinală din cadrul Complexului Energetic Oltenia a fost blocată, marți, de Vali Brădescu, două garnituri de tren, care includ 40 de vagoane, neputând să circule din această cauză.
El declara, marți seară, pentru MEDIAFAX că a fost amenințat cu deschiderea unui dosar penal, precizând că nu se teme de așa ceva.
„M-au amenințat că au pierderi de trei miliarde de lei vechi pe zi și că o să mi le impute mie. Mi-au zis că mă dau pe mâna Poliției, dar ce-o să-mi facă? Eu sunt om în vârstă, o să mă ducă la pușcărie? Nu am ajuns până acum pe acolo, poate văd acum cum e după gratii”, afirma bărbatul.
Vasile Brădescu a recurs la acest gest extrem după ce Complexul Energetic Oltenia a refuzat să-i plătească 6 euro pe metru patrat pentru a-i cumpăra suprafața de teren pentru care are acte de proprietate și pe care se află amplasat drumul și calea ferată. Bărbatul a mai solicitat angajarea unor rude ale sale în minerit, conform uzanțelor practicate de unitatea minieră în astfel de situații, pretențiile sale fiind considerate prea ridicate pentru a fi acceptate.