Chemată în Armata Europeană, România își ia scutire medicală: „FACEM ULCERAȚII”. EXCLUSIV

Chemată în Armata Europeană, România își ia scutire medicală: FACEM ULCERAȚII. EXCLUSIV
Publicat: 20/09/2012, 11:23
Actualizat: 29/07/2014, 21:11

România, prin Ministerul Afacerilor Externe, a fost invitată, în urmă cu câteva luni, să participe la discuțiile pe marginea unui proiect de lege privind întărirea securității UE, formarea unui Minister European de Externe și a unei posibile Armate Europene, însă Guvernul României nu a luat încă în discuție acest proiect, potrivit informațiilor furnizate gândul de foști și actuali reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale.

Pe scurt, este vorba despre un proiect avansat de ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, și care este susținut de 11 state membre UE, între care nu se numără și Marea Britanie, potrivit presei brirtanice.

Corneliu Dobrițoiu, ministrul Apărării Naționale, a explicat că România, la fel ca și alte state membre UE, are angajamente asumate față de NATO, dar și față de Uniunea Europeană, însă el se plânge că bugetul ministerului pe care îl conduce este atât de mic, încât îi provocă „ulcerații”.

„La nivelul Guvernului nu s-a discutat despre acest proiect. În ce privește armata, capabilitățile angajate la NATO le avem angajate și la nivelul Uniunii Europene, așa cum procedează și alte state europene. Avem un buget atât de limitat, încât facem ulcerații că nici la NATO nu ne putem asigura angajamentele așa cum ne-am dori„, a declarat pentru gândul ministrul Corneliu Dobrițoiu.

Ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a propus un proiect de lege pentru întărirea securității UE și formarea unui Minister European de Externe și a unei posibile Armate Europene, potrivit publicației The Guardian.

Westerwelle a mai precizat că, pe lângă o armată a UE, Germania și alte zece țări din Uniune doresc și formarea unei singure piețe a industriei de apărare europene.

Cristian Diaconescu: Am primit o invitație la discuții pe marginea proiectului ministrului de externe al Germaniei

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu ne-a precizat că, pe vremea când era ministru de Externe, a primit din partea omologului său german o invitație la dezbaterile pe marginea proiectului de lege privind , însă nu a putut să o onoreze din cauza schimbărilor politice.

„Pe vremea când eram ministru, eu am primit o invitație la discuții din partea ministrului de externe al Germaniei, Guido Westerwelle, dar din cauza schimbărilor politice din România nu am putut să o onorez”, a arătat Diaconescu, care a explicat că deocamdată este vorba de un proiect personal al ministrului de externe al Germaniei.

„Proiectul nu a fost conturat încă, este doar în faza inițială, el nu a fost încă însușit statal la nivelul UE”, a declarat pentru gândul consilierul prezidențial Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Pentru ca România să susțină un astfel de proiect este necesar ca mai întâi acesta să capete o formă conturată, crede Diaconescu.

„Problema este că tendința de fracționare care se manifestă la nivelul UE trebuie privită cu foarte mare atenție. Se pune în discuție fracționarea zonei euro, a nordului de sudului Europei, nu numai a vestului de est. Împărțirea Europei nu poate fi susținută, aș merge pe varianta de integrare, decât pe cea de separare la nivelul UE”, a menționat Cristian Diaconescu.

Consilierul prezidențial Iulian Fota: „Este o adevărată efervescență de proiecte care încă nu sunt asumate la nivel statal în UE”

La rândul său, Iulian Fota, consilier prezidențial, șef al Departamentului Securitate Națională, spune că România, ca stat membru UE, „este datoare” să participe la toate dezbaterile organizate la nivelul UE, fie că sunt pe tema întăririi securității, fie pe alte subiecte.

„În această perioadă este o adevărată efervescență de proiecte care se discută și care încă nu sunt asumate la nivel statal în UE”, spune Fota.

El a adăugat că toate statele din UE se confruntă cu bugete reduse, însă acest lucru nu înseamnă că România nu își păstrează „zone de excelență” în mai multe domenii, între care și cel din domeniul armatei.

Ce presupune proiectul pentru întărirea securității UE și pentru crearea unei Armate Europene
Publicația, care notează că Marea Britanie nu este de acord cu această inițiativă, scrie că propunerea lui Westerwelle ar face ca adoptarea legilor în UE să nu mai poată fi blocată prin drept de veto de o singură țară, ci de un vot comun.

„Pentru ca UE să aibă un rol mai important din punct de vedere internațional, ar trebui să prevenim posibilitatea ca un singur stat membru să blocheze inițiativele”, se arată într-unul dintre pasajele documentului, care i-a deranjat cel mai tare pe britanici.

Astfel, dreptul de veto al Marii Britanii ar fi „ocolit”, sugerează Guardian. „Cinci dintre cele mai importante șase țări din UE, Germania, Franța, Italia, Spania și Polonia, excluzând Marea Britanie, cer o revizuire totală a politicii externe și a securității Uniunii. Ele vor vota înființarea unui Minister de externe pan-european și vor ocoli dreptul de veto al Marii Britanii”, se arată în presa britanică.
Guardian scrie că proiectul este susținut, pe lângă puterile de mai sus, și de Portugalia, Austria, Danemarca, Luxemburg, Olanda și Belgia.

Cum arată bugetul MApN din România

Anul Bugetul Ministerului Apărării Naționale din România

2008 8,34 mld lei

2009 7,65 mld lei
2010 7,00 mld lei
2011 4,8 mld lei *
2012 7,57 mld lei

Sursa: Ministerul Apărării Naționale

* Începând cu anul 2011, pensiile militare de stat (conform Legii nr.164/2001 privind pensiile militare de stat) sunt plătite din Bugetul asigurărilor sociale de stat.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Viața la bloc 2024. Este obligatoriu pentru asociația de proprietari! Trebuie să respecte legea
Semnalul din trafic la care tresare orice șofer. Când vin sancțiunile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?