Chemată în Armata Europeană, România își ia scutire medicală: „FACEM ULCERAȚII”. EXCLUSIV

Chemată în Armata Europeană, România își ia scutire medicală: FACEM ULCERAȚII. EXCLUSIV
Publicat: 20/09/2012, 11:23
Actualizat: 29/07/2014, 21:11

România, prin Ministerul Afacerilor Externe, a fost invitată, în urmă cu câteva luni, să participe la discuțiile pe marginea unui proiect de lege privind întărirea securității UE, formarea unui Minister European de Externe și a unei posibile Armate Europene, însă Guvernul României nu a luat încă în discuție acest proiect, potrivit informațiilor furnizate gândul de foști și actuali reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale.

Pe scurt, este vorba despre un proiect avansat de ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, și care este susținut de 11 state membre UE, între care nu se numără și Marea Britanie, potrivit presei brirtanice.

Corneliu Dobrițoiu, ministrul Apărării Naționale, a explicat că România, la fel ca și alte state membre UE, are angajamente asumate față de NATO, dar și față de Uniunea Europeană, însă el se plânge că bugetul ministerului pe care îl conduce este atât de mic, încât îi provocă „ulcerații”.

„La nivelul Guvernului nu s-a discutat despre acest proiect. În ce privește armata, capabilitățile angajate la NATO le avem angajate și la nivelul Uniunii Europene, așa cum procedează și alte state europene. Avem un buget atât de limitat, încât facem ulcerații că nici la NATO nu ne putem asigura angajamentele așa cum ne-am dori„, a declarat pentru gândul ministrul Corneliu Dobrițoiu.

Ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a propus un proiect de lege pentru întărirea securității UE și formarea unui Minister European de Externe și a unei posibile Armate Europene, potrivit publicației The Guardian.

Westerwelle a mai precizat că, pe lângă o armată a UE, Germania și alte zece țări din Uniune doresc și formarea unei singure piețe a industriei de apărare europene.

Cristian Diaconescu: Am primit o invitație la discuții pe marginea proiectului ministrului de externe al Germaniei

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu ne-a precizat că, pe vremea când era ministru de Externe, a primit din partea omologului său german o invitație la dezbaterile pe marginea proiectului de lege privind , însă nu a putut să o onoreze din cauza schimbărilor politice.

„Pe vremea când eram ministru, eu am primit o invitație la discuții din partea ministrului de externe al Germaniei, Guido Westerwelle, dar din cauza schimbărilor politice din România nu am putut să o onorez”, a arătat Diaconescu, care a explicat că deocamdată este vorba de un proiect personal al ministrului de externe al Germaniei.

„Proiectul nu a fost conturat încă, este doar în faza inițială, el nu a fost încă însușit statal la nivelul UE”, a declarat pentru gândul consilierul prezidențial Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Pentru ca România să susțină un astfel de proiect este necesar ca mai întâi acesta să capete o formă conturată, crede Diaconescu.

„Problema este că tendința de fracționare care se manifestă la nivelul UE trebuie privită cu foarte mare atenție. Se pune în discuție fracționarea zonei euro, a nordului de sudului Europei, nu numai a vestului de est. Împărțirea Europei nu poate fi susținută, aș merge pe varianta de integrare, decât pe cea de separare la nivelul UE”, a menționat Cristian Diaconescu.

Consilierul prezidențial Iulian Fota: „Este o adevărată efervescență de proiecte care încă nu sunt asumate la nivel statal în UE”

La rândul său, Iulian Fota, consilier prezidențial, șef al Departamentului Securitate Națională, spune că România, ca stat membru UE, „este datoare” să participe la toate dezbaterile organizate la nivelul UE, fie că sunt pe tema întăririi securității, fie pe alte subiecte.

„În această perioadă este o adevărată efervescență de proiecte care se discută și care încă nu sunt asumate la nivel statal în UE”, spune Fota.

El a adăugat că toate statele din UE se confruntă cu bugete reduse, însă acest lucru nu înseamnă că România nu își păstrează „zone de excelență” în mai multe domenii, între care și cel din domeniul armatei.

Ce presupune proiectul pentru întărirea securității UE și pentru crearea unei Armate Europene
Publicația, care notează că Marea Britanie nu este de acord cu această inițiativă, scrie că propunerea lui Westerwelle ar face ca adoptarea legilor în UE să nu mai poată fi blocată prin drept de veto de o singură țară, ci de un vot comun.

„Pentru ca UE să aibă un rol mai important din punct de vedere internațional, ar trebui să prevenim posibilitatea ca un singur stat membru să blocheze inițiativele”, se arată într-unul dintre pasajele documentului, care i-a deranjat cel mai tare pe britanici.

Astfel, dreptul de veto al Marii Britanii ar fi „ocolit”, sugerează Guardian. „Cinci dintre cele mai importante șase țări din UE, Germania, Franța, Italia, Spania și Polonia, excluzând Marea Britanie, cer o revizuire totală a politicii externe și a securității Uniunii. Ele vor vota înființarea unui Minister de externe pan-european și vor ocoli dreptul de veto al Marii Britanii”, se arată în presa britanică.
Guardian scrie că proiectul este susținut, pe lângă puterile de mai sus, și de Portugalia, Austria, Danemarca, Luxemburg, Olanda și Belgia.

Cum arată bugetul MApN din România

Anul Bugetul Ministerului Apărării Naționale din România

2008 8,34 mld lei

2009 7,65 mld lei
2010 7,00 mld lei
2011 4,8 mld lei *
2012 7,57 mld lei

Sursa: Ministerul Apărării Naționale

* Începând cu anul 2011, pensiile militare de stat (conform Legii nr.164/2001 privind pensiile militare de stat) sunt plătite din Bugetul asigurărilor sociale de stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Obligație în 5 minute. Sunt amenzi mari
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?