Ministrul Justiției Mona Pivniceru și premierul Victor Ponta au prezentat un pachet legislativ privind sistemul judiciar. Ministrul Justiției a declarat că a propus câteva măsuri care ar urma să deblocheze activitatea instanțelor, a anunțat că în ianuarie 2013 ar urma să intre în vigoare Noul Cod Penal și Codul de Procedură Penală. Mona Pivniceru a mai explicat și de ce a amânat întâlnirea cu Viviane Reding. Pivniceru a mai declarat că a discutat cu Comisia Europeană despre procedura de numire a noului procuror general.
Victor Ponta a declarat că este nevoie de recredibilizarea Justiției nu doar în cadrul MCV dar și fața cetățenilor.
Victor Ponta despre pachetul legislativ depus în Parlament:
Ideea a fost aceea de a lua câteva măsuri rapide în ideea accelerării procesului de justiție și de a gândi aceea strategie de implementare a obligațiilor, nu doar care ne revin prin MCV ci a obligațiilor care le avem față de cetățenii români care își doresc un acces la justiție mult mai ușor, mai rapid.
Dorim o reformă reală a Justiției. Dorim ca pentru cetățeni costurile justiției să fie mai mici. Avem intenția ca anul acesta sau anul viitor să trecem bugetul instanțelor la ICCJ.
Îmi doresc ca românii să fie mulțumiți de Justiție. Îmi doresc și un raport pe Justiție pozitiv. Comisia se uită la câteva puncte dar avem 4 milioane de români care au procese. Cei 4 milioane trebuie să fie mulțumiți. Noi trebuie să face ca orice cetățean care are un proces în termen de un an primește o decizie. Trebuie să garantăm că Justiția din România îl va pedepsi pe ucigașul în serie înainte ca el să ucidă un cetățean străin.
MCV-ul este doar vârful iceberg-ului. 99% din cetățeni nu intră sub incidența DNA sau ANI. Am mai fost lăudați prin rapoarte dar oamenii au mai puțină încredere în Justiție.
Eu nu sunt președinte sunt viitor fost premier.
Victor Ponta despre fondurile europene blocate de Comisia Europeană
Eu am luat o primă măsură pentru a opri dezastrul pe fondurile europene. Adică am schimbat guvernul PDL. În perioada 2010-2011 auditul Comisie Europene a arătat dimensiunea catastrofei.
Ministrul Orban a înceracat să îndrepte catastrofele făcute de Sulfina Barbu, Botiș și Lăzăroiu. Măsurile luate de domnul ministru au fost apreciate de domnul Barroso.
Sub conducerea doamnei Zevedei de la PDL Bucrești s-a comis catastrofa de la POSDRU. Sunt convins că atunci când DNA-ul va avea timp va produce rezultate și pe zona asta.
Proiectele de modificări legislative fac parte dintr-o strategie mai largă. Una din măsuri este degrevarea instanțelor de numărul imens de dosare. Modificările pe care le-am propus vin în anticiparea noilor coduri.
O modificare este celebra lege a rovignetei. Sunt zeci de mii de dosare care au blocat instanțele cu procesele legate de amenzile pentrurovignetă. Noi dorim ca aceste procese să se judece la domiciliul contravenientului și nu la locul unde s-a constat.
Am mai propus modificarea legilor electorale în sensul că buletinele de vot se depozitează trei luni în arhivele instanțelor. Multe instanțe nu au arhive încăpătoare pentru propriile dosare. Am gândit în acest sens posibilitatea ca instanțele să închirieze spații.
La 1 ianuarie intră în vigoare Codul de Procedură Civilă. Dacă nu pregătim acestă intrare foarte bine atunci ne vom lovi de un eșec. Intrarea în vigoare a Codului de Procedură Civillă presupune o serie de măsuri. O măsură este suspendarea în judecarea în camere de consiliul pentru că ele nu sunt suficiente. O altă măsură ar fi ca instanța care a pronunțat pe fond să judece și calea de atac.
Ne-am gândit degrevarea ICCJ de procesele de drept comun. Am decis ca ICCJ să judece procesle care sunt de peste 1 milon, acum pragul este de 500 de mii de lei.
Cu privire la clendarul intrării în vigoare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. Legea de intrarea în vigoare a Codului Penal va fi finalizată săptămâna viitoare. În februarie tot pachetul de legi legate de Codul Penal vor intra în vigoare cu o marjă de șase luni pentru ca judecătorii să se pună la curent.
Legat de trecerea bugetului instanțelor la ICJJ am decis să stabilim un calendar prin care să se facă acestă trecere.
Mona Pivniceru despre numirea procurorului general și a șefului DNA
Astăzi nu am discutat aici la parlament despre numirea procurorului general și a șefului DNA. Numirea procurorului general prevăzută în lege ca atribut exclusiv al ministrului Justiției am dicutat-o cu oficialii de la Uniunea Europeană. Eu am stabilit criteriile care au fost ca să zic așa agreeate de secția de procurori a CSM. Chiar am fost felicitată pentru maniera în care am găsit aceste criterii de transparență.
Pot să vă spun că în perioda 2-5 octombrie am o marjă pentru o întâlnire cuCatherine Day.