Zacusca de fasole poate reprezenta aperitivul ideal în sezonul rece. Aceasta poate fi mâncată imediat după ce s-a răcit sau se poate păstra în cămară.
Zacusca de fasole are o complexitate medie și poate fi preparată în 2 sau în 5 ore, în funcție de cantitatea pe care o doriți.
Mai jos puteți regăsi trei rețete simple de zacuscă de fasole.
ZACUSCĂ DE FASOLE – rețetă 1
Ingrediente:
â— 2 kilograme de ceapă
â— 1,5 kilograme de gogoșari
â— 2 kilograme de roșii
â— 600 grame de morcov
â— 1 kilogram de fasole boabe
â— 1 litru de ulei
â— 5 foi de dafin
â— 1 lingură de cimbru uscat
â— piper
â— sare
Mod de preparare:
Fasolea se fierbe în mai multe ape. Se pune fasolea la fiert în apă fără sare, cu o ceapă care a fost curățată, până dă în primul clocot, după care se schimbă apa. Se dă și în al doilea clocot, iar apoi se schimbă apa. Se mai lasă să mai dea un al treilea clocot. Apa în care a fiert se scurge și se păstrează pentru mai târziu.
Între timp, se curăță morcovii și se dau pe răzătoarea mare. Apoi se curăță ceapa de coajă și gogoșarii de cotorul cu semințe și se taie totul cubulețe sau julienne. Roșiile se toacă cu tot cu coajă și se strecură de sâmburi.
Apoi, se încinge uleiul într-o oală mare de 10-12 litri. Se adaugă ceapa, morcovul
în ulei și se sotează până când ceapa începe să devină sticloasă, după care se adaugă gogoșarii, iar atunci când s-a înmuiat, se stinge totul cu suc de roșii.
Întreaga compoziție se lasă la foc mic timp de p jumătate de oră. La final se adaugă boabele de fasole, cimbrul, foile de dafin, sarea și piperul. Se fierbe totul până când fasolea s-a înmuiat și uleiul s-a ridicat deasupra. Dacă fasolea nu e fiartă, mai adăugați apă în care a fiert, dar care să fie caldă.
După ce fasolea s-a fiert, zacusca fierbinte se toarnă în borcanele calde și uscate. Se legă bine borcanele cu celofan sau cu un capac și se învelesc în prosoape sau pături calde.
Sursă: cevabun.ro
ZACUSCĂ DE FASOLE – rețeta 2
Ingrediente:
â— 2 kilograme de fasole uscată
â— 3 kilograme de gogoșari roșii
â— 1 kilogram de bulion de rosii
â— 1 kilogram de ceapă
â— 1 litru de ulei de floarea soarelui
â— două bucăți de foi de dafin
â— ienibahar
â— cimbru
â— boia de ardei iute sau dulce.
Mod de preparare:
Se fierbe fasolea bine, dupa ce a stat la înmuiat de cu seara. După ce a fiert, fasolea se scurge, se lasă la răcit și se dă prin mașina de tocat sau robotul de bucătărie. Conținutul obținut se dă deoparte.
Apoi, se coc gogoșarii, se curăță și se dau și ei prin mașină. Ceapa se taie mărunt, se opărește în câteva clocote, în puțină apă. Se scurge și se călește în puțin ulei.
Apoi, se adaugă gogoșarii peste ceapă și se lasă la foc mic, timp de 30 de minute. Se adaugă fasolea,condimentele, bulionul și restul de ulei și se lasă pe foc până când uleiul deasupra. Se sărează compoziția obținută după gust și se dă deoparte. Zacusca de fasole obținută se pune în borcane după ce s-a răcit un pic.
Sursă: Rețete Culinare.ro
ZACUSCĂ DE FASOLE – rețetă 3
Ingrediente:
â—250 de grame de fasole
â— 2 cepe mari
â— 1/2 kilograme de ardei capia
â— 2 linguri de bulion
â— 50 de mililitri de ulei
â— sare
â—piper
â— foi de dafin
â— cimbru
â— boia
Mod de preparare:
Se fierbe fasolea în apă cu sare. Între timp se adaugă morcovul și o ceapa tocată mărunt. Atunci când apa începe să scadă este indicat să se completeze și să se lasă pe foc întreaga compoziție până când fasolea este fiartă bine. După aceea se ia de pe foc și se dă deoparte.
Apoi, se pun ardeii la copt, după care se curăță și se taie fășii.
Se curăță și se toacă mărunt și cea dea doua ceapă, care se călește în ulei încins până când aceasta devine translucidă. Se adaugă fasolea și ardeiul și se completează cu apă, în care se pun câteva foi de dafin și se lasă să fiarbă la foc mic.
Când apa a început să scadă se adaugă bulionul. Compoziția obținută se condimentează, după gust, cu sare, piper, cimbru și boia, iar apoi se mai dă totul într-un clocot.
Atunci când zacusca de fasole este gata, aceasta se lasă să se răcească un pic, iar apoi se pune în borcane.
Sursă: Caietul cu rețete