Informațiile economice sub așteptări și avertismentele marilor companii internaționale au amplificat temerile privind situația celei de-a doua mari economii a lumii. Evoluția marchează o schimbare substanțială comparativ cu numai câțiva ani în urmă, când capacitatea de a rezista impactului crizei din 2008 a făcut din China invidia celor mai multe țări din G7.
Până recent, cei mai mulți investitori s-au concentrat pe problemele din SUA și zona euro, unde Banca Centrală Europeană a prezentat un program care ar trebui să ajute la rezolvarea crizei datoriilor din uniunea monetară.
Acum, datele sub așteptări pun sub semnul întrebării în ce măsură poate China să salveze economia globală prin propria creștere a PIB.
Problemele economice ale Chinei sunt cauzate în principal de factori care nu sunt sub controlul său. Problemele din Europa și SUA au tras economia Chinei pe o pantă de încetinire, iar liderii de la Beijing sunt tot mai atenți cu intervențiile.
„Este în principal o problemă externă, cu această încetinire pe unele din cele mai mari piețe ale Chinei, care afectează avansul exporturilor. Sunt încă o țară care depinde de exporturi”, a declarat James Dorn, vicepreședinte la Libertarian Cato Institute și expert în economia Chinei.
Cea mai mare economie asiatică se află sub presiune atât din cauza reducerii cererii interne, cât și a scăderii investițiilor străine. Temerile sunt amplificate și de disputa verbală tot mai dură dintre Beijing și Tokyo, care amenință să afecteze și piețele financiare.
Piețele au scăzut joi după ce s-a aflat că activitatea industriei prelucrătoare a înregistrat o creștere foarte redusă în septembrie. Informația a urmat un raport în care se arată că investițiile străine au scăzut în august pentru a treia lună consecutiv
Între timp, marile companii americane simt efectele încetinirii din China. FedEx a înrăutățit în această săptămână țintele de profit pentru anul următor, motivând prin creșterea slabă a econonmiei mondiale pe ansamblu și a Chinei în special. Google a anunțat că va închide în octombrie un serviciu online de descărcare de muzică în China, după ce acesta a avut un impact sub așteptări.
În ultima decadă, China a înregistrat o creștere economică medie de 11%, reprezentând circa 10% din avansul economiei mondiale. De explozia economiei Chinei au profitat și companiile străine, precum Caterpillar, ale cărei acțiuni au urcat de patru ori în ultimii zece ani, în urma vânzărilor de echipamente de construcții către China.
Beijingul a promis că în acest an creșterea PIB se va situa la 7,5%, însă unii analiști se așteaptă la un avans mai mic de 7%, o barieră psihologică cu implicații majore pentru economia globală, scrie CNBC. O încetinire s-ar resimți și în rândul altor economii emergente și dezvoltate care au avut o evoluție bună datorită relațiilor comerciale cu China.