UPDATE Trei nave chineze intră în apele teritoriale japoneze
Trei nave guvernamentale chineze au făcut o incursiune de câteva ore, luni dimineață, în apele teritoriale japoneze, în largul insulelor disputate din Marea Chinei de Est, relatează AFP.
Aceste nave, două de supraveghere maritimă și o a treia aparținând administrației pentru pescuit, au navigat timp de șapte ore la 20 de kilometri de două insule din Senkaku, Kubashima și Uotsurijima, în Marea Chinei de Est, după care au plecat, a anunțat paza de coastă japoneză, care supraveghează îndeaproape zona din preajma arhipelagului.
Alte șase vapoare chineze patrulau puțin mai departe, în apropierea limitei de 22 de kilometri care marchează frontiera apelor teritoriale nipone.
Guvernul japonez a înaintat un „protest ferm” pe canale diplomatice, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Osamu Fujimura.
Două nave de supraveghere chineze au pătruns luni dimineață în zona considerată de Japonia ca fiind apele sale teritoriale, în largul insulelor disputate din Marea Chinei de Est, a anunțat paza de coastă niponă, citată de AFP.
Intrarea acestor vapoare în apele insulelor Senkaku, administrate de Tokyo, dar revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu, are loc la o zi de la o decizie chineză de a „respinge” o ceremonie de aniversare a relațiilor dintre China și Japonia, pe fondul tensiunilor puternice dintre cele două țări.
Aceste nave se aflau la 20 de kilometri de două insule din Senkaku, Kubashima și Uotsurijima, a precizat paza de coastă japoneză.
Alte patru nave de patrulare chineze navigau puțin mai departe, în apropierea limitei de 22 de kilometri ce marchează frontiera apelor teritoriale japoneze.
Săptămâna trecută, nu mai puțin de 13 nave guvernamentale chineze au navigat timp de cel puțin patru zile în apropierea insulelor Senkaku.
Tensiunea a crescut de la începutul lui septembrie și de la decizia japoneză de a naționaliza cele cinci insule nelocuite, a căror platformă continentală ar putea ascunde hidrocarburi.
Manifestații antijaponeze au reunit zeci de mii de persoane în China timp de mai multe zile, la jumătatea lui septembrie.
Autoritățile chineze ar fi luat măsuri pentru a pune capăt acestor contestări în stradă, dar tensiunea continuă să fie resimțită între cele două țări vecine.
Relațiile complexe dintre cele două principale puteri economice ale Asiei rămân marcate de ocuparea unei părți a Chinei de către trupele imperiale japoneze din 1931 până în 1945.