Membrii grupului de romi români „Con Air”, acuzați că își bat joc de justiția britanică. Au încasat ajutoare de 800.000 de lire, dar trebuie să restituie doar 136.000

Membrii grupului de romi români Con Air, acuzați că își bat joc de justiția britanică. Au încasat ajutoare de 800.000 de lire, dar trebuie să restituie doar 136.000
Publicat: 25/09/2012, 10:39
Actualizat: 18/02/2019, 16:18

Un grup de romi români, cunoscut sub numele „Con Air”, au fost acuzați luni că și-au bătut joc de justiția britanică, după ce au fost condamnați să plătească doar o mică parte din ajutoarele în valoare de 800.000 de lire sterline încasate fraudulos, relatează Express în ediția online de marți.

Membri ai acestui grup de „escroci”, cum îi numește presa britanică, alcătuit din familii de romi din România, au aflat luni că sunt obligați de justiția britanică să restituie aproximativ 136.000 de lire sterline (aproximativ 171.000 de euro) din suma obținută prin fraudă, rămânând cu aproximativ 664.000 de lire sterline (aproximativ 835.000 de euro) „din banii contribuabililor”, subliniază Express. Nouă membri ai grupării au fost încarcerați anul trecut pentru ispășirea unor pedepse cuprinse între șase luni și patru ani și opt luni pentru fraudă.

Luni seara au apărut o serie de reacții de furie la aflarea „uriașei pierderi”, îndemnându-se totodată la revizuirea modului în care a fost efectuată investigarea fraudei. „Aceste persoane își râd de justiția britanică. Au operat o fraudă masivă, fără să fie pedepsiți în mod real”, a declarat eurodeputatul Gerard Batten, purtătorul de cuvânt al UKIP pentru Afaceri Interne, citat de publicație. „Contribuabilii vor fi scârbiți. Acestor infractori li se va cere să înapoieze atât de puțin din câștigurile obținute ilegal”, a spus Matthew Sinclair, din cadrul Alianței Contribuabililor.

Într-o ultimă serie de audieri în cadrul unei proceduri în vederea confiscării, la Southwark Crown Court, la Londra, Telus Dumitru, în vârstă de 38 de ani, a fost obligat să restituie suma de 70.000 de lire (aproximativ 88.000 de euro), care cuprinde și compensații în valoare de 35.000 de lire (aproximativ 44.000 de euro) către Departamentul pentru Muncă și Pensii, instituția fraudată.

În cadrul aceleiași audieri, Marian Gheorghe, în vârstă de 36 de ani, care deține o casă impunătoare la Țăndărei, a fost obligat la restituirea sumei de 10.000 de lire (aproximativ 12.500 de euro), din cauza unei „scăderi semnificative a prețului proprietăților”, potrivit publicației britanice. Cele două hotărâri însumează 136.989 de lire sterline (172.309 euro), o sumă „extrem de mică” din totalul de 800.000 de lire sterline (peste un milion de euro) încasate în mod fraudulos ca ajutor social, potrivit publicației.

Investigatorii au descoperit că membrii grupării, provenind în majoritate din Țăndărei, dar care aveau adrese la Londra, Nottingham și Birmingham, utilizau documente și recomandări de la locuri de muncă false pentru a primi numere de asigurare pe care le-au utilizat pentru a solicita fraudulos ajutoare sociale. Ei au solicitat ajutoare sub nume false, dar și pentru copii minori fictivi, unii fără să locuiască în Marea Britanie, unde veneau cu avionul pentru a încasa banii. Acest lucru a indignat opinia publică din această țară, care i-a numit „Con Air”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Minivacanță de 4 zile în august pentru angajații din România. Cine beneficiază de cele 4...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
O listă de cumpărături veche de milenii, găsită pe o tăbliță cu scris cuneiform