AEP a găsit 118.000 de voturi multiple la referendum, dar Monica Macovei rămâne cu gândul la cele 1,5 milioane despre care vorbea în PE: „Metodele de fraudare nu se reduc doar la votul multiplu”

AEP a găsit 118.000 de voturi multiple la referendum, dar Monica Macovei rămâne cu gândul la cele 1,5 milioane despre care vorbea în PE: Metodele de fraudare nu se reduc doar la votul multiplu
Publicat: 26/09/2012, 21:48
Actualizat: 03/05/2015, 17:37

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat pentru gândul, cu referire la analiza Autorității Electorale Permanente, care a descoperit peste 118.000 de voturi multiple, că fraudele electorale nu se reduc doar la votul multiplu. Macovei, care a afirmat în Parlamentul European că „sunt alegații de 1,5 milioane de voturi fraudate”, a precizat că DNA și Parchetul General au transmis public că a descoperit și alte modalități de fraudare a refrendumului. „Pentru opinia publica din România este important ca procurorii care lucrează la aceste dosare să nu mai fie atacați politic și să fie lăsați să finalizeze anchetele”, a precizat Monica Macovei.

AEP a prezentat miercuri, 26 septembrie, un raport în care susține că au fost depistate peste 118.000 de voturi multiple. Europarlamentarul PDL Monica Macovei a fost unul din politicienii români care a vorbit despre amploarea fraudelor comise la referendumul pentru demiterea președintelui Băsescu. La solicitarea gândul, Monica Macovei a precizat care este explicația dintre cifra prezentată de AEP și informațiile vehiculate atât de presă, dar și de către membri PDL precum Adriean Videanu, informații care vorbeau de o fraudă de peste 1,5 milioane de voturi. În acest context, Macovei a declarat că AEP a constatat doar voturile multiple care reprezintă o singură metodă de viciere a votului. Citește mai jos precizările făcute de Macovei pentru gândul:

„Metodele de fraudare nu se reduc doar la votul multiplu. În comunicatele DNA și ale Parchetului General, care se ocupă de investigarea posibilelor fraude în timpul referendumului, sunt enumerate mai multe modalități de fraudare a votului, pe lângă votul multiplu: falsificarea de semnături ale alegătorilor, introducerea în urne a unor buletine de vot suplimentare, folosirea ilegală a urnelor mobile, falsificarea CNP-ului, votul persoanelor decedate, al persoanelor care nu erau în țară în ziua referendumului sau votul minorilor.

Să ne amintim, de asemenea, de declarațiile publice ale procurorului-șef al DNA, care spunea că, în zeci de secții de votare, s-au descoperit indicii sau probe că votul a fost fraudat în proporție de 5%-10%-15%. Așadar, cel mai important pentru opinia publică din România este ca procurorii care lucrează la aceste dosare să nu mai fie atacați politic și să fie lăsați să finalizeze anchetele”, a declarat Macovei pentru gândul.

Pe 12 septembrie, Macovei a afirmat în plenul Parlamentul European că, din informațiile prezentate de presă, dar și din declarațiile asumate de procurorul-șef al DNA, ar reieși că au fost fraudate 1,5 milioane de voturi și că, în unele secții, procentul de fraudare ajunge și la 15%.

„Procurorii cercetează fraude la referendum, sunt în lucru peste 500 de dosare. În unul din dosare sunt alegații de 1,5 milioane de voturi fraudate, iar procurorul general a declarat că sunt indicii de fraudă între 5%, 10% și 15% (…) Trebuie menținute aceste dosare și apărați procurorii pentru că se încearcă îndepărtarea lor. Fraudarea unui vot este forma de corupție cea mai urâtă pentru că este împotriva poporului”, a declarat Macovei în plenul PE, afirmații care i-au adus ulterior multe critici.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Cel mai puternic bombardier strategic al Statelor Unite a participat la un exercițiu aerian comun...