Prima pagină » Știri politice » Ce spune Ponta despre o COLABORARE cu Băsescu, după ședința CSAT

Ce spune Ponta despre o COLABORARE cu Băsescu, după ședința CSAT

Ce spune Ponta despre o COLABORARE cu Băsescu, după ședința CSAT
Premierul Victor Ponta a declarat că, din punctul său de vedere, există șansa unei colaborări raționale cu președintele Traian Băsescu, pornind de la considerentul că în deciziile finale adoptate în ședința de joi a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) s-a ținut cont de obiecțiile sale.

Premierul Victor Ponta a declarat că, din punctul său de vedere, există șansa unei colaborări raționale cu președintele Traian Băsescu, pornind de la considerentul că în deciziile finale adoptate în ședința de joi a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) s-a ținut cont de obiecțiile sale.

El a arătat că a părăsit ședința de joi a CSAT deoarece nu a acceptat ca pe ordinea de zi, care i-a fost transmisă cu doar o zi înainte, să fie trecute documente prin care, de exemplu, era înființat „un Megaminister de Externe al Administrației Prezidențiale”.

Acest „Megaminister” ar fi urmat să funcționeze sub forma unui oficiu din structura Administrației Prezidențiale care să coordoneze Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Europene, serviciile publice de radio și televiziune, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat pentru refacerea imaginii României în străinătate.

Premierul a declarat totodată că nu a acceptat nici propunerea președintelui Traian Băsescu privind adoptarea unei decizii a CSAT prin care să fie stabilit bugetul pentru 2013-2016 destinat înzestrării Armatei, motivând că o astfel de decizie aparține Parlamentului la aprobarea bugetului de stat și că actualul Guvern are un mandat limitat, până la alegerile parlamentare.

Un alt punct de divergență a rezultat dintr-un document conform căruia CSAT ar fi urmat să se pronunțe asupra tuturor proceselor de privatizare și numirilor de manageri la companiile de stat. Ponta a arătat că acceptă intervenția CSAT doar în cazul unei privatizări cu risc asupra siguranței naționale.

Premierul a remarcat însă că, în final, în ședința CSAT s-a ținut cont de aceste obiecții.

„Eu, când am zis la un moment dat – sigur, eram în campania de referendum, eram toți foarte războinici – că nu o să merg nici la CSAT, dar nu o să împiedic CSAT-ul, am fost criticat că nu este un gest rațional, că nu e normal. M-am dus astăzi, am evitat un conflict mai grav și deciziile luate, până la urmă, au fost deciziile corecte, dar nu îmi doresc ca la fiecare ședință de CSAT să existe o tentativă prin care Administrația Prezidențială să mai ia ceva de la Parlament, Guvern, televiziune sau radio”, a spus Ponta la RTV.

Întrebat dacă există totuși șansa unei colaborări raționale cu președintele Traian Băsescu, premierul a răspuns că, din punctul său de vedere, acest lucru este posibil atât timp cât șeful statului înțelege că actualul premier nu este ca Boc și Ungureanu.

El a arătat în același timp că prima sa întâlnire cu președintele Băsescu, după referendumul de demitere a acestuia, nu a fost una „foarte reușită”.

În 30 iulie, după referendumul de demitere a președintelui, premierul Victor Ponta a declarat că va face tot posibil să nu mai interfereze cu Traian Băsescu dacă acesta va reveni la Palatul Cotroceni și că nici măcar nu va mai participa la ședințele CSAT, spunând că, dacă sunt documente importante, Băsescu poate să i le transmită spre semnare.

Prim-vicepreședintele PDL Cristian Preda a declarat, marți, că ședința CSAT programată pentru joi, prima după revenirea în funcție a președintelui Traian Băsescu, va fi un test important pentru coabitare.

Autor
Autor

Citește și