Cheltuielile cu șomerii, în principal acordarea indemnizației de șomaj, au însumat anul trecut trei sferturi din totalul cheltuielilor cu politicile pe piața muncii, de 1,64 miliarde lei, acestea din urmă reprezentând 0,28% din Produsul Intern Brut, potrivit datelor Istitutului Național de Statistică (INS), notează Mediafax.
Sprijinul acordat șomerilor a totalizat 1,28 miliarde lei în 2011, deținând o pondere de 95,5% în totalul cheltuielilor cu suporturile financiare (măsuri pasive), de 1,37 miliarde lei.
Cheltuielile implicate de suporturile financiare au reprezentat, la rândul lor, 83,8% în totalul cheltuielilor cu politicile privind piața muncii, se arată într-un comunicat al INS.
Persoanele vulnerabile pe piața muncii au fost sprijinite să se reintegreze prin măsuri active care au totalizat mai puțin de o zecime (7,1%) din totalul cheltuielilor cu intervențiile publice pe piața muncii.
Costul mediu lunar al forței de muncă a fost anul trecut de 2.569 lei pentru un salariat, în creștere cu 3,7% față de anul precedent.
„Comparativ cu media pe economie, se observă abateri semnificative pe activități economice, valori pozitive înregistrându-se în activități precum intermedieri financiare (de 2,4 ori), industria extractivă, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, informații și comunicații (de 2 ori), activități profesionale, științifice și tehnice (+41%), transport și depozitare (+9,5%), administrație publică (+5,5%). În celelalte, activități costul mediu lunar s-a situat aproape sau sub nivelul mediu pe țară, cel mai scăzut fiind în hoteluri și restaurante (-43,3%)”, se spune în comunicat.
Câștigul salarial mediu net lunar la nivelul economiei a fost anul trecut de 1.444 lei, în creștere cu 3,8% față de 2010, în timp ce salariul mediu brut a ajuns la 1.980 lei, cu 4,1% mai mare decât nivelul anului precedent.
Cele mai mari câștiguri salariale medii nete, superioare mediei pe economia națională, s-au realizat în intermedieri financiare și asigurări, informații și comunicații, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat.
Anul trecut, numărul mediu al salariaților a fost de 4,34 milioane de persoane, în scădere față de 2010 cu 27.300 de persoane.
Raluca Ghinea, [email protected]