Președintele Băsescu a semnat decretul privind promulgarea legii pentru aprobarea OUG 248/2000 privind acordarea unor facilități la plata prețului acțiunilor și la plata unor obligații bugetare în scopul privatizării Petromida SA Constanța, după ce CC a respins sesizarea sa privind această lege.
Potrivit unui comunicat de presă al Președinției, șeful statului a semnat vineri „Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 248/2000 pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 64/1998 privind acordarea unor facilități la plata prețului acțiunilor și la plata unor obligații bugetare, în scopul privatizării Societății Comerciale «Petromidia» – S.A. Constanța”.
Curtea Constituțională a respins miercuri ca inadmisibilă sesizarea de la începutul lunii iulie a președintelui Băsescu privind tardivitatea aprobării acestui act normativ.
În sesizare se arăta că legea este neconstituțională deoarece încalcă prevederile art. 1 alin. (5) și art. 16 alin. (1) din legea fundamentală, menționând că inițial OUG 64/1998 prevedea posibilitatea acordării facilităților „la plata prețului acțiunilor și la plata unor datorii bugetare, facilități care vor fi stabilite prin derogare de la prevederile cap. III din Ordonanța de Urgenta a Guvernului nr. 88/1997, aprobată prin Legea nr. 44/1998, ale cap. V din Ordonanța Guvernului nr. 11/1996, aprobată și modificată prin Legea nr. 108/1996, cu modificările și completările ulterioare, și ale OUG nr. 72/1997, printr-un mandat acordat de Guvern Fondului Proprietății de Stat”.
În 21 martie 2011, președintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului legea de aprobare a OUG privind acordarea unor facilități pentru privatizarea Petromidia SA Constanța, solicitând respingerea acesteia pentru că Ordonanța și-a produs deja efectele juridice prin semnarea contractului de privatizare.
„Această reglementare avea ca scop transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de acțiuni reprezentând 69,991 la sută din capitalul social al SC Petromidia SA Constanța către investitorul cu care Fondul Proprietății de Stat a negociat și a încheiat contractul de vânzare-cumpărare a acțiunilor respective. Deoarece Ordonanța de Urgență a Guvernului 248/2000 și-a produs deja efectele juridice prin semnarea contractului de privatizare a SC Petromidia SA Constanța, considerăm că aprobarea acesteia prin lege nu mai este oportună. Având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii trimise spre promulgare, în sensul respingerii Ordonanței de urgență 248/2000, ținând cont de motivele invocate”, explica Președinția în comunicatul cu privire la retrimiterea spre examinare a legii.
Totuși, legea de aprobare a fost adoptată de Senat, astfel că președintele a trimis-o Curții Constituționale să decidă asupra constituționalității ei.