Conferință ZF. Ce reproșuri au constructorii la adresa programului de reabilitare: birocrație, materiale ieftine sau neconforme și aspect inestetic

Conferință ZF. Ce reproșuri au constructorii la adresa programului de reabilitare: birocrație, materiale ieftine sau neconforme și aspect inestetic
Publicat: 28/09/2012, 18:33
Actualizat: 21/03/2019, 06:09

Programul național de reabilitare termică se lovește de mai multe probleme, precum birocrația, lipsa unui control al costurilor din partea beneficiarilor, folosirea unor materiale ieftine sau neconforme, consideră participanții la o conferință pe tema construcțiilor organizată de Ziarul Financiar.

„Eu personal am văzut o problemă în acel program, cu birocrația. (…) Și mai este ceva care descurajează extraordinar de mult aceste proiecte: faptul că dacă o persoană vrea să-și reabiliteze apartamentul de la etajul 5 dintr-un bloc de zece etaje, face treaba asta fără proiect, fără autorizație, și nu se întâmplă nimic. Nu este sancționat, nu este nimeni care să-l oprească”, a declarat Alin Bărbuț, director regional de vânzări al producătorului de materiale de construcții AdePlast.

El a afirmat că o altă problemă este legată de costul reabilitării, în creștere, asupra căruia locatarii nu au un control efectiv. Pe de altă parte, în multe cazuri sunt folosite materiale ieftine sau neconforme, care afectează calitatea termoizolațiilor.

„În ultima perioadă am observat o stagnare a reabilitărilor la nivel național. Tot mai mulți oameni își reabilitează pe cont propriu, inclusiv asociațiile de locatari”, a adăugat Bărbuț.

Ion Dogeanu, director executiv al agenției locale pentru energie la Primăria Sector 1 din București, spune că programul nu funcționează.

„Programul național nu funcționează și n-a funcționat de când a fost legea în vigoare. Noi ne-am luptat mai mult de cinci ani ca să fie modificată, pentru că prima variantă era foarte birocratică și nu s-a întâmplat chiar nimic în România, dacă cele zece blocuri care s-au făcut din 2004 până în 2008 înseamnă ceva. După prima modificare (…) programul s-a deblocat și s-a blocat din nou în momentul în care Guvernul trebuia să deconteze partea care îi revenea”, a declarat Dogeanu.

Mihnea Șerbănescu, director general al companiei de consultanță imobiliară DTZ Echinox, a adus în discuție implicațiile de ordin estetic ale programului.

„Reabilitarea termică ar fi trebuit să aibă două scopuri principale. Unul este evident cel al eficienței energetice, dar nu se vorbește deloc despre aspect. Eu am văzut în reabilitarea termică o șansă pentru ca orașele să arate mai bine, chestiune care zic că ne-ar schimba viața tuturor”, a spus el.

Prezent la eveniment, Cristian Stamatiade, directorul direcției tehnice în costrucții din cadrul Ministerului Dezvoltării, a afirmat că abaterile de la lege se regăsesc în toate domeniile, trebuie sanctionate, dar nu este vorba despre o situație generalizată.

„Bani sunt în continuare, în limita în care se aprobă prin buget. Sunt prevăzuți în continuare și pentru 2013-2014, s-au făcut intervenții pentru accesarea fondurilor europene. (…) Se lucrează și se vor asigura fonduri, dar dacă discutăm să facem toată România într-un an sau doi, nu, în niciun caz. Trebuie eșalonat”, a spus el, răspunzând unei întrebări legată de nivelul fondurilor disponibile pentru acest program.

El a amintit că Ministerul Dezvoltării vrea să includă în acest program școlile și spitalele, lucrările urmând să fie finanțate din fonduri europene și bugetare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Armata Română caută luptători de comando. Ce condiții trebuie să îndeplinească și ce salarii vor...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
O tânără care îşi înşela soţul l-a minţit că a fost violată. A inventat că...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
El este Paul, motociclistul de 18 ani care a murit într-un tragic accident, în Târgu...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Harry, eclipsat total de William. Momentul a fost jenant
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Povestea incredibilă a femeii care s-a căsătorit cu ea însăși! Cum a sărbătorit un an...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Atmosfera noastră transformă praful din Sahara în minerale care alimentează viața