Primarul comunei Mărișel, Traian Mariș, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că atacurile urșilor s-au soldat cu omorârea a zece vaci și a două oi.
„Situația e foarte gravă, am avut și în august, dar și în ultimele trei săptămâni probleme cu urșii care cred că s-au înmulțit peste măsură și nu mai au hrană pe fondul de vânătoare. Au distrus pomi fructiferi, pruni în special, dar au atacat și stupi și recolte de morcovi. Ce este grav este că au omorât de pe pășunile private zece vaci și două oi. Am chemat vânătorii și reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Cluj. Lumea e îngrijorată și garantez că într-o lună urșii vor ataca și animalele din gospodăriile oamenilor în căutare de hrană”, a spus Mariș.
Potrivit acestuia, situația de acum este similară celei înregistrate în perioada 1987 – 1988, când urșii au atacat întâi animalele de pe pășuni, după care au intrat în gospodăriile sătenilor.
„Trebuie făcut ceva. Luni mă voi duce la Prefectura Cluj și la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare pentru a avea o discuție, trebuie să intervenim preventiv”, a declarat primarul din Mărișel.
Acesta a estimat că atacurile la animale și la livezi au fost date de circa zece urși cu pui.
Primarul comunei Măguri Răcătău, Petru Prigoană, a declarat, duminică, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX, că, în ultimele două săptămâni, urșii au ucis două vaci, două oi și un mânz.
„Ultimele evenimente au avut loc în această săptămână și ne temem să nu se amplifice. O să încerc să mă alătur demersului primarului din Mărișel și să avem împreună o discuție cu autoritățile județului”, a spus Prigoană.
Atacuri ale urșilor au fost înregistrate și în comuna Râșca, unde au provocat mici pagube la livezile situate la marginea localității.
„Oamenii au văzut urși la marginea satului, în ceva livezi, unde au rupt pruni și meri. În curțile și gospodăriile oamenilor nu au intrat. Ne rugăm nici să nu o facă”, a afirmat primarul Ioan Morar.