Contestația privind anularea pedepsei lui Năstase în „Trofeul calității”, amânată pentru 5 noiembrie

Contestația privind anularea pedepsei lui Năstase în Trofeul calității, amânată pentru 5 noiembrie
Publicat: 01/10/2012, 11:34
Actualizat: 10/02/2019, 11:05

Completul de cinci judecători de la instanța supremă a amânat, luni, pentru 5 noiembrie contestația în anulare formulată de Adrian Năstase în cazul deciziei definitive de condamnare la doi de închisoare în dosarul „Trofeul calității”, din cauză că la dosar nu a ajuns motivarea sentinței.

Și Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcții, condamnată în dosarul „Trofeul calității” la șase ani de închisoare, a formulat o contestație în anulare, Completul de cinci judecători stabilind ca și acțiunea ei să fie judecată în 5 noiembrie.

Irina Paula Jianu și Adrian Năstase nu au fost aduși din penitenciarele în care sunt încarcerați la instanța supremă pentru judecarea contestațiilor în anulare, întrucât nu a fost dispusă judecarea cauzelor cu citarea părților.

Ion Cazacu, unul dintre avocații lui Adrian Năstase, a declarat, luni, la ieșirea din sala de judecată, că cei cinci judecători din completul care a dat decizia definitivă în dosarul „Trofeul calității” trebuie să grăbească motivarea acesteia, deoarece au trecut mai bine de trei luni de la sentință.

Avocatul a spus că în acest fel se încalcă deptul la apărare al clientului său, amintind că în decembrie 2012 se împlinește termenul legal în care apărarea lui Năstase poate depune sesizări și plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Totodată, avocatul a amintit că în februarie 2013 se împlinește și termenul de opt luni de executare efectivă a pedepsei în cazul lui Adrian Năstase, arătând în acest context că motivarea deciziei trebuie eliberată cât mai rapid de către cei cinci judecători.

Instanța a stabilit un nou termen de judecată a contestațiilor în anulare formulate de Adrian Năstase și Irina Paul a Jianu pentru data de 5 noiembrie, fără citarea acestora.

Judecarea contestației în anulare formulată de Adrian Năstase a mai fost amânată o dată, în 3 septembrie, când era stabilit primul termen de judecată, și atunci tot din cauză că la dosar nu ajunsese motivarea deciziei de condamnare definitivă în dosarul „Trofeul calității”. Astfel, instanța nu a putut lua în discuție admisibilitatea contestației în anulare, stabilind atunci ca acțiunea să fie judecată în 1 octombrie.

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru președinție din partea PSD.

Avocații fostului premier au introdus o contestație în anulare care vizează mai multe vicii procedurale ce ar fi fost comise de instanțele anterioare care au judecat acest caz.

Avocatul Ion Cazacu declara, în 25 iunie, că a depus la instanța supremă o contestație în anulare în legătură cu condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”.

Cazacu preciza că respectiva cerere nu este motivată, fiind indicate judecătorilor doar temeiurile în baza cărora a fost făcută. El arăta că motivele pe larg vor fi făcute și depuse de avocați doar după ce instanța supremă va redacta motivarea hotărârii definitive de condamnare a clientului său.

Avocatul adăuga că aceasta este o cale extraordinară de atac, la care se poate apela doar în unele cazuri expres prevăzute de legea penală.

Cazacu preciza că unul dintre motivele ce urmează a fi invocate este acela al intervenirii prescripției asupra răspunderii penale în cazul lui Năstase. Avocatul spunea că, în opinia sa, termenul de prescripție în cazul faptei pentru care a fost judecat Năstase este de șapte ani și șase luni, precizând că nu înțelege cele peste opt luni de zile adăugate la perioada arătată de el de către judecătorii instanței supreme.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Directorul general al Telegram, arestat în Franța