Prefectura Covasna, împreună cu INS, caută soluții pentru o recenzare „semioficială” a romilor din județ, prefectul Codrin Munteanu susținând că foarte mulți romi nu și-au declarat etnia la ultimul recensământ și astfel nu pot fi cuprinși în strategiile de integrare.
Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că foarte mulți cetățeni de etnie romă nu au fost recenzați ca romi, motiv pentru care în mai multe comunități importante nu se pot atrage resurse financiare prin care să fie susținute strategiile de integrare ale acestei etnii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit lui Munteanu, în Covasna există un grup de lucru pentru integrarea romilor, condus de către prefect, care încearcă să asigure un cadru de implementare a strategiilor de integrare a romilor, dar întâmpină greutăți din cauza faptului că în documente nu există comunități de romi.
Conform datelor oferite de prefectul de Covasna, în comuna Valea Crișului sunt oficial șapte romi, însă în realitate, potrivit estimărilor, sunt între nouă sute și o mie.
În municipiul Sfântu Gheorghe, conform datelor recensământului, sunt 420 de romi, iar estimările oficiale arată că sunt peste patru mii.
Munteanu a declarat că în județul Covasna, conform ultimului recensământ, sunt 8.345 de romi, iar potrivit datelor oferite de primării există circa 20.000, respectiv zece la sută din populație.
Prefectul a adăugat că a discutat, la ultimul Colegiu Prefectural, cu conducerea Institutului de Statistică al județului, pentru a găsi soluții în vederea clarificării acestor date.
„Legal nu este posibil un nou recensământ, dar într-un mod semioficial trebuie ca romii să fie recenzați, cu sprijinul unor ONG-uri. Încercăm să găsim o soluție pentru a avea o situație clară și reală a romilor, în așa fel încât să îi putem include în proiectele de integrare”, a spus prefectul.