FINANCIAL TIMES: Privatizările din România au o anumită reputație pentru controversă și confuzie, iar cea a Oltchim are toate caracteristicile

FINANCIAL TIMES: Privatizările din România au o anumită reputație pentru controversă și confuzie, iar cea a Oltchim are toate caracteristicile
Publicat: 01/10/2012, 15:25
Actualizat: 02/02/2019, 15:00

Privatizările din România au o anumită reputație pentru controversă și confuzie, iar cea a Oltchim are toate caracteristicile: o companie de stat cu pierderi, presiune externă pentru vânzarea rapidă, un om de afaceri controversat și gestionarea stângace a cazului de către stat, potrivit blogului FT.

La acestea se adaugă, acum, îndoileli serioase privind viitorul combinatului Oltchim.

Potrivit blogului Financal Times, care citează opiniile din presa românească ale consultantului pentru dezvoltarea de afaceri Ronnie Smith, există trei scenarii pentru oferta lui Dan Diaconescu: aceasta nu a fost pregătită adecvat, omul de afaceri a fost abandonat de către un coinvestitor străin sau oferta sa este pur și simplu „teatru politic”.

Alegerile parlamentare au loc în decembrie, iar Dan Diaconescu și partidul său (PPDD) vor încerca să câștige pentru prima dată mandate în Parlament, probabil în opoziție cu coaliția social-liberală care susține guvernul premierului Victor Ponta, adaugă FT.

În declarații pentru blogul beyondbrics al FT, Diaconescu și-a apărat puternic oferta, a criticat Guvernul și a refuzat să renunțe fără luptă, sugerând că poate aduce un investitor important ca partener la Oltchim.

„Prețul nostru a fost calculat în funcție de ce este necesar pentru Oltchim. Planul nostru este să atragem un jucător important și am avut discuții, însă nu sunt în poziția de a dezvălui cu cine. Veți fi foarte, foarte impresionați de următorii noștri pași”, a declarat, vineri, Diaconescu pentru blogul FT.

Privatizările din România au fost afectate de incompetență și acuzații de corupție timp de două decenii, scrie pe blogul cotidianului britanic jurnalistul Andrew MacDowall.

Ofertantul Oltchim ar putea produce surpriza spectaculoasă de care vorbește, dar consensul este că, având în vedere opoziția Guvernului și problemele foarte evidente ale Oltchim, oferta sa va eșua, se arată în postarea pe blogul FT.

Între timp, reputația României privind programul de privatizări a fost din nou afectată. Programul vizează obținerea de fonduri de care statul are mare nevoie, reducerea poverii reprezentată pentru stat de companiile cu pierderi, dar și atragerea de investiții străine directe.

„Există toate detaliile unui proces exotic de privatizare pentru Oltchim, după cum arată declarațiile din presă și pozițiile oficiale ale Guvernului”, afirmă șeful departamentului de cercetare piețe de capital din cadrul BCR, Mihai Căruntu.

Un eșec al privatizării nu ar fi un dezastru în actualele circumstanțe, consideră Căruntu. Totuși, ar însemna pagube colaterale pentru poziția financiară a companiei și ar ridica semne de întrebare despre viitorul câtorva companii de stat cu situații financiare dificile, a adăugat el.

„Privatizarea Oltchim este doar una din provocările cheie ale autorităților române care nu pot fi amânate până după alegerile din decembrie: găsirea de soluții sustenabile pentru companii strategice de stat aflate pe pierdere, precum CFR Marfă, Tarom sau Poșta Română. Procesul ambiguu de privatizare de la Oltchim atrage atenția asupra posibilității ca procesul de privatizări conventi cu FMI și UE să fie complicat de administrat”, a afirmat specialistul BCR, potrivit blogului FT.

Cu alte cuvinte, investitori interesați de companii precum Tarom și CFR Marfă ar trebui să studieze cu atenție exemplul Oltchim, încheie cotidianul britanic.

Dan Diaconescu a câștigat săptămâna trecută licitația pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat.

Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie i-a cerut lui Diaconescu să prezinte o dovadă că dispune de cele 45 milioane euro pe care s-a angajat să le plătească pentru acțiuni.

Premierul Victor Ponta a declarat săptămâna trecută că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească prețul pe acțiuni, caz în care acești bani ar putea fi acordați Oltchim pentru funcționarea combinatului., ca împrumut de salvgardare pentru maximum șase luni, până la transferul acțiunilor.

Premierul a precizat atunci că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim și să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni prețul pe acțiuni, iar în maximum șase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Joi seară, Victor Ponta a declarat că informația conform căreia Dan Diaconescu ar dispune de 46 milioane euro într-o bancă din Olanda, prezentată joi dintr-un document, este falsă, iar acesta nu a depus până în prezent vreo dovadă că are banii pentru Oltchim.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
„După 40 de zile, ești la limita morții”! Monica Pop, despre DIETA cea mai populară...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Când are loc deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024? Tot ce trebuie să știi