Dezbatere Obama-Romney. Partea întâi: Întoarcerea profesorului

Dezbatere Obama-Romney. Partea întâi: Întoarcerea profesorului
Publicat: 04/10/2012, 15:51
Actualizat: 29/07/2014, 23:29

Ca un alter ego ieșit la suprafață în condiții de stres, prima dezbatere prezidențială din Statele Unite a scos la iveală latura lui Barack Obama pe care democrații s-au chinuit să o țină ascunsă pe tot parcursul acestei campanii electorale: profesorul. Sobru, mult prea politicos și cu gândul mai degrabă la bombardamentele dintre Turcia și Siria, Obama l-a lăsat pe Mitt Romney să atace și să arunce cu o ploaie de statistici, multe dintre ele false.

Un sondaj făcut de CNN „la cald” în rândul celor care au urmărit dezbaterea de joi dimineața a indicat că 67% dintre alegători au considerat că Mitt Romney a câștigat dezbaterea. Presa și analiștii republicani nu mai conteneau cu laudele la adresa ex-guvernatorului de Massachusetts. Ba mai mult, până și unul dintre managerii de campanie ai lui Obama a declarat, imediat după dezbatere, că Mitt Romney a câștigat „la stil”.

În primul rând, statistic, dezbaterile prezidențiale nu sunt decisive (tabel statistic AICI, sursa Fiverthirthyeight.com), însă au o importanță pe care niciun candidat, nici măcar Obama în zilele când conduce cu șapte puncte procentuale în sondaje, nu trebuie să o subestimeze.

Mitt Romney, care a scăzut mult la intenția de vot popular, trendul începând odată cu Convenția Republicană și cu apariția unei înregistrări cu camera ascunsă, în care, în cel mai pur spirit republican, dă cu piatra în 47% dintre americani pentru că s-au învățat să „depindă” de stat, a înțeles clar că a venit momentul să atace. Obama, pe de altă parte, a ales să stea pe loc și să vorbească frumos, chiar și când nu era cazul. De exemplu, democratul nu l-a atacat pe Romney nici măcar pe subiectul celor 47%, deși a avut ocazia să facă acest lucru.

În al doilea rând, democrații își fac lor înșiși rău dacă stilul lui Mitt Romney este modelul câștigător pentru ei. În afară de prezența de spirit a lui Romney, care a lipsit uneori cu desăvârșire în cazul „somnorosului” Obama, republicanul și-a construit stilul la fel ca în campanie: cu informații neadevărate sau, ca să păstrăm limbajul politicos din dezbatere, „inexacte”.

Una dintre ele: Romney a spus de două ori în cadrul dezbaterii că, în Statele Unite, sunt 23 de milioane de șomeri, când, potrivit datelor anunțate în septembrie de guvernul federal, sunt 12,5 milioane. Obama a lăsat, în ambele dăți, această afirmație necorectată. Singurele momente în care a fost mai „înțepător” au fost când a remarcat, preluând modelul de succes al lui Bill Clinton, că matematica elementară contrazice planul lui Romney privind reducerea impozitelor fără a crește deficitul bugetar și, un alt aspect, a subliniat „ironia” că Romney promite că va abroga legea care reformează sistemul asigurărilor de sănătate, cu toate că, în timp ce era guvernator, a adoptat și implementat o lege similară în Massachusetts.

S-a sperat de la această dezbatere că va fi o bună ocazie de interacțiune între cei doi candidați și o ocazie pentru ca ei să își dezvăluie mai mult din personalitate. Nu s-a întâmplat acest lucru. Obama și Romney au vorbit pe rând, politicos, privind ușor în lateral sau în față, către moderator. Singurul moment mai „personal” dintre cei doi a fost înainte de începerea dezbaterii propriu-zise, când Mitt Romney a „livrat” una dintre glumele pe care staff-ul lui spune că le-a exersat în ultimele luni, despre modul „romantic” în care Obama își sărbătorea, la dezbatere, cea de-a 20-a aniversare a căsătoriei lui. Au răs amândoi, a râs ușor și publicul, instruit de Jim Lehrer să fie cuminte pe tot parcursul dezbaterii, după care s-a trecut la lucruri serioase.

Cu toate că mai e timp pentru așa ceva în celelalte două dezbateri prezidențiale care vor urma, existau câteva teme pe care toată lumea aștepta să le vadă discutate joi dimineața. Nu s-a vorbit despre imigrație, un subiect deosebit de important pentru ambele campanii, care au încercat prin toate modalitățile posibile să câștige votul comunității latino-americane, fără care nu se poate câștiga președinția SUA. Când ai un candidat care vorbește cu patimă despre visul lui că latino-americanii se vor auto-deporta din SUA sau că va construi un gard pe toată lungimea graniței cu Mexicul, discuția ar fi fost cu siguranță captivantă.

Un alt subiect care a lipsit a fost viitorul Curții Supreme. Mai mulți judecători de aici sunt fie foarte bătrâni, fie bolnavi și vor fi înlocuiți cât de curând. Aceasta este una dintre mizele viitorului mandat, pentru că președintele care apucă să numească judecători la Curtea Supremă are o putere enormă, aceștia fiind oameni-cheie în Statele Unite.

Până la urmă, după cele 90 de minute+ ale dezbaterii Obama-Romney, două lucruri sunt clare: republicanul s-a întors, din ușă, în cursa prezidențială, iar Obama se simte atât de confortabil în ceea ce privește votul popular și cel al colegiului de electori, încât a reînviat „Profesorul”.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Peste...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Vedetele care vor participa la Survivor România 2025. Vor fi surprize mari
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cher dezvăluie cine este unicul bărbat celebru care a părăsit-o
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Plânsul ne face bine sau rău? Iată ce spune știința!