Prima pagină » Economic » DIFERENȚE de peste 100 de lei la PREȚUL GIGACALORIEI între anumite orașe din România

DIFERENȚE de peste 100 de lei la PREȚUL GIGACALORIEI între anumite orașe din România

DIFERENȚE de peste 100 de lei la PREȚUL GIGACALORIEI între anumite orașe din România
Prețul gigacaloriei plătit de către populație diferă foarte mult în orașe, astfel că dacă la Arad va fi în jur de 280 de lei, iar la Oradea de circa 235 de lei, la Petroșani, Brașov sau Zalău locuitorii vor plăti sume cuprinse între 136 de lei și 170 de lei pentru gigacalorie.

Prețul gigacaloriei plătit de către populație diferă foarte mult în orașe, astfel că dacă la Arad va fi în jur de 280 de lei, iar la Oradea de circa 235 de lei, la Petroșani, Brașov sau Zalău locuitorii vor plăti sume cuprinse între 136 de lei și 170 de lei pentru gigacalorie.

La Arad, municipalitatea ar urma să subvenționeze prețul căldurii furnizate populației în această iarnă, însă autoritățile nu au decis deocamdată cu cât va fi mai mic prețul gigacaloriei față de costul de producție.

Primarul Gheorghe Falcă declară că bugetul local ar permite acordarea unei subvenții generalizate de 20-30 de lei la prețul căldurii, astfel ca populația să nu mai plătească prețul întreg de 307,4 lei, cum s-a întâmplat în iarna trecută.

Edilul spune că cel mai probabil se va stabilit un preț pentru populație în jurul sumei de 280 de lei, însă suma exactă va fi anunțată după ce se finalizează analizele în cadrul primăriei, urmând ca propunerea să fie supusă aprobării consilierilor locali.

Dacă prețul va fi stabilit la 280 de lei, factura arădenilor la căldură ar urma să fie mai mică cu nouă procente față de iarna trecută.

Indiferent de valoarea subvenției, Falcă spune că municipalitatea va menține și ajutoarele acordate începând din iarna trecută persoanelor singure sau familiilor cu un venit lunar mai mic de 1.300 de lei pe membru de familie.

În urma discuțiilor dintre Primărie și CET, aflată sub autoritatea Consiliului Local Arad, s-a ajuns la concluzia că în acest an nu va crește costul de producție a energiei termice.

La Brașov, prețul gigacaloriei livrate populației va rămâne neschimbat în această iarnă, la nivelul valorii de anul trecut, de 171 de lei, diferența până la prețul de producție urmând să fie acoperită prin subvenții de la bugetul local, susțin autoritățile.

„Prețul gigacaloriei va rămâne același și nu se modifică cu niciun ban. Va rămâne la prețul de 171 de lei. Sunt investiții care se fac acum la sistemul centralizat de termoficare a municipiului, într-un parteneriat cu compania Bepco, care va suporta o parte din eventualele pierderi”, a spus viceprimarul din Brașov Răzvan Popa.

În ceea ce privește subvențiile pentru căldură, viceprimarul a spus că există resurse la bugetul local atât pentru subvenția la prețul gigacaloriei, cât și pentru ajutoarele pentru căldură pentru familiile cu venituri mici.

Anul trecut, la Brașov au fost circa 9.000 de familii care au beneficiat de ajutor pentru căldură de la Primărie, însă anul acesta nu a început încă depunerea de cereri pentru ajutoare, aceasta fiind programată pentru a doua jumătate a lunii octombrie.

În bugetul pe anul 2012, subvenția de la bugetul local pentru încălzire este de 13,37 de milioane de lei, față de 2011, când din bugetul local s-au plătit 10,87 de milioane de lei.

SC Tetkron SRL asigură, începând cu data de 1 ianuarie 2011, serviciul de producere (în centralele de cvartal), transport, distribuție și furnizare a energiei termice în sistem centralizat în municipiul Brașov, sarcini preluate de la CET Brașov. Primii pași în reabilitarea sistemului centralizat de termoficare a municipiului au fost făcuți în 2009, când compania austriacă Kelag Warme Gmbh a inițiat proiectul Eco Heat, în parteneriat cu Primăria Brașov. Ulterior, proiectul a fost preluat și dezvoltat de compania brașoveană Bepco, în timp ce Tektron este firma care se va ocupa de distribuția agentului termic, firmă al cărei acționar unic este Consiliul Local Brașov.

La Brașov, în lunile de iarnă, ianuarie – februarie 2012, factura la încălzire pentru o garsonieră a fost, în medie, de 119 lei, pentru un apartament cu două camere de 238 de lei, la trei camere – 297 de lei, iar la 4 camere – 377 de lei. În cazul blocurilor reabilitate termic, factura a fost cu circa 30 la sută mai mică.

În municipiul Brașov, la sistemul centralizat de termoficare au rămas racordate aproximativ 12.000 de apartamente, față de 80.000 câte erau în anul 1990.

La Oradea, reprezentanții municipalității afirmă că nu iau în calcul majorarea prețului gigacaloriei întrucât termocentrala societății Electrocentrale funcționează pe cărbune, fapt pentru care impactul asupra prețului de producție va fi relativ redus.

Astfel, orădenii vor plăti la iarnă tot 235 de lei pe gigacalorie, la fel ca în sezonul rece precedent.

„Deocamdată municipalitatea nu ia în calcul varianta majorării prețului la gigcalorie”, a declarat viceprimarul Ovidiu Mureșan.

Reprezentanții municipalității susțin că societatea Electrocentrale, furnizorul de energie termică al municipiului Oradea, nici nu ar putea să ceară scumpirea încălzirii.

„În primul rând, cazanele societății Electrocentrale funcționează pe cărbune, nu pe gaz, așa că impactul asupra prețului de producție nu va fi la fel de mare ca în alte orașe. În al doilea rând, societatea de termoficare a rămas fără licența de operare pe serviciile de transport și distribuție așa că nu poate modifica actualele tarife”, a declarat directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea.

Florea a afirmat că, la fel ca iarna trecută, municipalitatea va subvenționa de la bugetul local diferența între prețul de producție, de 266 de lei pe gigacalorie, și suma de 235 de lei, cât plătește populația. Municipalitatea se așteaptă ca suma alocată pentru acoperirea subvenției să se ridice la circa 12 milioane de lei în acest an, sumă care a și fost rezervată în bugetul local.

Iarna trecută, orădenii au plătit, în medie, pe lună, 214 lei pentru încălzirea unei garsoniere, 320 de lei pentru un apartament cu două camere, respectiv 414 lei pentru unul cu trei camere.

La Petroșani, Primăria va subvenționa și în acest an prețul gigacaloriei în cazul apartamentelor racordate la sistemul centralizat de încălzire, dar va acorda și ajutoare pentru cei care încălzesc locuințele cu combustibili solizi sau cu gaze.

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu vor exista probleme cu încălzirea locuințelor.

„Vom susține și în această iarnă, prin subvenție, facturile la încălzire pentru cei racordați la sistemul centralizat. Subvenția va fi acordată tuturor celor care se încălzesc cu agent termic în sistem centralizat și nu există un barem în funcție de venit”, a spus Tiberiu Iacob-Ridzi.

Potrivit acestuia, la sistemul de termoficare din Petroșani sunt racordate aproximativ 2.500 de apartamente, iar Primăria a suportat, iarna trecută, 42,86 la sută din costul gigacaloriei, astfel că populația a plătit aproximativ 136 de lei pe gigacalorie.

Valoarea subvenției ar putea fi aceeași și în acest sezon rece, întrucât furnizorul de agent termic nu poate majora prețul gigacaloriei fără a exista o decizie în acest sens de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Creșterea prețului la gaze naturale cu siguranță afectează costurile de producție. Însă prețul la agentul termic este reglementat de ANRE. Iarna trecută am vândut gigacaloria cu aproximativ 152 de lei, la care s-a adăugat prețul de distribuție”, a declarat Doru Vișan, directorul Electrocentrale Paroșeni, furnizorul de agent termic din Valea Jiului.

În medie, în luna ianuarie a acestui an, pentru o garsonieră din Petroșani racordată la sistemul de termoficare factura la încălzire a fost de 170 de lei, cea pentru un apartament de două camere 284 de lei, iar pentru cele cu trei camere 330 de lei.

La Zalău, prețul gigacaloriei nu a fost modificat, pentru această iarnă, însă conducerea furnizorului de energie termică susține că tarifele ar putea fi majorate în lunile următoare dacă CL va aproba acest lucru.

Uzina Electrică Zalău deservește, în prezent, doar aproximativ 500 de abonați casnici și 40 de agenți economici și instituții publice, însă în perioada următoare va prelua alte aproximativ 600 de locuințe, care, până în acest an, au fost deservite de RFV Distriterm din Ungaria, care însă a renunțat la contractul încheiat cu Consiliul Local Zalău.

Directorul SC Uzina Electrică SA Zalău, Viorel Marian, a declarat că Uzina va intra în sezonul rece 2012 – 2013 cu tarifele din iarna trecută, de 431,5 lei pentru o gigacalorie (fără TVA) pentru agenții economici și de 170 de lei gigacaloria (TVA inclus) pentru abonații casnici, dar că se ia în considerare majorarea tarifelor, în lunile următoare.

„Tariful pentru abonații casnici este mai mic pentru că Uzina Electrică primește subvenție de la Consiliul Local Zalău. Dacă menținem aceleași tarife de iarna trecută, facturile nu vor crește. Problema este că aceste tarife sunt în pierdere, întrucât noi le menținem la aceleași valori, în timp ce prețul gazelor și al curentului au tot crescut. E posibil să majorăm tarifele în lunile următoare, dacă CL va aproba acest lucru”, a declarat Viorel Marian.

El a susținut că nu vor fi probleme în ceea ce privește asigurarea combustibilului necesar funcționării Uzinei Electrice, întrucât aceasta nu are nicio factură cu scadența depășită, cum este cazul altor CET-uri din țară.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, Manuela Ghiuruțan, a declarat, la rândul său, că administrația municipală nu va întâmpina dificultăți în asigurarea subvenției către Uzina Electrică, în sezonul rece care urmează.

„Primăria Zalău are fonduri pentru asigurarea subvenției către Uzina Electrică, nu vom avea dificultăți legat de acest lucru. Pentru abonații casnici, prețul total al unei gigacalorii este de 536,97 de lei, din care 170 de lei/gigacalorie este valoarea de facturare către populație, iar diferența, 366,97 de lei/gigacalorie, reprezintă valoarea subvenției din bugetul local”, a declarat Manuela Ghiuruțan.

Citește și