La nivel mondial sunt în uz, la ora actuală, peste cinci milioane de coduri de bare individuale, susțin reprezentanții GS1 din Marea Britanie, o organizație dedicată creării și implementării unor soluții și standarde globale dedicate eficientizării și măririi vizibilității cererii și ofertei din diverse sectoare. Sistemul de standarde GS1, printre care se află și codul de bare, este cel mai folosit sistem de furnizorii din întreaga lume.
Celebrele dungi alb-negru au fost folosite pentru prima dată în Statele Unite, pe 7 octombrie 1952, dar au fost adoptate pentru prima dată în magazinele americane abia în 1974, pentru că, până atunci, nu exista o tehnologie laser suficient dezvoltată pentru a le putea citi.
Primul produs scanat după codul de bare a fost un pachet de gumă de mestecat, achiziționat în 1974 dintr-un supermarket din Ohio.
Reprezentanții GS1 spun că mai noul cod QR (Quick Response/ răspuns rapid), o gamă de standarde de codare cu formă de bare bidimensionale (cod matrice), nu pune în pericol existența vechiului cod de bare.
Codul QR este o imagine compusă din puncte și poate conține mai mult decât un cod de bare.
„Cele două au scopuri diferite – codul de bare de pe o parte a unei cutii de conserve este folosit la casa de marcat. El îl asigură pe consumator că a fost taxat cu suma corectă, iar comerciantului îi oferă informații cu privire la stocul de marfă. De cealaltă parte, scopul codului QR este acela de a-i furniza persoanei care îl scanează mai multe informații din zona multimedia „, explică Gary Lynch, director executiv al GS1 din Marea Britanie.
Aceste noi tipuri de coduri sunt utilizate cu regularitate pe telefoanele mobile de tip smartphone, deoarece codurile QR pot reprezenta – în mod codificat – adrese de situri – de tip URL. Pentru acces rapid la un site dorit, utilizatorul trebuie doar să îi scaneze codul QR cu ajutorul camerei foto din telefonul său mobil.
Deși util, codul de bare nu a fost receptat pozitiv peste tot, unii producători refuzând să îl imprime pe produse din motive estetice.
În timp, mentalitățile s-au schimbat, iar codul de bare a ajuns chiar să fie folosit artistic, ca tatuaj. Una dintre celebritățile care au tatuat un cod de bare este cântăreața Pink.