Prima pagină » Știri politice » Tokes: UDMR tratează ungurimea din Transilvania ca pe supușii săi feudali

Tokes: UDMR tratează ungurimea din Transilvania ca pe supușii săi feudali

Tokes: UDMR tratează ungurimea din Transilvania ca pe supușii săi feudali
Președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Laszlo Tokes, îi acuză pe reprezentanții UDMR că tratează ungurimea din Transilvania ca pe "supușii săi feudali", iar Uniunea "a ajuns la nivelul luptei de clasă împotriva celorlalte formațiuni maghiare".

Președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Laszlo Tokes, îi acuză pe reprezentanții UDMR că tratează ungurimea din Transilvania ca pe „supușii săi feudali”, iar Uniunea „a ajuns la nivelul luptei de clasă împotriva celorlalte formațiuni maghiare”.

Tokes a spus, duminică, într-o conferință de presă la Târgu Mureș, că reprezentanții UDMR consideră obligatoriu ca fiecare vot să le aparțină, exact ca în timpul partidului comunist și că „au ajuns la nivelul luptei de clasă împotriva celorlalte formațiuni maghiare”.

„Noțiunea luptei de clasă se ivește din atitudinea exclusivistă a UDMR față de unitatea la care ne străduim noi, Partidul Popular al Maghiarlor din Transilvania și CNMT. Din păcate, dacă în 2009 am reușit să realizăm unitatea maghiarilor din Transilvania, cu ocazia alegerilor europarlamentare, pur și simplu UDMR a renunțat la această unitate și o caracterizează exclusivismul unipartinic. UDMR a ajuns, cu ocazia CRU de la Zalău, la nivelul luptei de clasă împotriva celorlalte formațiuni maghiare. Mă miră faptul că UDMR consideră toată ungurimea din Transilvania de parcă ar fi supușii săi feudali și consideră, ca în timpul partidului comunist, că parcă ar fi obligatoriu ca fiecare vot să le aparțină. Aceasta nu are nimic în comun cu democrația adevărată și ne amintește de PCR”, a spus Tokes.

El a adăugat că, având în vedere baza electorală constituită de comunitatea maghiară, atât UDMR, cât și PPMT pot avea reprezentanți în Parlament, mulțumită pragului electoral alternativ legat de câștigarea de către o formațiune a șase colegii de deputați și trei colegii pentru Senat.

Tokes a mai spus că actualul Parlament este cel mai slab al României post-decembriste și că este necesară o schimbare de regim.

„Aceia care sacrifică interesele alegătorilor pentru avantajele și interesul lor personal nu merită să ajungă în Parlament. Parlamentul României este cel mai slab al României post-decembriste, în toată țara este nevoie de o astfel de schimbare democratică pentru continuarea schimbării de regim”, a spus Tokes.

Întrebat dacă intenționează să candideze la alegerile din 9 decembrie, Tokes a răspuns că această problemă a fost ridicată, dar că i-ar displăcea „modelul lui Frunda, care a candidat la PE, iar după aceea s-a retras și l-a adus pe Winkler”.

„Dacă alegătorii m-au încredințat cu reprezentarea lor în PE ar fi cu semnul întrebării să renunț la acest mandat. Ar trebui să se întâmple mare lucru ca să candidez, dar pentru maghiarii noștri, pentru țară, pentru
Transilvania sunt în stare de mari sacrificii și mari hotărâri, dar deocamdată nu s-a conturat în așa fel”, a susținut Tokes.