„Echipa care se ocupă de Curiosity a decis să nu utilizeze brațul robotizat, luni, după ce a detectat prezența unui obiect strălucitor pe sol, care ar putea fi o piesă a robotului”, a anunțat Agenția spațială americană.
„Curiosity este pe cale de a realiza alte fotografii ale obiectului pentru a ajuta echipa să identifice și să evalueze impactul său eventual asupra activităților” robotului, a mai anunțat NASA.
Robotul s-a oprit pe o zonă cu nisip la sfârșitul săptămânii trecute, pentru a preleva mostre de sol în vederea curățării și testării materialului său de colectare geologică.
Robotul american Curiosity a descoperit, în septembrie, pe solul marțian, pietre ce provin din albia unui fost pârâu, confirmând astfel ipoteza referitoare la prezența apei în trecutul planetei roșii.
Destinația finală a robotului Curiosity este Muntele Sharp, aflat la o distanță de opt kilometri de punctul său de plecare. Pentru a parcurge acest traseu, robotul va avea nevoie de cel puțin trei luni, întrucât roverul străbate circa 100 de metri pe zi. Curiosity, un rover cu șase roți, care are la bord 10 instrumente științifice de ultimă generație, a ajuns pe suprafața marțiană pe 5 august, iar misiunea sa, aceea de a afla dacă planeta roșie ar putea întreține viața microbiană, va dura doi ani.
Curiosity, care a costat 2,5 miliarde de dolari, reprezintă prima misiune de astrobiologie lansată de NASA, după succesul sondelor marțiene Viking din anii 1970, fiind, totodată, cel mai sofisticat și mai performant laborator științific robotizat trimis vreodată de pământeni pe o altă planetă.