EXCLUSIV GÂNDUL LIVE. REMUS BORZA, administratorul judiciar al Hidroelectrica: „Băieții deștepți” mi-au făcut PROPUNERI INDECENTE, dar eu nu sunt un PERVERS. Au fost și bani, și alte discuții

Publicat: 08/11/2012, 18:48
Actualizat: 20/03/2019, 15:37

Unii dintre „băieții deștepți” din energie au încercat să îi ofere mită administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza. Declarația a fost făcută marți seara de Borza, care a fost invitatul ediției GÂNDUL LIVE.

„Propuneri indecente se fac în România, dar eu nu sunt un pervers”, a declarat Remus Borza.El nu a dorit să ofere detalii privind modalitățile prin care „băieții deștepți” au încercat să îi ofere mită, dar a subliniat faptul că „nu se mai poartă cu cash-ul la purtător”.

Nu au fost propuneri concrete, ci nuanțate, indecente. Au fost și bani, și alte discuții”, a mai spus el, adăugând că le-a răspuns celor care încercau să îl corupă că „nu se poate” și că el nu a făcut acest lucru niciodată. Întrebat de ce nu a sesizat Parchetul în cazul „băieților deștepți” care au vrut să îi ofere mită, Remus Borza a declarat că „nimeni niciodată nu a fost pedepsit și nici nu va fi pedepsit” în astfel de cazuri.

Borza: Insolvența este „singura soluție” pentru Oltchim

Pe de altă parte, administratorul judiciar al Hidroelectrica a declarat că în cazul combinatului chimic Oltchim, „singura soluție” este, în opinia lui, tot intrarea în procedura de insolvență, la fel ca și în cazul Hidroelectrica și că angajații combinatului trebuie să înțeleagă că este nevoie de disponibilizări pentru ca societatea să își reia activitatea.

Administratorul judiciar și-a exprimat convingerea că autoritățilenu vor găsi niciodată un cumpărător pentru combinatul chimic de la Râmnicu Vâlcea.”Oltchimul nu a fost și nu va fi privatizabilă, în sensul că Oltchim nu va primi niciodată un cumpărător. Singura soluție este insolvența”, spune administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Cele mai importante declarații ale lui Remus Borza în format live text:

UPDATE 21:04 „Guvernul le propune ajutoare oamenilor de la Oltchim pentru că suntem într-un an electorat”, a subliniat Borza.


UPDATE 20:59 Borza susține, de asemenea, că nu se va găsi niciodată un cumpărător pentru combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea.

„Oltchimul nu a fost și nu va fi privatizabilă în sensul că Oltchim nu va primi niciodată un cumpărător”, spune administratorul judiciar al Hidroelectrica. El spune, de asemenea, că singura soluție pentru combinatul chimic ar fi intrarea în insolvență.

„Oltchim are piață, dar nu la prețurile acestea”, a mai adăugat Borza.


UPDATE 20:58 „Hidroelectrica, în orice țară din lume, este reglatorul celorlalți furnizori, de unde și metafora că România riscă să rămână în întuneric”, a mai declarat administratorul judiciar al acestei companii.

„În ultima perioadă, cel puțin 14 ore pe zi, inclusiv sâmbăta și duminica, am dedicat Hidroelectrica. Tot ce am făcut a fost just, necesar și corect. Nu eu am ales procedura. Eu am apărut după deschiderea procedurii”, a ținut el să sublinieze.


UPDATE 20:57 Dacă magistrații Curții de Apel București vor admite joi recursurile „băieților deștepți”, acest lucru ar însemna, în opinia lui Borza, o victorie a „băieților deștepți” asupra statului român.

„În cazul în care joi, > câștigă, ar fi o victorie asupra statului român. Acest lucru ar echivala cu repunerea părților în situația anterioară, reactivarea tuturor acestor contracte, inclusiv cu >, și ștergerea cu buretele a contractelor negociate”, a mai spus el.


UPDATE 20:56 Onorariul pe care îl obține administratorul judiciar Remus Borza dacă Hidroelectrica iese din insolvență pe 31 decembrie 2012 este de 3 milioane de euro. El a apreciat însă că acest lucru este „puțin probabil”.

Onorariul este condiționat de maximizarea veniturilor și de reducerea costurilor la Hidroelectrica. „Au fost renegociate 382 de contracte ale Hidroelectrica și am obținut discount-uri de 90 de milioane de euro”, a mai spus administratorul judiciar al companiei.

Dacă Hidroelectrica va ieși din insolvență de la data de 1 ianuarie 2014, Borza va primi un onorariu de doar 500.000 de euro.


UPDATE 20:50 Întrebat de ce nu a sesizat Parchetul în cazul „băieților deștepți” care au vrut să îi ofere mită, Remus Borza a declarat că „nimeni niciodată nu a fost pedepsit și nu va fi pedepsit” în astfel de cazuri.


UPDATE 20:46 Administratorul judiciar al Hidroelectrica susține că „băieții deștepți” din energie au vrut să îi ofere mită. „Propuneri indecente se fac în România, dar eu nu sunt un pervers”, a declarat Borza.

FOTO: Silviu Matei/Mediafax Foto

El nu a dorit să ofere detalii privind modalitățile prin care „băieții deștepți” au încercat să îi ofere mită, dar a subliniat faptul că „nu se mai poartă cu cash-ul la purtător”.

„Nu au fost propuneri concrete, ci nuanțate, indecente”, a mai spus el, adăugând că le-a răspuns celor care încercau să îl corupă că „nu se poate” și că nu a făcut acest lucru niciodată.


UPDTATE 20:43 „Dacă Hidroelectrica rămâne în insolvență, adică dacă se resping cele trei recursuri, Hidroelectrica își continuă drumul ei glorios”, spune Borza care susține, de asemenea, că dacă perioada de secetă din România va lua sfârșit atunci compania ar redeveni profitabilă.


UPDATE 20:36 „Instanța ne-a respins două documente importante care arătau cauzele intrării în insolvență”, a mai menționat administratorul judiciar al Hidroelectrica.


UPDATE 20:34 „Pe argumente juridice, cele trei recursuri nu au nicio șansă de a fi admise de Curtea de Apel București”, a declarat Borza, adăugând că „recurenților le-au fost admise ca probe inclusiv articole din ziar”.


Curtea de Apel București va pronunța joi, 11 octombrie, verdictul în cazul recursurilor formulate de „băieții deștepți” din energie împotriva hotărârii de deschidere a procedurii insolvenței Hidroelectrica pronunțată de către Tribunalul București în data de 20 iunie 2012.

Curtea de Apel București a judecat săptămâna trecută recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie și Hidrosind, magistrații amânând pronunțarea pentru data de 11 octombrie.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, avocatul Remus Borza, a declarat pentru gândul că joi instanța a respins „tot ce am cerut”, apreciind că „se pare că băieții deștepți sunt mai deștepți decât noi”.

Potrivit lui Borza, în cazul în care Curtea de Apel va admite recursurile „băieților deștepți”, Hidroelectrica va intra în faliment „în aproximativ o lună”.

În situația în care Curtea de Apel București va admite recursurile „băieților deștepți”, hotărârea de intrare în insolvență a Hidroelectrica va fi anulată, ceea ce echivalează cu repunerea părților în situația anterioară, deci a reactivării contractelor bilaterale încheiate cu cei zece traderi, a menționat administratorul judiciar.

Statul, unul dintre „băieții deștepți”

Pe de altă parte, în opinia administratorului judiciar al Hidroelectrica, unul dintre „băieții deștepți” ar fi chiar statul, explicând că miniștri de resort din ultimii ani au negociat contracte de livrare a unei cantități de energie mai mare decât putea produce Hidroelectrica, iar ulterior, compania a fost nevoită să cumpere energie la prețuri foarte mari.

„Pe semnătura mai multor miniștri, Hidroelectrica a fost constrânsă să achiziționeze energie electrică la prețul de 234, 250 de lei (pe MWh – n.r), pentru ca ulterior să o vândă băieților deștepți la 130 de lei sau în piața reglementată la 189 de lei. Ne mai mirăm cum a ajuns Hidroelectrica în insolvență, să înregistreze la 20 iunie 2012 datorii de peste 1 milliard de euro, pierderi la 31 decembrie 2011 de 124 milioane de lei, pierderi la 20 iunie 2012 de 202 milioane lei? Este o consecință a acestei politici nesăbuite de a trage din toate părțile în Hidroelectrica”, a declarat sâmbătă Remus Borza. Ulterior, Borza a menționat că unele contracte au fost prelungite în perioada 2009-2010.

Astfel că, deși în 2011 Hidroelectrica a raportat un profit de 1,5 milioane euro, administratorul judiciar a constatat că în realitate anul 2011 a fost încheiat cu un minus de 30 de milioane de euro, greșeala de calcul trecând de „filtrul” KPMG, firma de consultanță care a semnat raportul auditorului pe 2011 pentru Hidroelectrica, potrivit Ziarului Financiar.

Invitat la Gândul LIVE, Adriean Videanu, unul dintre foștii miniștrii ai Economiei, a declarat în luna mai că nu știa nici el, nici președintele Traian Băsescu despre condițiile de prelungire a contractelor la Hidroelectrica, aceasta fiind o problemă pe care trebuia s-o rezolve Consiliul de Administrație al Hidroelectrica.

Videanu a declarat la acea vreme că nu a știut condițiile de prelungire a contractelor, fiind de părere că cei care le-au prelungit „ar trebui să fie decorați”.

Borza, la intrarea în insolvență: Reorganizarea va dura un an, un an și jumătate

La 20 iunie, a.c. Hidroelectrica a intrat oficial în insolvență la solicitarea Consiliului de Administrație, care și-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri și creșterea datoriilor pe fondul unui „dezastru de management” și al secetei din 2011. La acea vreme, Borza își exprima speranța ca perioada de reorganizare a Hidroelectrica să dureze în jur de un an, un an și jumătate, timp în care datoriile de aproape un miliard de euro să fie restructurate.

În august, Euro Insol a publicat raportul privind cauzele intrării în insolvență a Hidroelectrica. Documentul arată că salariul mediu pe angajat în Hidroelectrica este de 1.643 euro, iar salariații companiei beneficiază de 70 de tipuri de indemnizații, prime jubiliare și alte beneficii, care acoperă 59% din totalul veniturilor, fiind o situație „atipică”.

Anul trecut, Hidroelectrica a livrat „băieților deștepți” energie de 1,52 miliarde de lei (360 milioane de euro), în scădere cu 300 de milioane de lei față de 2010, contractele bilaterale reprezentând jumătate din vânzările companiei de stat în anul trecut.

După intrarea în insolvență a Hidrolectrica, Euro Insol a renegociat contractele încheiate de cel mai mare producător de energie din România cu Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon și Electromagnetica.

Administratorul judiciar a denunțat contractele cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT România și Euro P.E.C.

Potrivit bilanțului companiei, profitul net a scăzut anul trecut de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, în condițiile în care veniturile totale au coborât de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.

Angajamentele Guvernului la FMI: Hidroelectrica, listată la bursă în trei luni după ieșirea din insolvență

Guvernul a promis FMI că va publica prospectul de vânzare pe bursă a 10% din acțiunile Hidroelectrica în maximum trei luni după ce compania va ieși din insolvență și că oferta va fi lansată o lună mai târziu, potrivit Mediafax.

Planul avut în vedere de Guvern pentru listarea Hidroelectrica a fost anexat la scrisoarea de intenție transmisă Fondului Monetar Internațional (FMI) în urma misiunii de evaluare din luna august. Listarea la bursă a Hidroelectrica era programată pentru cel târziu la mijlocul lunii octombrie a acestui an, potrivit angajamentelor anterioare ale Executivului.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...