Atacul de la 11 septembrie împotriva consulatului american de la Benghazi este „fără precedent” în Libia și chiar în „istoria recentă a diplomației”, a afirmat marți un responsabil american, transmite AFP.
Acest responsabil al Departamentului de Stat a asigurat, de asemenea, că Statele Unite nu dispuneau de „nicio informație utilizabilă” care să indice că „un atac planificat și iminent” va avea loc împotriva reprezentanței consulare americane de la Benghazi.
„Nu a mai fost un atac ca acesta în Libia, la Tripoli, la Benghazi sau oriunde altundeva de când suntem noi acolo. Este fără precedent. De fapt, ar fi foarte, foarte dificil să găsim un precedent pentru un atac de acest gen în istoria recentă a diplomației”, a declarat acest diplomat în cadrul unei conferințe de presă telefonice.
Acesta a detaliat pe larg desfășurarea atacului armat care a vizat timp de mai multe ore consulatul american de la Benghazi la 11 septembrie, în cursul căruia ambasadorul american în Libia Christopher Stevens și alți trei americani au murit.
Detaliul care nu se vede în imagini este că acest complexul avea patru clădiri, ambasadorul aflându-se în cea principală (clădirea A). Pe 11 septembrie, Stevens nu a ieșit din clădire, de frica unor eventuale violențe cu ocazia aniversării a 11 ani de la atacurile asupra World Trade Center. La ora 20.30, ambasadorul și-a luat rămas bun de la un diplomat turc care îl vizitase, iar peste o oră au început împușcăturile.
Agenții de pază au văzut pe camerele de supraveghere un grup mare de oameni înarmați, care au intrat în complex. În acel moment, Stevens, agentul și un alt angajat al ambasadei SUA din Libia s-au închis în clădirea C, separată de restul complexului printr-un grilaj de metal și mai multe uși cu lacăte și dotată cu apă și medicamente.
Din clădirea C, Stevens și colegii săi au văzut cum bărbații înarmați căutau prin celelalte clădiri, în încercarea de a-i găsi.
Văzând că nu găsesc pe nimeni, atacatorii au turnat motorină peste tot și i-au dat foc. Când au văzut că nu mai pot respira, Stevens și colegii săi au încercat să iasă și să scape din complex, însă numai agentul de securitate a reușit să iasă la aer. El s-a retras într-o zonă sigură și a cerut ajutor prin stație.
În scurt timp, poliția libiană a ajuns la fața locului, cei 16 ofițeri scoțând cadavrul angajatului din clădirea C. Cu toate acestea, Stevens era de negăsit, scrie ABC News. Până la urmă, polițiștii au fost nevoiți să plece din complex, deoarece erau depășiți numeric de atacatori.
Ulterior, au fost mobilizate forțe suplimentare, inclusiv o aeronavă închiriată. Până la urmă, toată lumea a fost retrasă și trimisă pe aeroportul din Benghazi, de unde au plecat spre Tripoli.
Departamentul de Stat nu a mai văzut trupul lui Stevens până când acesta a fost trimis de libieni la aeroport, pentru a fi repatriat. Reprezentanții Departamentului de Stat au declarat că nu știu cine l-a transportat pe Stevens la spital, unde medicii au încercat să-l salveze.