Cu cât se va împrumuta România ÎN FIECARE SECUNDĂ din 2013 și 2014. Ce alte cheltuieli vor trage bugetul în jos

Cu cât se va împrumuta România ÎN FIECARE SECUNDĂ din 2013 și 2014. Ce alte cheltuieli vor trage bugetul în jos
Publicat: 13/10/2012, 00:23
Actualizat: 22/03/2019, 07:25

Statul român va împrumuta anul viitor câte 439 de euro pe secundă, urmând ca ritmul de îndatorare să ajungă la 478 de euro pe secundă în 2014, reiese din calculele gândul, pe baza informațiilor Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

În total, statul va împrumuta în 2013 circa 60,5 miliarde de lei, echivalentul a 13,8 miliarde de euro, la un curs mediu de 4,37 lei/euro estimat de Comisia Națională de Prognoză (CNP) pentru anul viitor, bani ce vor fi folosiți și pentru finanțarea deficitului bugetar, dar și pentru „rostogolirea” unor datorii mai vechi ajunse la scadență, care vor fi înlocuite de noi credite.

Mai mult, Finanțele vor avea de rambursat în 2013, în opt tranșe, peste 930 de milioane de euro Fondului Monetar Internațional (FMI) în baza acrodului stand-by semnat în 2009, prin care statului i s-a pus la dispoziție un pachet de sprijin financiar în valoare de 20 de miliarde de euro.

Împrumutul este rambursat de Banca Națională a României (BNR) și de Ministerul Finanțelor pe baza unui calendar din care reiese că BNR va plăti până la sfârșitul acestui an circa 1,4 miliarde de euro (1,1 miliarde de DST, la un curs mediu de 1,19 euro/euro), în timp ce Finanțele vor achita pe 23 decembrie prima tranșă în valoare de 127,7 miliarde de euro.

BNR rambursează datoria către FMI din rezerva valutară, ceea ce slăbește poziția valutară a băncii centrale, dar nu afectează bugetul de stat, în timp ce Finanțele vor returna banii prin Trezorerie.

În luna august, rezervele valutare ale băncii centrale au scăzut de la 32,6 miliarde de euro, la 32,5 miliarde de euro. Totodată, rezultatele slabe ale României în ceea ce privește atragerea de „bani ieftini” de la Uniunea Europeană (UE), rata de absorbție a fondurilor europene fiind de numai 9,7% la sfârșitul lunii septembrie – , precum și absența unor investiții străine de anvergură ar putea pune Ministerul Finanțelor într-o poziție dificilă în ceea ce privește achitarea tranșelor către creditorii internaționali.

Investițiile străine directe s-au ridicat la jumătatea anului la circa 621 de milioane de euro, în scădere cu 28% față de perioada similară a anului trecut, reiese din datele BNR.

În total, MFP trebuie să returneze FMI circa 1,8 miliarde de euro, sumă ce nu include dobânzile.

Calendarul rambursările MFP către FMI

Sursă date: Ministerul Finanțelor Publice (MFP)

Ce alte cheltuieli vor împovăra bugetul de stat pentru anul viitor

În luna decembrie, salariile bugetarilor vor crește cu 7,4%, însă reîntregirea veniturilor angajaților din sectorul public va fi suportată de bugetul pentru anul viitor, buget a cărui elaborare a fost amânată până după alegerile din decembrie.

Guvernul Ponta a decis majorarea salariilor angajaților de la stat în două tranșe. Prima, de 8% a costat circa 858,5 milioane de euro, potrivit expunerii de motive din legea prin care a fost adoptată ordonanța de urgență a guvernului Ponta, iar a doua va fi bugetată pentru 2013.

Pentru a se putea reveni la veniturile din 2010, dar și pentru a se restitui contribuțiile CASS reținute ilegal de la pensionari, Executivul a negociat cu FMI majorarea deficitului bugetar de la 1,9% din PIB la 2,2% din PIB. Pentru a se încadra în nou țintă convenită cu creditorii internaționali, guvernul a sacrificat banii destinați pentru investiții.

În urma rectificării bugetare, sumele alocate cheltuielilor de capital au fost reduse cu 2 miliarde de lei. „La cheltuielile de capital, inclusiv cheltuieli din fonduri rambursabile, s-a optimizat stocul de investiții printr-o analiză amănunțită a celor 674 de proiecte de investiții derulate de către instituțiile publice centrale. Au fost identificate 212 proiecte ineficiente, fiind oprite unele investiții, iar la altele dintre cele rămase au fost diminuate sumele alocate și reorientate spre alte proiecte. Pentru anul 2013, se va realiza o nouă prioritizare a programului de investiții împreună cu Banca Mondială”, a motivat executivul.

O altă măsură care ar putea împovăra bugetul pentru anul viitor este introducerea impozitului progresiv. Premierul Victor Ponta și-a exprimat intenția de a reduce impozitele pentru persoanele cu venituri mai mici începând cu 1 ianuarie 2013 dacă USL va câștiga alegerile. Reprezentanții FMI susțin însă că trecerea la cota progresivă ar afecta negativ veniturile de la buget.

Executivul a amânat însă elaborarea proiectului de buget până după alegerile parlamentare deși, conform legii, acesta trebuia depus până la data de 30 septembrie. „Noul guvern va fi obligat să prezinte bugetul în 15 zile de la instalare (…) Guvernul a stabilit, cu acordul FMI, Comisiei Europene și Băncii Mondiale, ca în anii în care alegerile parlamentare sunt plasate în ultimle trei luni ale anului, bugetul să fie prezentat la 15 zile după instalarea noului guvern”, a explicat Georgescu, citat de Mediafax.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Fiica Elenei Lasconi este internată în spital! Candidatul USR a primit această veste chiar îniante...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...