Prima pagină » Știri externe » Cea mai neutră țară din Europa a pus la cale un EXERCIȚIU MILITAR DE AMPLOARE. „Nu exclud ca în anii următori să avem nevoie de armată”. Ministru: Cât mai poate fi calmată criza cu bani?

Cea mai neutră țară din Europa a pus la cale un EXERCIȚIU MILITAR DE AMPLOARE. „Nu exclud ca în anii următori să avem nevoie de armată”. Ministru: Cât mai poate fi calmată criza cu bani?

Cea mai neutră țară din Europa a pus la cale un EXERCIȚIU MILITAR DE AMPLOARE.
Elveția, țara europeană renumită pentru neutralitate, adoptă măsuri neobișnuite de precauție, în contextul protestelor antiausteritate din Europa, care la Atena și Madrid au condus la tulburări sociale de amploare, potrivit CNBC.

Elveția, țara europeană renumită pentru neutralitate, adoptă măsuri neobișnuite de precauție, în contextul protestelor antiausteritate din Europa, care la Atena și Madrid au condus la tulburări sociale de amploare, potrivit CNBC.

Elveția a lansat în septembrie exercițiul militar „Stabilo Due” ca răspuns la actuala instabilitate din Europa și pentru a testa viteza de desfășurare a armatei. Elveția nu este membră a Uniunii Europene.

Cotidianul elvețian Der Sonntag a raportat recent că exercițiul s-a derulat în funcție de o hartă de risc întocmită în 2010, în care armata prezenta pericolul unor tulburări interne între diverse facțiuni, precum și posibilitatea sosirii de refugiați din Grecia, Spania, Italia, Franța și Portugalia.

Ministerul apărării din Elveția a declarat pentru CNBC că nu exclude necesitatea de a desfășura trupe în anii următori.

„Nu este exclus ca efectele crizei financiare să conducă în Elveția la proteste și violențe. Armata trebuie să fie pregătită atunci când poliția, în astfel de situații, cere sprijin”, a spus un purtător de cuvânt.

Exercițiul a implicat 2.000 de soldați, în opt orașe diferite ale țării.

Ministrul Apărării din Elveția, Ueli Maurer, a avertizat, în revista Schweizer Soldat, asupra escaladării violențelor în Europa.

„Nu exclud ca în anii următori să avem nevoie de aramtă”, a spus el.

Aflate sub presiune să facă economii, unele țări europene nu și-au modernizat armatele și nu mai pot susține costurile unor sisteme de luptă moderne, a adăugat ministrul.

Situația s-ar putea agrava puternic, iar țările care nu se pot apăra se pot confrunta cu posibilitatea „șantajului”. Ministrul s-a întrebat, potrivit articolului din Schweizer Soldat, cât timp mai poate fi criza calmată doar cu bani.

Der Sonntag scrie că șeful armatei, André Blattmann, urmează să propună în decembrie utilizarea a patru batalioane de poliție militară. Astfle, circa 1.600 de soldați vor păzi puncte strategice din țară, inclusiv aeroporturi, fabrici și instituțiile internaționale din Geneva.

De la declanșarea crizei financiare în Europa au avut loc proteste numeroase în multe orașe. Populația este nemulțumită de măsurile de austeritate adoptate din cauza crizei datoriilor suverane. În timp ce multe din statele UE au adoptat reduceri de cheltuieli și creșteri de taxe, aceastea au fost mai dure în sudul Europei, unde se află și cele mai îndatoraret țări membre ale UE.

Citește și