Autoritățile din Alba Iulia organizează, luni, o serie de manifestări pentru a sărbători împlinirea a 90 de ani de la încoronarea primilor regi ai României Mari, Ferdinand și Maria, cu această ocazie fiind expuse și coroanele, sceptrul și alte obiecte care au aparținut suveranilor.
Potrivit programului transmis de Consiliul Județean Alba, manifestările dedicate împlinirii a 90 de ani de la încoronarea Regilor Ferdiand și Maria, la 15 octombrie 1922, vor începe în jurul orei 11.30, în gara din Alba Iulia, unde va fi primit cu un ceremonial special Trenul Regal, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Evenimentele vor continua, la ora 12.00, cu o slujbă Te Deum oficiată în Catedrala Încoronării din municipiu de arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Irineu, iar apoi va fi deschisă în Sala Unirii o expoziție organizată special pentru acest moment denumită „90 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia”, care va cuprinde coroanele, mantiile și sceptrul regale, dar și alte obiecte care au aparținut foștilor suverani.
În cadrul manifestărilor vor mai avea loc o paradă a portului popular în Cetatea Vauban din Alba Iulia, o lectură publică din „Jurnalul” Reginei Maria, în Sala Unirii, iar seara se va încheia cu un moment inedit în care angajații Muzeului Unirii din Alba Iulia, îmbrăcați în personaje istorice, vor povesti încoronarea de la Alba Iulia.
Organizatorii au pregătit și un foc de artificii în Piața Cetății.
Potrivit organizatorilor, la manifestările de la Alba Iulia, Casa Regală va fi reprezentată de Principesa moștenitoare Margareta, principele Radu și Principele Nicolae.
Cel mai inedit moment din cadrul manifestărilor este expoziția organizată în Sala Unirii și care cuprinde simbolurile regalității.
Purtătorul de cuvânt al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgârciu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că piesele principale din expoziție sunt coroanele Regelui Ferdinand și Reginei Maria, mantiile purtate de aceștia la încoronare și sceptrul regal.
Zgârciu a spus că numai coroanele regale sunt estimate la 15 milioane de euro, astfel încât pentru expunerea acestora s-au luat măsuri speciale de siguranță și pentru a fi transportate de la Muzeul Național de Istorie din București până la Alba Iulia s-a întocmit o poliță de asigurare în valoare de 10.000 de euro.
Potrivit sursei citate, obiectele simbol ale regalității sunt expuse pentru prima dată la Alba Iulia, după 90 de ani, iar acestea vor putea fi văzute până miercuri seară, intrarea la expoziție fiind gratuită.
Manifestările dedicate împlinirii a 90 de ani de la încoronarea regilor Ferdinand și Maria la Alba Iulia sunt organizate de Consiliul Județean, Primăria Alba Iulia, Prefectură și Muzeul Unirii din Alba Iulia, sub patronajul Casei Regale a României.
Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia este construită între anii 1921-1923, planul lăcașului fiind inspirat din biserica domnească din Târgoviște.
Catedrala din Alba Iulia este cunoscută și sub numele de Catedrala Încoronării pentru că a fost construită special pentru încoronarea primilor suverani ai României Mari, regele Ferdinand I Întregitorul și soția sa, Maria.
Încoronarea a avut loc la data de 15 octombrie 1922 și la eveniment au participat, potrivit istoricilor, aproximativ 80.000 de oameni printre care membri ai Caselor Regale din Europa și oficiali diplomatici. Portretele celor doi regi sunt și pictate de o parte și de alta a intrării în Catedrala din Alba Iulia, iar în timpul comunismului au fost acoperite cu o peliculă de vopsea, fiind restaurate după 1989.