România ocupă locul 82 din 173 în clasamentul țărilor cu cel mai mare risc de dezastre naturale, fiind pe primele locuri în Europa la acest capitol, la egalitate cu Republica Moldova. Datele fac parte dintr-un raport realizat de Institutul pentru Mediu și Securitate Umană al ONU, remis gândul de Asociația de protecție a mediului Terra Mileniul III.
Conform raportului, România se află pe locul 4 în Europa la riscul de dezastre naturale, fiind depășită doar de Albania (locul 38 mondial), Serbia (66) și Grecia (72).
Cea mai sigură țară din lume în ceea ce privește dezastrele naturale este Qatarul, în timp ce Vanuatu, un stat insular din Oceanul Pacific lovit frecvent de ciclonuri, este cel mai expus dezastrelor naturale.
În Europa, cea mai sigură țară este Islanda, în ciuda numeroșilor vulcani.
CLICK PENTRU A MĂRI: HARTA RISCULUI DE DEZASTRE NATURALE
Terra Mileniul III arată că, în România, efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai evidente, determinând fenomene precum secetă extremă, inundații, incendii ori alunecări de teren.
Doar în 2012, au ars sute de hectare de păduri și pășuni, din cauza incendiilor provocate de temperaturile ridicate, iar seceta a distrus cereale în valoare de 2,5-3 miliarde de euro. Aceste pierderi au generat și altele, statul fiind nevoit să plătească plăți compensatorii fermierilor care au rămas fără munca de peste an.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat la Gândul LIVE că instituția pe care o conduce va planta 15 milioane de puieți în următoarea perioadă și, de asemenea, va încerca să găsească fonduri pentru a proteja comunitățile de viscole, inundații, secetă ori alunecări de teren.