ALEGERI SUA 2012. Totul sau nimic pentru Barack Obama și Mitt Romney, în A DOUA DEZBATERE. Obama a ieșit la atac. Greșeala surprinzătoare a lui Romney – GÂNDUL A TRANSMIS LIVE

Publicat: 22/10/2012, 15:23
Actualizat: 29/07/2014, 21:00

Schimbare radicală de stil pentru președintele american, în cea de-a doua confruntare televizată cu rivalul republican, guvernatorul Mitt Romney, care a avut loc marți noapte, la Universitatea Hofstra, din Hempstead, aproape de New York. Dezbaterea, venită la două săptămâni după prima confruntare prezidențială televizată dintre cei doi candidați și la doar câteva zile după singura dezbatere viceprezidențială, a avut formatul unei „adunări orășenești”, în care alegătorii indeciși le-au adresat ei înșiși întrebări candidaților. Nu o dată, însă, dezbaterea s-a transformat în ceartă, cei doi politicieni vorbind unul peste celălalt și contrazicându-se.

Republicanul Mitt Romney a reușit să păstreze agresivitatea cu care a surprins în 3 octombrie, cu toate că, de această dată, nu a mai fost „singur pe scenă” și a avut multe momente în care a fost pus în dificultate. Diferența dintre atitudinea președintelui american de marți noapte și cea pe care a avut-o la prima dezbatere a fost atât de mare, încât, imediat după încheierea transmisiunii din Hempstead, presa comenta ironic că Obama „și-a băut cafeaua și și-a mâncat legumele” de această dată.

După cum s-a vehiculat în ultima săptămână, democrații au adus pe scena Universității Hofstra un Barack Obama foarte agresiv – totuși nu de violența vicepreședintelui Joe Biden – , alert și dornic de a ilustra cât mai multe diferențe între el și republicanul Mitt Romney. Obama a reușit să controleze dezbaterea și să îl pună de câteva ori în încurcătură pe adversarul său. De cealaltă parte, Romney nu și-a schimbat strategia de la prima dezbatere, atacându-l pe președinte cu fiecare ocazie.

La finalul celor 100 de minute de dezbatere (confruntarea a depășit cele 90 de minute programate), două sunt cele mai notabile momente ale acestui eveniment electoral, perceput drept ocazia lui Barack Obama de a se răzbuna pentru prima dezbatere.

Mai întâi, după aproximativ o oră și 15 minute de la începerea confruntării din Hempstead, Mitt Romney a comis o greșeală incredibilă, tocmai într-unul dintre punctele slabe ale lui Barack Obama, și anume atentatul terorist de la consulatul american din Libia, care a avut loc în 11 septembrie 2012. După ce președintele a spus că, la scurt timp după tragedie, a descris, la Casa Albă, atacul drept un atentat terorist, Romney a intervenit și a declarat că acest lucru nu este adevărat și că Obama nu a spus că este vorba despre un atentat terorist decât după două săptămâni. Romney a repetat și accentuat această acuză cu multă vehemență, până când moderatoarea a intervenit și i-a spus că nu este adevărat. Momentul a părut să îl tulbure pe Mitt Romney, care a început să se bâlbâie și nu a mai răspuns la următoarele întrebări.

Cel de-al doilea moment notabil al acestei dezbateri televizate dintre cei doi candidați la președinția SUA a fost tocmai finalul. În ultima sa intervenție, republicanul Romney a declarat că îi pasă de toți americanii, de 100% dintre ei, ridicând astfel mingea la fileul democratului. Barack Obama a încheiat seara cu un atac pe care toată lumea îl aștepta în prima dezbatere, cel pe marginea înregistrării cu camera ascunsă, în care Mitt Romney spune că 47% dintre americani s-au învățat să fie „dependenți” de stat.

gândul a transmis live text și video dezbaterea dintre Barack Obama și Mitt Romney


URMĂRIȚI ÎNREGISTRAREA CELEI DE-A DOUA CONFRUNTĂRI OBAMA-ROMNEY


CITIȚI MAI JOS TOATE DECLARAȚIILE IMPORTANTE, ÎN FORMAT LIVE TEXT

UPDATE 5.42 Dezbaterea s-a încheiat. Familiile celor doi candidați au venit pe scenă, pentru a-i felicita. Barack Obama și Mitt Romney se plimbă prin sală, pentru a da mâna cu cei prezenți.

UPDATE 5.40 Barack Obama încheie dezbaterea cu atacul mult-așteptat în prima dezbatere, pe marginea înregistrării în care Mitt Romney spune că 47% dintre americani sunt „dependenți” de stat.

UPDATE 5.30 Candidații sunt întrebați cum au de gând să rezolve problema outsourcing-ului, a Chinei și Indiei. Romney: „China nu joacă după reguli”. Obama: „Cred că trebuie să acceptăm că unele locuri de muncă nu se vor întoarce acasă. Acestea sunt locuri de muncă prost plătite, necalificate. Eu vreau locurile de muncă bine plătite și calificate”.

UPDATE 5.25 Dezbaterea se concentrează acum asupra politicilor privind armele, însă Romney pare încă marcat de greșeala din discuția despre Libia – nu răspunde la întrebarea care i-a fost adresată, vorbește despre rolul „familiilor cu doi părinți” în controlul armelor și confundă subiectul cu lupta anti-drog.

UPDATE 5.18 Moment stânjenitor pentru Romney, care a trebuit să fie corectat de moderatoare în timpul unui atac la adresa președintelui, referitor la atentatul din Libia. „Spune-i tu”, i-a zis Obama lui Candy Fowler, râzând.

UPDATE 5.17 „Secretarul Clinton a făcut o treabă extraordinară, dar ea lucrează pentru mine. Eu sunt președintele. Este responsabilitatea mea”, a răspuns Obama, întrebat fiind dacă este de acord cu declarația lui Hillary Clinton, care a afirmat că își asumă toată responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat în 11 septembrie în Benghazi.

UPDATE 5.15 Romney îl atacă pe președinte pentru timpul îndelungat care a trecut din momentul atacului și până când americanilor li s-a spus că a fost vorba despre un atac terorist. Totodată, republicanul îl critică pe Obama pentru că, în zilele de după atentatul din Libia, s-a dus la diferite evenimente electorale.

UPDATE 5.10 Un alegător îl întreabă pe Obama cum a fost posibil atacul asupra consulatului american din Benghazi, Libia, din 11 septembrie, în urma căruia a fost ucis ambasadorul Chris Stevens, împreună cu alți trei cetățeni americani. Obama evită răspunsul și îl acuză pe Romney că a încercat să câștige puncte politice de pe urma acestei tragedii.

UPDATE 5.08 Discuția despre imigranți a degenerat într-o adevărată ceartă între Obama și Romney, pe care moderatoarea Candy Crowley abia a reușit să o oprească.

UPDATE 5.00 Subiectul în acest moment sunt imigranții și politicile candidaților în această sferă.

UPDATE 4.57 Romney: „Nu ne mai putem permite încă patru ani precum cei pe care i-am avut. Președintele nu a făcut ce a promis că va face. Clasa mijlocie este zdrobită sub acest președinte, care nu înțelege cum să pună economia în mișcare”.

UPDATE 4.55 „Domnule președinte, v-am votat acum patru ani. Acum, nu mai sunt la fel de optimist în ceea ce vă privește. Ce ați făcut ca să îmi meritați votul și acum?”, l-a întrebat unul dintre indecișii din sală pe Obama. „Angajamentele pe care mi le-am asumat le-am respectat”, a declarat Obama, după ce a enumerat o parte din promisiunile făcute și ținute, între care și capturarea lui Osama Bin Laden.

UPDATE 4.50 „Domnule guvernator, sunteți ultimul om care să fie dur cu China!”, i-a spus Obama lui Romney, cu referire la afacerile republicanului cu companii chineze.

UPDATE 4.47 Obama îl atacă pe Romney pentru poziția sa privind contracepția și nevoile medicale ale femeilor. „Romney a propus ca angajatorii să decidă dacă femeile ar trebui să aibă acces la contracepție prin asigurarea lor medicală”. Romney: „Nu am spus asta”. Obama: „Domnule guvernator, nu este adevărat”.

UPDATE 4.45 Romney: „Știu ce trebuie să faci pentru a face o economie să funcționeze. Le voi ajuta pe femeile din SUA oferindu-le o economie mai bună”, a declarat republicanul, un om de afaceri foarte prosper.

UPDATE 4.40 Președintele vorbește acum despre măsuri pentru a garanta plată egală la locul de muncă între femei și bărbați. „Nu este numai o problemă a femeilor, este o problemă de familie, pentru că femeile sunt din ce în ce mai mult cele care pun pâinea pe masă în familie”. De precizat că ambii candidați au dus campanii intense pentru cucerirea electoratului feminin, crucial pentru câștigarea alegerior. Obama este favoritul acestui segment al electoratului american, Romney pierzând mai ales din cauza pozițiilor sale și ale partidului său privind avortul și contracepția.

UPDATE 4.35 Obama îl atacă pe Romney într-unul dintre cele mai slabe puncte ale republicanului, lipsa de specificitate, neexplicarea măsurilor concrete prin care își va implementa programul economic, reușind în același timp să reducă și deficitul bugetar. „Oricine se uită cu atenție la acest program își dă seama că nu are sens din punct de vedere matematic”, a spus Obama, repetând o afirmație pe care a făcut-o și în prima dezbatere și care provine din discursul lui Bill Clinton de la Convenția Democrată de la începutul lunii septembrie.

UPDATE 4.27 Romney susține că vrea să ajute clasa mijlocie. În acest context, guvernatorul republican povestește ce impozite va reduce și cu cât, pentru a face viața „mult mai ușoară”. „Cheltuielile președintelui și rata cu care se îndatorează vor duce la creșteri de impozite pentru clasa mijlocie”, spune Romney.

Și Obama vorbește despre ajutarea clasei de mijloc, însă își reafirmă poziția privind creșterea de impozite pentru cei mai bogați dintre americani. Președinte îl atacă pe contracandidatul republican pentru poziția lui referitor la impozite și, mai ales, cele pe care le plătesc bogații.

UPDATE 4.20 Obama a atacat deja de numeroase ori afirmațiile lui Romney, despre care a spus că nu sunt adevărate. Cei doi candidați se contrează de câteva minute pe forările de petrol pe terenurile statului și pe prețul pentru carburanți.

UPDATE 4.13 Barack Obama vorbește acum despre eficiența energetică și resurse alternative. Președintele îl acuză pe Mitt Romney că se concentrează doar asupra marilor companii petroliere. Romney susține că va asigura independența energetică a SUA, printre altele dând cât mai multe permise de forare pentru companiile petroliere.

UPDATE 4.07 Mitt Romney, cu referire la rata șomajului: „Politicile președintelui nu au funcționat”. Romney își nuanțează afirmația de la prima dezbatere, când a spus în mod eronat că există 23 de milioane de șomeri în SUA. De această dată, guvernatorul a declarat că există 23 de milioane de oameni „care au probleme cu locul de muncă”. Obama răspunde: „Ce a spus guvernatorul Romney pur și simplu nu e adevărat! Romney nu are un plan economic pe cinci puncte. Planul lui are un singur punct”.

UPDATE 4.02 Dezbaterea a început. Prima întrebare îi este adresată lui Mitt Romney, de către un tânăr care votează pentru prima dată. Subiectul sunt locurile de muncă.


Pentru acest eveniment electoral, au fost aleși 80 de americani cu drept de vot care au declarat că fac parte din electoratul indecis. Marți, jurnalista CNN Candy Crowley, cea care va modera dezbaterea, s-a întâlnit cu acești alegători și a selectat cele mai bune întrebări, pe care oamenii le vor putea adresa ei înșiși în timpul celor 90 de minute de confruntare a prezidențiabililor.

Deși mizele nu sunt deosebit de mari la nivel de vot al Colegiului de Electori (acesta decide rezultatul scrutinului), dezbaterile prezidențiale nereușind aproape niciodată să influențeze decisiv rezultatul unor alegeri prezidențiale din SUA, ele sunt foarte importante pentru moralul celor două tabere și, în același timp, o bună ocazie pentru cei doi candidați de a câștiga capital de imagine și a-l ataca pe contracandidat.

În ceea ce privește sondajele de opinie, acestea au devenit neconcludente în ultimele două săptămâni, ele fiind blocate în marja de eroare, iar câștigătorul în ceea ce privește intenția de vot schimbându-se de mai multe ori în aceeași zi.

Prima dezbatere prezidențială, care a avut loc în 3 octombrie în Denver, a relansat campania lui Mitt Romney, într-un moment în care sondajele privind intenția de vot popular îi dădeau președintelui în exercițiu un avans de până la nouă puncte procentuale. Republicanul a fost neașteptat de agresiv și de energic în cele 90 de minute, urmărite de 67 de milioane de oameni. De cealaltă parte, Obama a surprins neplăcut, atât electoratul, cât și susținătorii, prin atitudinea lui „prezidențială”, și nu electorală.

De atunci, președintele american a scăzut constant în sondaje și a pierdut, în decurs de o săptămână, 50 de electori, el având nevoie de 270 de electori pentru a câștiga scrutinul din 6 noiembrie.

A urmat dezbaterea viceprezidențială din 11 octombrie, în care adjunctul lui Obama, Joe Biden, a compensat lipsa de agresivitate a președintelui. Biden a fost atât de activ pe parcursul dezbaterii, uneori chiar și în defavoarea lui, încât unii observatori au comentat că rivalul Paul Ryan a părut mai degrabă un spectator.

De această dată, Barack Obama va trebui să găsească un echilibru, el neputând să aibă nici violența argumentativă a lui Biden, dar nici pasivitatea din ultima dezbatere. De cealaltă parte, Mitt Romney trebuie să își păstreze terenul câștigat în urmă cu două săptămâni, pentru a putea rămâne în cursa pentru Casa Albă.

Între timp, candidații continuă să strângă sume impresionante de bani, pe care le investesc mai ales în reclamă electorală negativă. Până în acest moment, Barack Obama și MItt Romney au adunat peste 710 milioane de dolari, iar campania prezidențială de anul acesta se așteaptă să fie cea mai scumpă din istorie, potrivit datelor Center for Responsive Politics:

Întrebat de gândul cum comentează rolul PAC-urilor și Super PAC-urilor, principalele „motoare” financiare ale campaniilor electorale americane, Donald Fowler (foto stânga), fost președinte al Comitetului Național al Partidului Democrat și strateg de campanie, a atras atenția asupra reformei pe care numeroși președinți au încercat, fără succes, să o impună în sfera finanțării electorale.

„Banii politici au fost mereu un aspect controversat în peisajul american. Mereu. Banii corup în politică. Nu or fi ei ilegali, dar corup. Dacă cineva îi dă unui candidat un milion de dolari, chiar credeți că acel candidat va uita să sune acea persoană? Nu. Li se oferă extraordinar de multă influență oamenilor bogați”, a declarat democratul, prezent luni la Ambasada SUA pentru a vorbi despre sistemul electoral american în general și despre această campanie, în special.

Coleg de pupitru i-a fost un alt strateg de campanie, de această dată din tabăra rivală, republicanul Paul Pelletier (foto dreapta). Deși s-au contrat zeci de minute pe diferite aspecte ale acestei campanii, Pelletier a recunoscut, întrebat de gândul dacă este mulțumit de campania pe care au avut-o republicanii, că Romney nu este un candidat puternic.

„Nu o să vă mint, cursa republicană a fost al naibii de slabă de această dată. Nu avem foarte multe vedete în Partidul Republican în acest moment, iar vedetele care există nu vor să candideze”, a afirmat americanul.

Democratul Donald Fowler (stânga) și republicanul Paul Pelletier // FOTO: Lucian Crusoveanu/Ambasada SUA

De asemenea, întrebat de gândul dacă asistăm la un moment de răscruce pentru Partidul Republican, Pelletier a răspuns: „O, absolut. Există o foarte mare dezbinare în interiorul Partidului Republican, între conservatorii economici și conservatorii sociali (așa-numita grupare Tea Party, n.red.). Dacă Partidul Republican are un viitor, pentru că așa cum este acum nu va supraviețui, va trebui să aleagă în ce direcție va merge”.

Pelletier, republican convins și specialist în strângere de fonduri, a fost nevoit să își mărturisească convingerea că Barack Obama îl va învinge pe Mitt Romney în 6 noiembrie.

„O spun în calitate de republican: cred că președintele va câștiga alegerile. Am spus-o și acum câteva luni și am fost surprins de prestația bună a lui Mitt Romney din cadrul primei dezbateri. Cred, deci, că președintele va câștiga un nou mandat. Urăsc să spun asta, pentru că sunt republican”, a declarat Paul Pelletier, invitat și el de Ambasada SUA în România, pentru a vorbi despre alegerile din Statele Unite.


GÂNDUL A PREGĂTIT UN DOSAR AL ALEGERILOR SUA 2012 – CE SPUN SONDAJELE, CE SPUN EXPERȚII, CE SPUN CANDIDAȚII ȘI DE CE PLEACĂ AMBASADORUL MARK GITENSTEIN DIN ROMÂNIA

ÎNREGISTRĂRILE PRIMELOR DOUĂ DEZBATERI DIN SUA

TOTUL DESPRE PRIMA DEZBATERE PREZIDENȚIALĂ – PRINCIPALELE DECLARAȚII

CARE ESTE POZIȚIA LUI BARACK OBAMA ȘI MITT ROMNEY LA CAPITOLELE ECONOMIE, APĂRARE, IMIGRAȚIE, IRAN, ISRAEL, CHINA, RUSIA ȘI UE

CITIȚI AICI CUM FUNCȚIONEAZĂ SISTEMUL ELECTORAL AMERICAN ȘI CUM SUNT „CROITE” CAMPANIILE ELECTORALE DUPĂ EL

VIDEO. Cum îi face Madonna campanie lui Obama. „Avem un musulman de culoare la Casa Albă. Încă mai există speranță pentru țara noastră”

Adevărul din spatele fotografiei în care Obama stă de vorbă cu un pirat în Biroul Oval

Barrack Obama și-a recunoscut „cel mai mare eșec” al mandatului său

CE SUNT SUPER PACS, MAȘINĂRIA ELECTORALĂ CARE ÎNVÂRTE MILIARDE DE DOLARI

CINE SUNT CEI MAI GENEROȘI DONATORI AI CAMPANIILOR LUI BARACK OBAMA ȘI MITT ROMNEY

CITIȚI AICI CARE ESTE MARELE NEAJUNS AL ACESTEI CAMPANII, ÎN OPINIA FOSTULUI REDACTOR-ȘEF DE LA NEW YORK TIMES, BERNARD GWERTZMAN

PRIMA DOAMNĂ ESTE, ÎN CONTINUARE, PRIMA MAMĂ – ANALIZĂ GÂNDUL DESPRE ROLUL SOȚIILOR CANDIDAȚILOR ÎN ACEASTĂ CAMPANIE

CUM A AJUNS BILL CLINTON ÎNTR-O NOUĂ CURSĂ PENTRU CASA ALBĂ

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce se întâmplă cu Voyager 1? Sonda interstelară a activat un instrument nemaifolosit de peste...