Liderul UDMR Kelemen Hunor a afirmat, în discursul de la deschiderea lucrărilor Congresului PPE, că societatea din România dă semne de oboseală pe fondul crizei economice și crizei morale, iar alegerile parlamentare din 9 decembrie vor fi cele mai grele din ultimii 23 de ani.
„După aprecierile mele, alegerile din acest an vor fi cele mai grele din ultimii 23 de ani. Criza economică nu a trecut și, după toate previziunile credibile, mai avem mult de lucru, nu de așteptat, de lucru, până când putem afirma că intrăm pe un trend de creștere economică sustenabilă. Pe acest fond de criză economică și în țara noastră se dezvoltă o altă criză – criza morală, criza valorilor fundamentale. Sau putem spune invers, pe criza valorilor fundamentale, criza economică se agravează. Societatea noastră dă semene de oboseală, apar tendințe politice care ne îngrijorează. Populismul și extremismul de toate felurile parcă se dezvoltă mult mai rapid decât în perioade clame”, a afirmat liderul UDMR.
El a arătat că guvernarea trecută, a PDL și UDMR, a fost „responsabilă” și a reușit să mențină echilibrul bugetar, inițiind și reforme substanțiale în domenii ca sănătatea, educația, legislația muncii și asigurările sociale.
„Cum bine știți, nu a fost ideea noastră, nici a domnului Blaga, nici a mea, să intrăm în campanie electorală din opoziție, să părăsim guvernarea (…) Am cerut sacrificii de la oameni, iar acest lucru ne-a costat, dar am luat toate deciziile grele cu răspunderea maximă față de oameni, față de cetățeni”, a spus Kelemen Hunor.
Potrivit acestuia, după alegerile din 9 decembrie România trebuie să facă „o reformă constituțională substanțială”, care să clarifice relațiile dintre instituțiile fundamentale ale statului, dar și să facă reforma Parlamentului, a administrației și a regiunilor de dezvoltare economică.
„Trebuie să ne gândim foarte repede, în 2013, la o reformă a regiunilor de dezvoltare economică, fiindcă forma actuală nu ne va ajuta în perioada 2014-2020 să avem o absorbție mai bună a fondurilor europene. Și, sigur, această reformă a regiunilor de dezvoltare economică trebuie urmată de o reformă administrativă”, a susținut el.
Kelemen și-a mai declarat satisfacția că Congresul PPE va aproba, în documentele sale, și un capitol referitor la drepturile minorităților naționale, arătând că în România trebuie făcut și în acest sens un pas înainte în anii următori.
„În ceea ce privește drepturile minorităților naționale, sunt convins că prin dialog și empatie putem continua drumul pe care de 23 de ani noi mergem. E adevărat că ritmul lasă de dorit, lasă mult de dorit, și de aceea ne bucură faptul că PPE, la Congresul din 17-18 octombrie, va aproba și un capitol care vorbește despre drepturile minorităților naționale din UE. Sunt convins că și în acest domeniu anii care urmează trebuie să însemne un pas înainte”, a mai afirmat liderul UDMR.